Ahlat Ağacı (the Wild Pear Tree)

TÜR: Dram. SÜRE: 188 Dk. ÜLKE: Türkiye, Fransa, Almanya, Bulgaristan, Makedonya, Bosna Hersek, İsveç. YAPIM YILI: 2018. imdb: 8,2 rottentomatoes: %94.

Üniversiteden mezun olup doğduğu taşraya geri dönen edebiyat tutkunu bir gencin, borçları nedeniyle herkes tarafından horlanan babasıyla yüzleşmesini konu alan Ahlat Ağacı, başarılı bir dram filmi.

Özellikle Murat Cemcir’in oyunculuğu ve role uyumu göz kamaştırıcı.

Konu

Sınıf öğretmenliği bölümünden mezun olan Sinan (Doğu Demirkol) tek kurtuluş yolu olarak gördüğü kitabını yayınlatma hayalleriyle doğduğu kasabaya geri döner. At yarışında her şeyini kaybettiği için sürekli horlanan bir baba (Murat Cemcir) ve her adımında nefret ettiğini hatırladığı “taşrayla” yüzleşmeye başlar.

Hakkında

Senaryosunu Ebru Ceylan, Akın Aksu ve Nuri Bilge Ceylan’ın yazdığı ahlat Ağacı’nın yönetmen koltuğunda da Nuri Bilge Ceylan oturuyor.

İlk gösterimi 71. Cannes Film Festivali’nde gerçekleştirilen ve Altın Palmiye için yarışan yapım, 91. Akademi Ödülleri’nin Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü kategorisinde yarışmak üzere Türkiye’nin aday adayı olarak gösterildi ancak aday olamadı.

3 milyon Lira bütçesi olan film 1,5 milyon dolar gişe hasılattı elde etti.

Ivır Zıvır

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan film hakkında ”Sevelim veya sevmeyelim, bazı özelliklerimizi babalarımızdan alırız. Zayıflıklarımızı, alışkanlıklarımızı ve daha pek çok şeyi. Filmde, babalar ve oğulların aynı kaderi paylaşmasıyla oluşan kısır döngüyü bir dizi acı tecrübe aracılığıyla anlatacağız.” yorumunda bulundu

Senaryo, Nuri Bilge Ceylan’ın yeğeni olan Akın Aksu’nun babası ve kendisi hakkında yazdığı “Ahlat’ın Yalnızlığı” adlı 80 sayfalık hikayesini temel alarak yazıldı. Aksu aynı zamanda filmin senaryo yazarlarından biri.

Ceylan, Milliyet Sanat dergisine verdiği bir röportajda filmin başrol oyuncusu Doğu Demirkol’u bir YouTube videosu ile keşfettiğini, yaptıkları birçok deneme çekimi sonrası Sinan karakteri için en uygun oyuncunun o olmasına karar verdiğini söylediği. Murat Cemcir’i de oynadığı bir kaç televizyon dizisinden keşfettiğini açıkladı.

Bir stand-up komedyeni olan Doğu Demirkol, role seçilmeden önce hiçbir Nuri Bilge Ceylan filmi izlememişti.

Ceylan’ın Ahlat Ağacı’ndan önceki 5 filmi de Cannes’da en büyük ödül için yarıştı ve aralarında Altın Palmiye’nin de yer aldığı ödüller kazandı. Ahlat Ağacı ise Ceylan’ın Cannes’da gösterilen 6. ama ödül kazanmayan ilk filmi oldu.

Yapım Cannes’daki ilk gösteriminin ardından 15 dakika ayakta alkışlandı.

Çanakkale aynı zamanda Nuri Bilge Ceylan’ın çocukluğunu geçirdiği yer.

Filmin ilk kurgusu yaklaşık 5 saatti. Söylentiye göre Cannes seçici komitesi Ceylan’dan filmi kısaltmasını istedi fakat yönetmen bunu kabul etmedi.

Yapım Anton Chekhov, Fyodor Dostoevsky, Friedrich Nietzsche, İbn Arabi, Shams-i Tabrizi, Peyami Safa, Yunus Emre ve Hz. Muhammed’den alıntılar içeriyor.

Ahlat Ağacı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan aldığı 2 milyon ₺’lik yardım ile bakanlık tarafından en fazla destek verilen film oldu. Daha önce Nuri Bilge Ceylan’ın önceki filmi Kış Uykusu’na (Winter Sleep) Bakanlık’tan 750 bin ₺ destek verilmiş ve bu meblağ da o zamana kadar verilen en yüksek destek olmuştu.

Senaryo yaklaşık 9 ayda yazıldı. Film 3,5 ayda çekildi. Kurgu aşaması ise yaklaşık 12 ay sürdü.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Sinan’ın babasıyla yüzleştiği son sahne devam problemleri nedeniyle 5 farklı hava koşulunda çekildi. Sonunda Ceylan, en eksiksiz ve kusursuz oyunculuğun olduğunu düşündüğü karlı sahneyi kullanmaya karar verdi.

Tüm vücudunu karıncaların kapladığı bebek sahnesi, Akın Aksu’nun babasının bebekliğinde gerçekten de yaşandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.