Loving Vincent (Vincent’ten Sevgilerle)

TÜR: Animasyon, Biyografi, Suç. SÜRE: 94 Dk. ÜLKE: Polonya, İngiltere, Amerika. YAPIM YILI: 2017. imdb: 7,9. Tomatometer: %84.

Batı dünyası sanat tarihinin en tanınmış ve en etkili şahsiyetlerinden biri olan Hollandalı ressam Vincent van Gogh’un yaşamını ve özellikle ölüm sürecini konu edinen Vincent’ten Sevgilerle, sinema tarihinde ilk olan animasyon tekniği ve duygusal konusuyla oldukça başarılı bir animasyon filmi.

Konu

Vincent van Gogh’un intiharının üzerinden geçen bir yıl sonra postacı Joseph Roulin oğlu Armand’dan van Gogh’un son mektubunu kardeşi Theo’ya götürüp teslim etmesini ister. Roulin aslında, sanatçının intiharından altı hafta önce yazılmış mektupta ruhsal durumunu normal ve sakin diye tanımladığı için öldürülmüş olacağını düşünüp oğlunu araştırma yapması için göndermiştir.

Hakkında

Senaryosunu Dorota Kobiela, Hugh Welchman ve Jacek Dehnel’in yazdığı Vincent’ten Sevgilerle’nin yönetmen koltuğunda Dorota Kobiela ve Hugh Welchman oturuyor.

Yapım, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da En İyi Animasyon dalında ödüle aday gösterildi.

5,5 milyon dolar bütçesi olan film 31 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Vincent’ten Sevgilerle, sinema tarihinin, tamamı resmedilerek yapılan ilk uzun metrajlı filmi oldu.

Yapım için 5000 aday ressam denendi. 20’den fazla farklı ülkeden 125 ressam animasyon için uygun bulundu ve sanatçılar Van Gogh’la aynı tekniği kullanarak tuval üzerine yağlı boya ile toplam 65.000 kare/resim çizdiler.

Animasyonda 853 farklı sahne yer alıyor.

Film önce gerçek aktörlerle çekilip ardından yapılan çizimlerle eşleştirilerek animasyonlaştırıldı.

Hollandalı ressam Vincent van Gogh, sorunlu kişiliğinin romantik, azap çeken sanatçı idealini simgelediği önemli ama hüzünlü bir ressam olarak hatırlanmakta.

Hayatının son 8 yılında (vikipedia’ya göre10 yıl) resim yapan Van Gogh, arasında 860 yağlıboya tablonun da bulunduğu 2100’ün üzerinde resim ve çizim yaptı. Yaşarken bunlardan sadece biri satıldı.

Filmden;

“Çoğunluğun gözünde ben neyim? Hiç kimse. Boş bir varliı. Tatsız bir kişi. Toplumda asla bir yere sahip olmayacak ve olamayacak birisi. Kısaca, en düşük birisi. Hepsi ne kadar doğru olsa da istediğim tek şey eserlerimde, kimsenin kalbinde olmayan şeyleri bir gün göstermek istiyorum.”, van Gogh

“Ressamın hayatında ölüm en zor şey olmayabilir. Bu konuda pek bir şey bilmediğimi de belirtmeliyim. Ama her zaman yıldızları görmeyi düşlerim. Niçin gökteki yıldızlar bizim için erişilmez olsunlar? Belki bir yıldıza gidebilmek için ölümü göze alabiliriz. Ve Böylesi bir ölüm huzur içinde ölüme yürümek değil midir? Şimdi yatacağım, çünkü geç oldu. İyi geceler ve iyi şanslar dilerim. İçtenlikle. Sevgiler Vincent.”

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Yapımda Van Gogh’un en önemli intihar sebebi olarak, doktoru olan ve aslında ressam olmak isteyen ama yeteneksiz olan Gachet’in bir resim tartışmasından sonra van Gogh’a kızıp onu, kendisine maddi destek olan abisinin hayatını sömürmekle suçlaması ve abisini hastalıktan öldürmek üzere olduğunu söylemesi gösteriliyor. İşin en ilginç yanı ise yaşarken tuval alacak parası olmayan ve yaşarken sadece bir çalışması satılan Van Gogh’un Dr. Gachet’i çizdiği tablonun 1990’da 82.5 milyon dolara satılmış olması.

 

Don McLean tarafından yazılan “Vincent”ın film için Lianne La Havas yorumu olan Starry Starry Night çok başarılı;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.