The Disaster Artist (Felaket Sanatçı)

TÜR: Biyografi, Komedi, Dram. SÜRE: 104 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2017. imdb: 7,5. Tomatometer: %91.

Oyuncu olmak için yanıp tutuşan heyecanlı bir genç ile oldukça tuhaf ve garip giyim tarzı ve hareketleri olan bir adamın hayatlarının kesişmesini konu alan Felaket Sanatçı, başarılı bir biyografik, komedi, dram filmi.

Konu

Tommy’nin (James Franco) oyunculuk dersinde yaptığı “acayip” performansın ardından onunla oyunculuk çalışmak isteyen Greg (Dave Franco) ile Tommy kısa bir süre sonra iki sıkı dosta dönüşürler. Tommy’nin garip hareketleri Greg’i şaşırtsa da Los Angeles’a gitme teklifini geri çeviremez ve oyuncu olmak için yanıp tutuşan ikilinin tüm hayatları değişmeye başlar.

Hakkında

Greg Sestero ve Tom Bissell’in kurgu olmayan aynı adlı kitabını ve Tommy Wiseau’in 2003’te yayınladığı Oda’nın (The Room) yapım sürecini konu alarak Scott Neustadter ve Michael H. Weber’in senaryosunu yazdığı Felaket Sanatçı’nın yönetmen koltuğunda James Franco oturuyor.

Yapım Altın Küre’de Müzik ve Komedi dalında En İyi Film ve En İyi Erkek Oyuncu (James Franco) ödüllerine aday gösterildi ve En İyi Erkek Oyuncu ödülünün sahibi oldu. Ayrıca En İyi Film En İyi Uyarlama Senaryo dalında Oscar’a aday gösterildi.

10 milyon dolar bütçesi olan film, 30 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Tommy Wiseau’nun Oda (The Room) filmi tüm zamanların en kötü filmlerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Gerçekte Bryan Cranston, Greg Sestero’ya Malcolm in the Middle’da rol teklifinde bulunmadı. Zaten Cranston o günlerde dizide yönetmenlik yapmıyordu. Sestero  kitabında Wiseau’nun aniden, “tuxedo” sahnesi için sakalını kesmesini istediğini ama sakalının kendisini sakladığını düşündüğü için bu istekten ötürü tereddüt duyduğunu ifade ediyor.

Yönetmen James Franco, 2003’ten sonra Los Angeles’da araba kullanırken Tommy’nin 5 yıllığına kiraladığı reklam panosundaki telefon numarası görüp yeniden aradığını ve o an filmin kült olacağını düşündüğünü ifade etti. Telefon numarası Wiseau’nun evine aitti ve arayana film tanıtımı dinletiliyordu. Fakat bazen Tommy telefonu açıyor ve arayana filmin nerede ve ne zaman yayınlanacağını söylüyordu.

Greg Sestero kitabında Tommy ile filmdeki gibi Amerikan futbolu değil futbol oynadıklarını ama Tommy’nin gol attıktan sonra “touchdown” diye haykırdığını söylüyor.

James Franco kamera karşısında olduğu gibi kamera arkasına geçince de Tommy’nin garip aksanıyla konuşuyordu. Seth Rogen, bu yüzden özellikle çekimlerin ilk 2 gününde çok zorlandıklarını ifade etti.

Yönetmen Franco, tüm röportajlarda Tommy’nin filmi %99,9 oranında övdüğünü söyledi. Tommy’nin itiraz ettiği konular Amerikan futbolu sahnesinde Franco’nun topu güçsüz atışı ve ilk sahnedeki ışıklandırma idi. Işıklandırma konusunda Franco, “muhtemelen Tommy o sahneyi izlerken güneş gözlüğü takıyordu” dedi.

Filmin tanıtımı için, 2003’te Tommy’nin 5 yıllığına kiraladığı Highland bulvarındaki aynı reklam panosu kiralandı ve aynı tanıtım kopya edildi.

Gerçekte Greg ve Tommy aynı anda Los Angeles’a taşınmadılar.

Tommy Wiseau ve Greg Sestero, Dave Franco’nun Greg Sestero’yu oynamasına ortak karar verdiler.

Seth Rogen ve Jonah Hill, Oda’nın (The Room) ateşli hayranlarıydı. Bir gün Hill, bir markette Tommy Wiseau’i gördü ve gizlice fotoğrafını hemen Rogen’a gönderdi.

James Franco, Juliette rolü için ilk tercihi Ari Graynor ve ikinci tercihi Britney Spears’dı.

Filmde Greg’in sevgilisini oynayan Alison Brie, gerçek hayatta Dave Franco’nun eşi.

Greg Sestero oyuncu kadrosu seçicisi olarak ufak bir rolle kamera karşısında yer alıyor.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Film kadrosu aktıktan sonra ekrana gelen gizli sahnede Tommy Wisea, Henry adında bir karakteri canlandırıyor. Bu sahne Tommy’nin tüm haklarını film şirketine satarken öne koyduğu şartlardan biriydi.

Gerçekte Greg Sestero Oda’da oynamakla ilgilenmiyordu. Sadece uygulayıcı yapımcı olacaktı. Bu yüzden Tommy, Mark rolü için başka bir oyuncu bulmuştu. Fakat çekimlerden bir gün önce Tommy, Mark rolünü Sestero’nun oynamasını istedi. Sestero bu isteği tereddütle karşılaşa da, parasal nedenler yüzünden kabul etti. Fakat Mark rolünü canlandıracak oyuncuya bu değişiklik söylenmedi. Bu yüzden oyuncu birkaç hafta çekimler için kamera karşısına geçti. Fakat kameramanlardan çekim yapmamaları istendiği için kayıt alınmadı.

Filmin galasında seyircilerin tepkileri hakkında Sestero’nun kitabında herhangi bir şey ifade edilmediği için seyircilerin tepkileri çoğunlukla uydurma olarak yapıldı. Robyn Paris 2008’deki bir röportajında birçok izleyicinin gülmekten ağladığını ifade etmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.