Majo No Takkyūbin (Kiki’s Delivery Service / Küçük Cadı Kiki)

TÜR: Animasyon, Macera, Dram. SÜRE: 103 Dk. ÜLKE: Japonya. YAPIM YILI: 1989. imdb: 7,9. Tomatometer: %97.

Konu

13 yaşındaki Kiki, inatçı olduğu kadar becerikli ve azimli bir kızdır. Eğitimini tamamlayıp cadı olabilmesi için bir sene boyunca ailesinden uzakta yaşaması gerekmektedir. Kedisi Jiji’yi de alarak annesinin hediye ettiği süpürgeyle kendisine uygun bir yer aramaya başlar.

Hakkında

Eiko Kadano’nun aynı adlı 1985 tarihli romanından Hayao Miyazaki’nin senaryosunu yazdığı Küçük Cadı Kiki’nin yönetmen koltuğunda da Miyazaki oturuyor.

Animasyon, 1990’da Japonya Akademi Ödüllerinde En Popüler Film ödülünün sahibi oldu.

6.9 milyon dolar bütçesi olan yapım 18 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Miyazaki’ye göre film, Japon gençlerinin çocukluktan çıkarken aile bağlılığı ve özgürlük arasında sıkıştıkları girdaba değinmekte. Yaş temasının ötesinde, film gençlerin yaratıcılık ve yeteneklerinin doğası ve her gencin şans, çok çalışma veya özgüven yoluyla kendi kişiliklerini bulma çabasını anlatmaya çalışmakta.

Projenin yapım aşamasında Miyazaki ekibiyle birlikte araştırma yapmak için İsveç’e gitti. Animasyondaki Koriko şehri Stockholm ve Visby temel alarak yaratıldı. Sokak adları da Stockholm’dan alındı. Ayrıca şehir Lizbon, Paris, San Francisco ve Milan’nun izlerini taşıyor.

Konu I. ve II. Dünya Savaşlarının yaşanmadığı 1950’ler Avrupa’sında geçiyor. Miyazaki kurmaca Kokiro şehrinin bir kıyısının Akdeniz, diğer kıyısının Baltık Denizinde yer aldığını ifade etti.

Animasyonda 462 renk kullanıldı.

Zeplin kazası sırasındaki televizyon yayınında spiker “Oh! İnsanlık” diyor. Bu cümle 1937’deki Hindenburg felaketini canlı olarak radyoya anlatan Herbert Morrison’dan alındı.

Kiki’nin şehre ilk geldiği sahnedeki otobüsün üzerinde Miyazaki’nin stüdyosu olan Studio Ghibli yazıyor.

Kiki’ye kahve ikram edilen sahne Disney sürümünde çocuklar için kahvenin uygun olmayacağı düşünülerek sıcak çikolata olarak değiştirildi.

Orijinal plana göre Miyazaki animasyonun yapımcısı olacaktı. Nobuyuki Isshiki ve Sunao Katabuchi senaryoyu yazacaklar ve ilk kez yönetmen koltuğuna oturacaklardı. Fakat ilerleyen zamanda Isshiki projeden ayrıldı. Bunun üzerine Miyazaki senaryoyu okuyup beğenmediği için tekrar yazdı ve yardımcı yönetmen koltuğunu Katabuchi’ye vererek animasyonun yönetmenliğini üstlendi.

Animasyon için 67 bin 317 tane klasik el çizimi kullanıldı.

Osono’nun fırınının adı olan Guchokipanya aslında Japonca bir kelime oyunu. Japonca’da “guchokipa” taş, kâğıt, makas oyunu ve “pan’ya” fırın anlamına geliyor.

Kiki’nin süpürgesini ödünç aldığı adam televizyonun önünde “bu benim süpürgem” dediği sahnenin sağ üst köşesinde yönetmen Hayoa Miyazaki yer alıyor.

Animasyonun Japonca adı Cadı’nın Teslimat Servisi.

Yapım Studio Ghibli tarafından yayınlanan dördüncü film.

Küçük Cadı Kiki, Disney ortaklığıyla yayınlanan ilk Studio Ghibli filmi olma özelliğini de taşıyor.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Orijinal Japon versiyonunda konuşmasa da Disney versiyonunun son sahnesine Jiji konuşuyor. Miyazaki ve orijinal kitaba göre Jiji’nin konuşmaması hem kedi hem de Kiki’nin artık büyüdüğünün bir işareti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.