Fried Green Tomatoes (Kızarmış Yeşil Domatesler)

TÜR: Dram. SÜRE: 130 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1991. imdb: 7,7. Tomatometer: %73.

Mutsuz bir ev kadınının, tanıştığı yaşı bir kadın ve anlattığı gizemli, duygusal bir hikâye üzerinden hayatı yeniden keşfetmesini konu alan Kızarmış Yeşil Domatesler, başarılı bir dram filmi.

Konu

Mutsuz bir ev kadını olan Evelyn (Kathy Bates) kocasının huysuz teyzesini ziyaret etmek için geldikleri huzurevinde Ninny (Jessica Tandy) adında yaşlı bir kadınla tanışır. Ninny, Evelyn’e yıllar önce bu bölgede yaşanmış gerçek bir hikâyeyi anlatmaya başlar. Kısa bir süre sonra Evelyn’nin hayatı Ninny’nin dostluğu ve anlattıklarıyla değişmeye başlar.

Hakkında

Fannie Flagg’in 1987’de yayınlanan Whistle Stop Kafe’de Kızarmış Yeşil Domatesler (Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe) adlı romanından kendisi ve Carol Sobieski tarafından uyarlanan Kızarmış Yeşil Domatesler’in yönetmen koltuğunda Jon Avnet oturuyor.

Yapım En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Jessica Tandy) ve En İyi Uyarlama Senaryo Oscar ödüllerine aday gösterildi. Benzer bir şekilde

11 milyon dolar bütçesi olan yapım dünya genelinde 120 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Dublörü son anda istifa ettiği için Mary Stuart Masterson meşhur arı sahnesinde kendisi oynadı.

Yazar Fannie Flagg mutsuz kadınların ders aldıkları sınıfta “öncelikle sizlerden evliliğinize o eski büyüyü, kıvılcımı geri getirebilecek küçük konuya çok iyi vermenizi istiyorum” diyen öğretmen rolünü canlandırıyor.

Ruth’u canlandıran Mary-Louise Parker, kendisine ve hem kitabın, hem de senaryonun yazarı olan Fannie Flagg’e göre, filmde ve kitapta Ruth ve Idgie arasında lezbiyen bir ilişki olduğuna dair işaretler olduğunu söyledi. Buna rağmen yönetmen Jon Avnet ve yapımcılar bunu hikâyeden çıkarıp ikili arasında sadece bir arkadaşlık olduğunu göstermeye karar verdiler. DVD ekstralarında yönetmen Avnet, Idgie ve Ruth arasındaki yemek kavgası sahnesini, ikili arasındaki bir aşk sahnesini andırdığı için ilk yayınlanan kurgudan çıkarttığını söylüyor.

Büyük gişe başarısının ardından filmin çekildiği yerler turist akınına uğradı. the Whistle Stop Kafe de gerçek bir lokantaya çevrildi.

Yönetmen ve yapımcılar Carol Sobieski’nin yazdığı ilk senaryoyu beğenseler de istedikleri gibi bir film olmayacaktı. Bunun üzerine kitabın yazarı Fannie Flagg başka bir senaryo yazmaya başladı. 70 sayfa yazdıktan sonra parasal nedenlerden ötürü istifa etti. Benzer nedenlerle yeni bir yazar bulunamadığı için yönetmen Jon Avnet, yazar Fannie Flagg ile yakın temasını sürdürerek kitaptan uzaklaşmamaya çalıştı ve yaklaşık 3 yılda senaryoyu yazdı.

Yönetmen Jon Avnet, isim benzerliğinden ötürü sette sık sık karışıklığa yol açtığı için Mary-Louise Parker’a “Lou” ve Mary Stuart Masterson’a “Stu” diye çağırdı.

Filmin oyuncularından Jessica Tandy ve Kathy Bates birer yıl arayla Bayan Daisy’nin Şöförü (Driving Miss Daisy) ve Ölüm Kitabı (Misery) ile En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını kazandılar.

Yazar Fannie Flagg ile Mary Kay Kozmetiğin kurucusu Mary Kay Ash çok iyi arkadaşlar. Bu yüzden filmde, Bayan Threadgoode, Evelyn’e “kozmetikte iyisin” dedikten sonra Evelyn başarılı bir Mary Kay güzellik uzmanı oluyor.

Uma Thurman, Idgie Threadgoode için rol testine girdi.

Susan Sarandon, Evelyn Couch rolü için düşünülmüştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.