Music Box (Müzik Kutusu)

TÜR: Suç, Dram, Gerilim. SÜRE: 124 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1989. imdb: 7,3. rottentomatoes: %75.

2. Dünya Savaşı sonrası Macaristan’dan Amerika’ya gelen ve 2 eğitimli çocuk yetiştiren bir adama, savaş suçlusu olduğu iddiasıyla dava açılmasını ve ailenin yaşadıklarını konu alan Müzik Kutusu, oldukça başarılı bir suç, dram filmi.

Konu

Kariyerli bir avukatı olan Ann Talbot’un (Jessica Lange) babası Mike Laszlo’a (Armin Mueller-Stahl), savaş sırasında yaptıklarından ötürü savaş suçlusu olduğu iddiasıyla dava açılır. 2. Dünya Savaşından sonra Macaristan’dan göçmen olarak Amerika’ya gelen ve yeni bir yaşam kuran babasının masum olduğuna tüm kalbiyle inanan Talbot, babasını savunmaya karar verir…

Hakkında

Joe Eszterhas’ın senaryosunu yazdığı Müzik Kutusu’nun yönetmen koltuğunda Costa-Gavras oturuyor.

Yapım, Berlin Film Festivali’nde en büyük ödül olan Altın Ayı’nın sahibi oldu. Ayrıca Jessica Lange filmdeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ına aday gösterildi.

Film, 6,3 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Senarist Joe Eszterhas’in babası Istvan Eszterhas, 2. Dünya Savaşı sırasında Macaristan’da Yahudi karşıtı yayınlar yaptığı ve kitap yakma olaylarını organize ettiği gerekçesiyle savaş suçlusu olmakla suçlandı. Istvan suçlamaları kabul edince, Joe babasını ebeveynlikten çıkarttığını açıkladı ve ölene kadar hem torunlarını görüştürmedi, hem de kendisi görüşmedi.

Kirk Douglas ve Walter Matthau Baba (Michael Laszlo) rolünü oynamak için yönetmen Costa-Gavras’a ulaştılar. Gavras ayrıca rol için Marlon Brando’yu da düşündü. Ama sonuçta rol, birkaç yıl önce Gavras’ın Kayıp (Missing) filmini izledikten sonra “onunla çalışmak çok güzel olur” diyen Armin Mueller-Stahl’a verildi.

Joe Eszterhas senaryoyu kaleme alırken kadın karakter olarak Jane Fonda’yı düşünüyordu. Joe ve yapımcı Irwin Winkler Fonda’ya rolün verilmesine karar verdiler ama Gavras, Fonda’nın rol için yaşlı olduğunu düşündüğü için rolü Jessica Lange’e verdi. Fonda’ya rolden çekilmesi için 1,25 milyon Dolar tazminat ödendi.

Costa-Gavras filmin adının “Babaların Günahları” olmasını önermişti.

Filmin kadrosunda; Oscar ödüllü Jessica Lange ve iki kez Oscar’a aday gösterilen Armin Mueller-Stahl ve Frederic Forrest yer alıyor.

Senarist Joe Eszterhas senaryoyu, 2. Dünya Savaşı sonrası Amerikan vatandaşı olan ama yıllar sonra savaş sırasında aynı kampta olan biri tarafından tanımlanıp yargılanmaya başlanan “Korkunç İvan” lakaplı John Demjanjuk’un hayatından ve savaş suçlusu olduğunu itiraf eden öz babasının hikâyesinden esinlenerek kaleme aldı. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.