Izgnanie (The Banishment / Sürgün)

the-banishment-aka-surgun-aka-izgnanie

TÜR: Dram. SÜRE: 157 Dk. ÜLKE: Rusya. YAPIM YILI: 2007. imdb: 7,7 rottentomatoes: %59.

Evlilik, ilişkiler ve mutsuzluk üzerine sert bir dram olan Sürgün, Konstantin Lavronenko ve Maria Bonnevie’nin başarılı oyunculuklarıyla oldukça ilgi çekici bir film.

Konu

İlişkilerinde sorunlar yaşayan, 2 çocuk sahibi Alexander (Konstantin Lavronenko) ve Vera (Maria Bonnevie) çifti, şehirden uzaklaşmak için Alexander’ın doğduğu köye giderler. Sessiz bir şekilde giden günlerin ardından Vera, Alex’e hamile olduğunu ama çocuğun ondan olmadığını söyler.

Hakkında

Esnek bir şekilde, Ermeni-Amerikalı yazar William Saroyan’ın The Laughing Matter romanından Artyom Melkumyan ve Oleg Negin tarafından uyarlanan Sürgün’ün yönetmen koltuğunda Andrey Zvyagintsev oturuyor.

İlk gösterimi Cannes’da yapılan film, Altın Palmiye ödülü için yarıştı ve Konstantin Lavronenko’a en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandırdı.

Ivır Zıvır

Yapımcılar “sürgün”ün “hangi zamanda ve nerede” yaşandığını seyircinin anlamaması için, filme normalden daha fazla bütçe ayırmak zorunda kaldılar. Araba plakalarını ve trafik levhalarını film için dizayn ettirdiler. Kasaba sahnelerini Belçika ve kuzey Fransa’da, şehir görüntülerini ise Moldova’da çektiler.

Yönetmen Zvyagintsev, projenin 3 yılını aldığını söyledi.

Yönetmenin bir arkadaşı olan ve televizyon kameramanı olarak çalışan Artyom Mekkumian, uyarlamayı yaklaşık 10 yılda yaptı ve yönetmene sundu.

Uyarlamanın ilk halinde çok fazla diyalog bulunuyordu. Yönetmen Zvyagintsev, oyuncuların izleyicilerin dikkatlerini uzun süre kendi üzerlerinde tutmalarını oldukça zorlaştırdığı için uzun diyalogların büyük bir bölümünü senaryodan çıkardı.

Yönetmen, filmin başarısının tamamen oyuncular yüzünden olduğunu ve doğru oyuncuları bulmak için oldukça çaba sarf ettiğini söyledi. Öncelikli olarak karakterleri kafasında canlandırdığını ve rol testine aldığı tüm adayları aklındaki hayali karakterle karşılaştırarak sonuca ulaştığını ifade etti.

Yönetmen Dönüş’te (Vozvrashcheniye / The Return) beraber çalıştıkları Konstantin Lavronenko’de karar kıldıktan sonra bir türlü ona uygun bir kadın oyuncu bulamadı. Sonunda İsveç’teki Royal Dramatic Tiyatrosuyla bir yıl kontratı olan Maria Bonnevie’de karar kıldı ve onun için tüm çalışmayı durdurup kontratının tamamlanmasını bekledi.

Filmde sadece birkaç saniye görünen eşeği çekmek, ekibin yaklaşık yarım gününü aldı. Bu yüzden yönetmen Zvyagintsev şakayla, “asla bir daha hayvanlarla çalışmayacağım” dedi.

Sürgün, 4 ülkede (Fransa, Belçika, Moldova ve Rusya) toplam 103 günde çekildi.

Film Rusya sinemalarında 2 Ekim 2007’de gösterime başladı.

Sürgün, iyi yorumlar dışında, yavaş ilerlediği ve değişken bir ritim tutturduğu için çeşitli eleştiriler aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.