Bron / Broen (The Bridge / Köprü) – 1. Sezon

bron-aka-the-bridge-aka-kopru

TÜR: Suç, Gizem, Gerilim. Bölüm: 10 Bölüm Uzunluğu: 60 dk. ÜLKE: İsveç, Danimarka. YAPIM YILI: 2011. imdb: 8,6 rottentomatoes: Tomatometer skoru henüz yok…

Yarısı denizin üstünden yarısı ise denizin altından geçen ve İsveç ile Danimarka’yı birbirine bağlayan Öresund köprüsünden adını ve konusunu alan Köprü, çok iyi bir polisiye, suç, gerilim dizisi.

Komşu ülkeler olsa da Danimarka ile İsveç’in benzer olaylara gösterdikleri farklı bakış açılarını da işleyen Köprü’nün konusu, anlatımı, karakterleri, oyunculukları ve Danimarkalı gitarist Jannis Noya Makrigiannis’in grubu Choir of Young Believers’in imzasını taşıyan Hollow Talk şarkısı oldukça başarılı.

Diziyi normal polisiyelerden ayıran ve bir üst seviyeye taşıyan en önemli detay Saga karakterinin fevkalade oturaklı kişiliği ve elbette Sofia Helin’in nefis oyunculuğu.

Konu

Kopenhag ile Malmö’yü birbirine bağlayan Öresund köprüsünün üstünde bir kadın cesedi bulunur. Kısa bir süre sonra maktulün ikiye bölündüğünü ve tam sınır çizgisi üzerine yerleştirildiği anlaşılır. Bu yüzden olaya İsveçli dedektif Saga (Sofia Helin) ve Danimarkalı dedektif Martin (Kim Bodnia) ortak bir ekip kurarak incelemeye başlar.

Hakkında

Köprü’yü Hans Rosenfeldt yarattı.

Dizi, 2013 yılında BAFTA’da En iyi Uluslararası Dizi kategorisinde ödüle aday gösterildi. 2012 ve 2014’de İngiltere’de düzenlenen Suç Gerilim Ödüllerinde En İyi Uluslararası TV Drama kategorisinde ödüle aday gösterildi ve 2012’de ödülün sahibi oldu.

Yapım imdb’nin en iyi 250 televizyon yapımı listesinde 137. sırada yer alıyor.

Ivır Zıvır

Dizinin yaratıcısı Hans Rosenfeldt, oyuncuların ve çekim ekibinin Saga’ya doğal tepkilerini vermeleri ve özellikle Sofia Helin’in karakterini daha doğal bir şekilde oynamasını sağlamak adına, Saga karakterinin tuhaf davranışları ve tepkilerine asla otistik ya da asperger sendromu gibi bir isim koymadığını ifade etti.

Dizide bol bol kullanılan, İsveççe ve Danimarkacada Hej diye yazılan ve “hay” diye okunan kelime, bir kez söylenirse “merhaba” iki kere söylenirse “güle güle” anlamına geliyor.

Dizinin birinci sezon birinci bölümünde gazeteci Daniel’in ofisten bir arkadaşı, “Elphants in the Desert’î indirdim” diyor. Aslında bu, ne bir şarkıya, ne bir albüme, ne de bir müzik grubuna gönderme. Bu isim, Radiohead’in gizlice planladığı ve hiç duyurmadığı ve İsveç’te ufak bir mekânda sahne aldığı konsere bir gönderme. Radiohead konserde kendilerini “Elphants in the Desert” olarak tanıtmışlardı.

Saga’nın sürdüğü araba 1977 model US-spec Porsche 911S.

Saga birçok sahnede yanağı ile dişeti arasında bir şey koyuyor. Bu İsveç’te oldukça yaygın olarak kullanılan ve sigara yerine tercih edilen bir tür tütün ürünü.

Köprü, 100’den fazla ülkede yayınlandı.

2014’de dizinin yaratıcısı ve yazarı Hans Rosenfeldt, hikâyeyi 3 sezonluk yazdığını söylese de; Köprü, 2011, 2013 ve 2015 yıllarında 10’ar bölümlük yayınlandıktan sonra 2018’de 4. sezonun yayınlanabileceği duyuruldu.

Dizinin uluslararası başarısı üzerine Amerika’da, benzer bir konuyu işleyen ve Meksika – Amerika sınırında geçen aynı adla (The Bridge) bir dizi yayınlandı. Ayrıca 2013’te Birleşik Krallıkta, İngiltere – Fransa arasında yer alan manş tünelinde benzer bir konuyu ele alan Tünel (“The Tunnel”) adlı bir dizi yayınlandı.

Sezon 1’in Fragmanı;

Tema müziği; Choir of Young Believers – Hollow Talk

Diziye konu olan Öresund köprüsünden (Kopenhag’dan Malmö’ye) otobüsle geçiş…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.