Takva (Takva: A Mans Fear Of God)

takva

TÜR: Dram. SÜRE: 96 Dk. ÜLKE: Türkiye. YAPIM YILI: 2006. imdb: 7,5. rottentomatoes: Tomatometer skoru henüz yok…

“Sadece iyi bir insan olmaya çalışan” kendi halinde, dindar bir adamın, üyesi olduğu tarikat tarafından mali işlerle görevlendirilmesiyle birlikte değişen hayatını konu alan Takva, Erkan Can’ın nefis oyunculuğuyla oldukça başarılı bir dram filmi.

Konu

Muharrem (Erkan Can), kendi halinde yaşayan, babasından kalan evde tek başına yaşamını sürdüren, zamanının çoğunu bağlı olduğu dergâhta ibadetle geçiren kendini Allah’ın buyruklarına adamış bir adamdır. Şeyh tarafından tarikatın mali işlerini yapması istenince tüm hayatı değişmeye başlar.

Hakkında

Senaryosunu Önder Çakar’ın yazdığı Takva’nın yönetmen koltuğunda Özer Kızıltan oturuyor.

Yapım Saraybosna Film Festivali’nde En İyi Film, Toronto Film Festivali’nde Yenilik, Altın Portakal’da En İyi Erkek Oyuncu (Erkan Can), En İyi Senaryo dâhil 8 ödül ve SİYAD’da En İyi Erkek Oyuncu (Erkan Can) ödüllerinin sahibi oldu.

Ivır Zıvır

Filmin başrol oyuncuları Güven Kıraç, Settar Tanrıöğen ve Erkan Can, rollerini çalışmak üzere başlarında bir Cerrahi dervişiyle ofiste zikir provası yaptılar. Ancak ofisin bulunduğu apartman sakinleri sesler üzerine polisi arayınca, prova polis tarafından basıldı. ‘Ayin’in aslında prova olduğu polis tarafından anlaşılınca, komiserin duvardaki Che afişini işaret ederek ‘Che’yi gördüğüme ilk kez bu kadar sevindim!’ dedi.

Takva, bir şeyi muhafaza etmek, korunmak, sakınmak, himaye etmek, bir şeyi ıslah edip düzene koymak gibi anlamlara geliyor. Takva sahibi kimseye ‘muttaki’ deniyor. İslam terminolojisinde ise ‘takva’; kişinin kendisini Allah’ın korumasına, himayesine alarak ahirette azap ve cezaya neden olabilecek her türlü şeyden kendisini titizlikle koruması, günahlardan kaçınıp iyi ve faydalı eylemleri yapması anlamında kullanılıyor.

Takva, Kuran-ı Kerim İsra suresi 81. Ayet ile başlamakta ve Nazım Hikmet’in “Ya ölü yıldızlara götüreceğiz hayatı / ya da dünyamıza inecek ölüm” dizelerinin yer aldığı şiiriyle son buluyor.

Film, 80. Akademi Ödülleri’nde Türkiye’nin yabancı dilde en iyi film dalında Oscar aday adayı olarak seçildi.

Yapım, Özer Kızıltan’ın ilk uzun metrajlı yönetmenlik deneyimi.

Filmin yapımcılarından biri de ünlü yönetmen Fatih Akın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.