Inside Out (Ters Yüz)

Inside Out aka Ters Yuz

TÜR: Animasyon, Macera, Komedi. SÜRE: 94 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2015. imdb: 8,3. rottentomatoes: %98.

Pixar’ın insan duygularına odaklandığı Ters Yüz, konusu, anlatımı ve karakterleriyle oldukça başarılı bir komedi macera animasyon filmi.

Konu

Kırsal kesimde ailesiyle beraber yaşayan Riley hayatından çok mutludur. Fakat bir gün babasının işi nedeniyle San Francisco’ya taşınmak zorunda kalırlar. Şehirdeki hayatına alışmak zorunda olan Riley’in beynindeki duygu merkezinde yaşayan Neşe, Öfke, Korku, Tiksinti ve Üzüntü, Riley’in duygu ve davranışlarında büyük pay sahibidir. Özellikle her şeyin mükemmel olmasını isteyen Neşe çoğunlukla her işe önderlik eder ve Üzüntü’nün Riley’in duygularını etkilemesine izin vermez.

Hakkında

Pete Docter ve Ronnie Del Carmen’in hikâyesini yazdığı ve Pete Docter, Meg LeFauve ve Josh Cooley’in uyarladığı Ters Yüz’ün yönetmen koltuğunda Pete Docter ve Ronnie Del Carmen oturuyor.

Yapım, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da En İyi Animasyon ödülünün sahibi oldu.

8,3 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 filminden biri olan Animasyon, aynı zamanda rottentomatoes’in de en iyi 100 film listesinde yer alıyor.

175 milyon dolar bütçesi olan yapım 851 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Riley’in aklındaki hafıza toplarının bazılarında Pixar filmlerinden sahneler yer alıyor. Bunlardan biri de Yukarı Bak’ta (Up) Carl ve Ellie’nin düğün sahneleri.

Yönetmen Pete Docter, her bir duygunun formunu oluştururken bir objeden yararlandıklarını ifade etti. Buna göre; Neşe’nin yıldızdan, Üzüntü’nün göz damlasından, Öfke’nin yanan bir tuğladan, Korku’nun doku sinirinden ve Tiksinti’nin brokoliden faydalanarak formalarının yaratıldığını söyledi ve ayrıca brokoliyi çok sevdiğini ifade etti.

Yazarlar 27 farklı duygu hali belirlediler fakat anlatımda kafa karıştırmamak adına bunlardan beş tanesini kullanmaya karar verdiler. Çıkartılmasına karar verilen duygulardan bazıları; şaşkınlık, güven ve gururdu.

Riley’in aklında olup bitenlerin bilimsel gerçeklere uygun olması için yazarlar, psikolog ve birçok dalda uzmandan görüş aldılar.

Riley’in sınıfındaki (No. A113) haritanın üstünde yer alan raptiyeler, Pixar filmlerinin geçtiği yerleri gösteriyor.

Üretim tasarımcısı Ralph Eggleston animasyon için 5,5 yıl boyunca çalıştı. Bu süre sanatçının bir film için harcadığı en uzun süre.

Neşe ve Üzüntü’nün “Hayal gücü bölümü”nden geçerken görünen “beni bul” adlı masa oyununda Pixar’ın ünlü Nemo karakterini görebilirsiniz.

Yeni yürümeye başlayan Riley’in sesi, Sevimli Canavarlar’da (Monsters, Inc.) Boo’yu seslendiren Mary Gibbs’in sesinde oynamalar yapılarak oluşturuldu. Kredilendirme bölümünde ufak oyuncunun adı “ek sesler” başlığı altında listelendi.

Filmin yayınlandığı ülkeye göre, Riley’in babasının hayale daldığı anda bir hokey maçı ya da bir futbol maçı ekrana geliyor.

Dergi kapağında Aşçı Fare’deki (Ratatouille / Ratatuy) Colette Tatou karakteri yer alıyor.

Animasyonda yer alan “Yeast of Eden” adındaki pizzacı için Pixar Stüdyosunun yakınlarında yer alan bir fırından esinlenildi. Fırın her gün sadece bir çeşit pizza çıkartıyor ve bunlardan birinde brokoli kullanılıyor.

Animasyonun yapım aşamasını çok fazla zorlayacağı düşünülerek en başta sadece Neşe’nin baloncuklu bir şekilde yaratılması düşünülüyordu. Fakat 8 ayın ardından işlemin çok pahalıya mal olduğu düşünülerek fikir rafa kalktı. Pixar’ın Kreatif Başkanı John Lasseter, baloncuklu yapıyı görünce çok beğendi ve tüm karakterlere uygulanmasını istedi. Üretim tasarımcısı Ralph Eggleston bu konuda, “üretim sürecindeki zorluklar ya da yüksek maliyetten ötürü projenin yere çakıldığını duyabilirdiniz ama her şey iyi gitti ve ekip bir yolunu bulup işi başardı” dedi.

Animasyon yayınlandığında 16 yaşında olan Kaitlyn Dias, Riley’i seslendirmeye başladığında 11 yaşındaydı. Ergenlik çağında sesi değiştiği için, yapım sürecinin ilerleyen kısımlarında sesini daha genç göstermek için ayarlamalar yapmak zorunda kaldı.

Pete Docter animasyon fikrini, kızının büyürken yaşadığı çalkantılı dönemi izlerken buldu.

Beyindeki kontrol konsolunun orta bölümünün tepesinde yer alan Mickey şeklindeki üç buton, tüm Disney filmlerinde yer alan “gizli Mickey” simgesi.

Jurassic World’ün büyük başarısı nedeniyle Ters Yüz, Kuzey Amerika’da yayınlandığı ilk hafta en çok gişe hasılatı elde eden ikinci film oldu. Daha önce yayınlanan tüm Pixar filmleri gösterimlerinin ilk haftasında ilk sırada yer almışlardı. Fakat buna rağmen film Oyuncak Hikâyesi 3’ten (Toy Story 3) sonra en çok ilk hafta gişe hasılatı elde eden ikinci Pixar yapımı olmayı başardı. Ters Yüz, gösteriminin üçüncü haftasında bir numaraya yerleşti.

Riley’in ana duygusu Neşe, annesininki Üzüntü ve babasının ki Öfke.

Animasyonun Cannes’da yapılan ilk gösteriminde yaklaşık 8 dakika ayakta alkışlandı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Yönetmen Pete Docter, Bing Bong’u seslendiren Richard Kind’in, “Benim için onu Ay’a götür, olur mu?” repliğini söylerken gerçekten ağladığını ifade etti.

Filmin tanıtımında Bing Bong’un neden kullanılmadığı sorularına yönetmen Docter, “Onun izleyiciler için sürpriz olmasını istedik çünkü bir film yapımcısı olarak herhangi bir fragmanı izleyince her şeyi öğreniyor olmaktan nefret ediyorum” dedi.

Üzüntü tüm animasyon süresince duygulardan sadece Neşe ile etkileşim halinde.

Filmin başında Riley’in hafıza balonları tek renkliyken, filmin sonunda karışık renklerde oldukları görülüyor. Bu da Riley’in artık ergenlik çağına eriştiğini bir göstergesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.