Terminator 2: Judgment Day (Terminatör 2: Kıyamet Günü)

Terminator 2-Judgment Day aka Terminator 2-Kiyamet Gunu

TÜR: Aksiyon, Bilim Kurgu. SÜRE: 137 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1991. imdb: 8,5 rottentomatoes: %93.

Görsel efekt konusunda ve bilim kurgu filmleri tarihinde çığır açan Terminatör 2: Mahşer Günü, ciddi konusu, kusursuz anlatımı, nefis oyunculukları, ilgi çekici müzikleri ve elbette hayranlık uyandırıcı görsel efektleriyle şahane bir bilim kurgu aksiyon filmi.

Guns N’ Roses imzası taşıyan You Could Be Mine ve George Thorogood imzası taşıyan Bad To The Bone filmin nefis müziklerinden.

Konu

1997 Ağustos’unda yaşanan ve 3 milyarı aşkın insanın ölümüne neden olan olayın üstünden yıllar geçmiş ve 2029 yılına gelinmiştir. John Connor (Michael Edwards) makinelere karşı insan direnişinin lideri konumundadır. Makineler onu yok etmek için, 2029 yılından geçmişe T-1000 model bir cıva robot (Robert Patrick) gönderirler. İnsanlar da, John’u (Edward Furlong) korumak için bir Terminatör (Arnold Schwarzenegger) gönderirler.

Hakkında

Terminatör 2: Mahşer Günü’nü James Cameron ve William Wisher Jr. yazdı ve yönetmen koltuğuna Cameron oturdu.

Yapım, ses ve efekt dallarında 4 Oscar ve 2 BAFTA ödülünün sahibi oldu. Ayrıca MTV Sinema ödüllerinden, En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu (Linda Hamilton), En iyi Erkek Oyuncu (Arnold Schwarzenegger), En İyi Yeni Çıkış (Edward Furlong), En Çok Arzulanan Kadın (Linda Hamilton) ve En İyi Aksiyon Sahnesi (Los Angeles otoban kovalama sahnesi) kategorilerinde ödüllerin sahibi oldu.

8,5 ortalama puanı ile Mahşer Günü, imdb’nin en iyi 250 film listesinin üst sıralarında yer alıyor.

94 milyon dolar bütçesi olan film, 520 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Terminatör’ün motosikletli kovalama sahnesi için Arnold Schwarzenegger, tüfeği tek hamlede kurmaya çalışırken birçok kez elini ve parmağını silahın mekanizmasına sıkıştırdı. Bu harekette ustalaştıktan sonra bir yandan da Harley’i tam anlamıyla kontrol etmesi ve ileri doğru net bir şekilde bakması gerekiyordu. En kusursuz sahneyi çekebilmek için oyuncu haftalarca çalıştı.

“Motosikletçi barı” sahnesindeki kadınların tepkileri, kamera ve ışıklara rağmen gerçekti. Çünkü Schwarzenegger üzerinde sadece iç çamaşırıyla sette duruyordu ve kadınlar “ne oluyor?” diye yüksek sesle söyleniyorlardı. Schwarzenegger, “erkek striptiz gecesi” diye onlara cevap verdi.

Robert Patrick, T-1000’in kafa hareketleri için Kel Kartal’ın kafa hareketlerinden esinlendi.

Filmin en kült anlarından biri olan “Hasta la vista, baby” repliğinin nükteci formunu korumak adına İspanya’da “Sayonara, baby” olarak seslendirildi.

James Cameron, “motosikletçi barı” sahnesinin çekimlerinin, 1992 Los Angeles olaylarının patlak vermesine sebep olan, Afrika kökenli Rodney King’in polislerle linç edildiği sokağın karşısında yapılmadığını ama aynı olay gecesinde yapıldığını ifade etti.

Projenin ilk günlerinde Yok Edici / Terminatör’deki (Terminator) başrollerin değiştirilmesi ve yeniden karşı karşıya gelmeleri düşünülüyordu. Bu sebeple T-1000’i Michael Biehn canlandıracaktı. Fakat sonraları bu fikrin izleyiciler için çok kafa karıştırıcı olacağı düşünülerek düşünceden vazgeçildi.

T-1000’in Sarah’ı kopyaladığı sahnede Linda Hamilton’ın ikizi Leslie Hamilton Gearren rol aldı.

Filmin uzun yapım süresi nedeniyle, 13 yaşındaki Edward Furlong’un “büyüdüğü” net olarak görünebiliyor. Örneğin çöl sahnesinde diğer sahnelere göre oldukça ufak görünüyor. Ayrıca bazı sahne çekimlerinde sesi kalınlaşmaya başladığı için kurgu aşamasında, önceki sahnelerle eşitlemek için sesinde oynamalar yapıldı.

Görsel efekt uzamanı Stan Winston ve ekibi, Sarah’ın nükleer bomba gecesi kabusunu tam anlamıyla ekrana yansıtabilmek için günlerce çalıştılar. 1991’in sonlarına doğru, Amerika federal nükleer test laboratuvarından yetkililer sahneyi, “sinema tarihinde, nükleer bombanın etkisinin en gerçekçi sahnelendiği çalışma” olarak nitelendirdiler.

Arnold Schwarzenegger film boyunca 700 kelime kullandı ve 15 milyon dolar kazandı. Her bir kelime için 21 bin 429 dolar kazanan Schwarzenegger, kültleşen “Hasta la vista, baby” repliği karşılığında 85 bin 716 dolar kazandı.

T-1000’i canlandıran Robert Patrick, çok hızlı koşmak ve aynı zamanda yorgunluğunun ekranda belli olmaması için çok sıkı bir koşu egzersizi uyguladı.

James Cameron, Linda Hamilton’ın asansördeki silahlı çatışma sahnesinin çekim arasında çıkarttığı kulak tıpasını takmayı unuttuğu için, kulaklarından birinin kalıcı olarak duyma kaybına uğradığını söyledi.

T-1000’in beyaz ekranda göründüğü 3,5 dakikalık görsel efektini yaratmak için 36 kişi çalıştı ve 5,5 milyon dolar harcandı.

Helikopterin üstgeçittin altından geçtiği sahne gerçekten de çekildi ve pilot Charles A. Tamburro helikopteri uçurdu. Kamera ekibi yüksek riskten ötürü sahne çekimine karşı çıktılar. Bu yüzden James Cameron, kamera arabası yardımıyla sahneyi çekti.

Terminatör’ün kullandığı Minigun, Arnold Schwarzenegger’in oynadığı Av’da (Predator) da kullanılmıştı.

Linda Hamilton, tımarhane sahnesinde kullanmak için “maymuncuk” eğitimi aldı.

Cyberdyne Systems binasındaki savaş sahnesi normalde Yok Edici filminde kullanılacaktı fakat son anda Cameron sahneyi final kurgusunda çıkartmaya karar verdi. Sonraları bu kararı için büyük bir memnuniyet duyduğunu çünkü sahnenin Mahşer Günü’nün en vuruşu sahnesi olduğunu dile getirdi.

Terminatör’ün Sarah’a Miles Dyson ve Skynet’in tarihi hakkında yaptığı konuşma sahnesinde Arnold Schwarzenegger, repliğini arabanın ön camına asılan bir kâğıttan okudu.

Yapım, önceki filmi Oscar’a aday gösterilmeyen ama devam filmi Oscar kazanan ilk film oldu.

Oyun parkı rüya sahnesinde Linda Hamilton’un 20 aylık oğlu, John Connor’ın çocukluğunu canlandırdı.

Terminatör’ün hasarlı halinin makyajı ve çıkartılması yaklaşık 10 saat sürdü.

+17 yaş sınırı ile yayınlanmasına rağmen, birçok oyuncağı piyasaya sürüldü ve büyük bir satış rakamına ulaştı.

Cyberdyne binasındaki patlama sahnesinde 11 farklı kamera kullanıldı.

James Cameron, Robert Patrick’i Zor Ölüm 2’de (Die Hard 2) izledikten sonra T-1000 rolünü vermeye karar verdi.

Box Office Mojo’ya göre yapımın 102 milyon dolarlık bütçesi, sinema tarihinde 100 milyon dolar bütçeyi geçen ilk film olmasını sağladı.

Mahşer Günü, gösteriminin ilk haftasında, Yok Edici’nin gişe gelirini geçmeyi başardı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Terminatör’ün T-1000 tarafından kapatıldıktan sonra yeniden canlandığı sahne, orijinal senaryoda yoktu. James Cameron, filmin final kurgusunu yaparken seyircinin, Terminatör’ün son sahnede nasıl hayata döndüğünü anlayamayacağı endişesiyle sahneyi çekmeye karar verdi. Cameron, Schwarzenegger’e ulaştığında, oyuncu yakın arkadaşı Bruce Willis ile Noel Tatili yapıyordu. Yarıda kesti ve çekimler için sete geri döndü.

T-800 (Terminatör) ile T-1000, birçok sahnede karşılaşsalar da yüz yüze hiç konuşmuyorlar. T-800’ün “Hasta la vista, baby” dediği sahnede T-1000 onu duymuyor çünkü donmuş durumda. Ayrıca, T-800’ün telefonda John’un sesini taklit ettiği sahnede, T-1000 de John’un üvey annesi Janelle’in sesini taklit ediyor.

Final sahnesinde Terminatör’ün “Kendimi yok edemem. Beni çeliğin içine indirmelisin” sözü kurgu aşamasında eklendi. Çünkü test gösteriminde seyirciler neden Terminatör’ün ölmek için Sarah’a ihtiyacı olduğunu anlayamamışlardı.

T-1000’in öldüğü sahnede çıkarttığı seslerde, James Cameron’ın çığlığı da kullanıldı.

Terminatör, Amerikan Film Enstitüsü’nün “en iyi 100 iyi karakter” ve “en iyi 100 kötü karakter” listesinde de yer alan tek karakter. Karakter, Terminatör filmiyle “kötü” ve Terminatör 2: Mahşer Günü filmiyle “iyi” listesinde yer alıyor. Al Pacino da her iki listede yer alıyor fakat farklı karakterlerle.

Filmin ilk tanıtım materyallerinde T-800 ile John Connor’ın yan yana fotoğrafları bulunuyordu. Bunun amacı, Terminatör’ün bu sefer iyi rolde olduğu gerçeğini gizlemekti. Bu gerçek sonraları tanıtım materyallerinde kullanıldı.

Çelik fabrikasındaki kavga sahnesinin çekimlerinde, oyuncuların yaralanmalarını engellemek için tüm set kauçuklarla kaplandı.

Guns N’ Roses – You Could Be Mine

George Thorogood – Bad To The Bone [Live – 1984]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.