Pride (Onur)

Pride

TÜR: Biyografi, Komedi, Dram. SÜRE: 119 Dk. ÜLKE: İngiltere, Fransa. YAPIM YILI: 2014. imdb: 7,8. rottentomatoes: %92.

Margaret Thatcher dönemi İngiltere’sindeki zorlu kömür madeni grevi sırasında yaşanan gerçek bir hikâyeyi ve güçlü bir dayanışmayı anlatan Onur, oldukça başarılı ve eğlenceli bir biyografik komedi drama filmi.

Konu

Londra’da yaşayan bir grup gay ve lezbiyen aktivist, ülkede yaşanan maden işçilerinin grevine destek vermek için para toplamaktadırlar. Bir süre sonra desteklerini belirli bir bölgeye yapmaya karar verirler ve Galler’deki ufak bir kasaba olan Onllwyn’daki madencilere ulaşırlar. Fakat taşradaki madencilerin birçoğu ilk anda gay ve lezbiyenlerden gelen yardımdan rahatsızlık duyarlar.

Hakkında

Stephen Beresford’ın senaryosunu yazdığı filmin yönetmen koltuğunda Matthew Warchus oturuyor.

Yapım, Komedi ve Müzikal dalında Altın Küre’de En İyi Film ödülüne aday gösterildi. BAFTA’da Bir İngiliz Yazar / Yönetmen ya da Yapımcının En İyi Çıkış Filmi ödülünün sahibi oldu.

Film, 14,7 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin sonunda çalan For a Friend şarkısı gerçek hayattaki Mark Ashton için yazılmıştı. Şarkı, Mark’ın arkadaşları olan Jimmy Somerville ve Richard Coles’in üyesi olduğu The Communards tarafından yazılıp söylenmişti.

Westminster Köprüsü sahnesinde, filmde canlandırılan karakterlerden bazılarının gerçekleri kameranın karşısına geçerek filmde yerlerini aldılar. Örneğin, Chris Overton ve Joshua Hill’in canlandırdığı Reggie Blennerhassett ve Ray Aller, Andrew Scott’ın canlandırdığı Gethin Roberts.

Film gösterime girdiği günlerde, 2008 İklim Değişikliği Hareketi’nin kömür kullanımına verdiği izin süresi sona erdiği için, İngiltere’deki son kömür madenleri de kapanıyordu.

1984 Mart ayında başlayan kömür madeni grevleri, ulusal bir oylama yapılmadan, İngiltere ve Galler’de yasadışı olarak nitelendirilmişti. İskoçya’daki oylama sonucuna göre ise ülkedeki grevler yasal sayılmıştı.

Film, Galler’le ilgili önemli bir konuya sahip olmasına rağmen, kadrosunda hiç Gallerli oyuncu bulundurmadığı için eleştirildi.

1974-79 yılları arasında İngiltere’yi yöneten Harold Wilson ve James Callaghan hükümeti sırasında 290 kömür madeni kapatıldı. Margaret Thatcher döneminde ise 190.

Senaryo yazarı Stephen Beresford, yönetmen Matthew Warchus’in de içinde bulunduğu bir ekibin filmi, müzikal olarak sahneye uyarlamayı planladıklarını söyledi.

Filmin ilk gösterimi Cannes Film Festivali’nde yapıldı.

The Communards – For A Friend

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.