Big Hero 6 (6 Süper Kahraman)

Big Hero 6 aka 6 Super Kahraman

TÜR: Animasyon, Aksiyon, Macera. SÜRE: 102 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2014. imdb: 7,9. rottentomatoes: %89.

6 Süper Kahraman, alternatif gelecekte, Japonlar ile Amerikalıların ortaklaşa kurduğu San Fransokyo’da geçen, teknolojik buluşlar üzerine, bol aksiyonlu ve eğlenceli bir animasyon filmi.

Animasyondaki Baymax ve microbotlar çok yaratıcı.

Konu

14 yaşındaki robot dâhisi Hiro Hamada, geliştirdiği robotla illegal robot döğüşlerine katılmaktadır. Hiro’yu beladan uzak tutmaya çalışan abisi Tadashi onu üniversitedeki robot bölümüne götürüp arkadaşlarıyla tanıştırmaya karar verir. Çok heveslenen Hiro çocuk yaşında üniversiteye girebilmek için microbotları geliştirir.

Hakkında

Esnek bir şekilde Marvel’in aynı adlı çizgi roman serisinden uyarlanan 6 Süper Kahraman’ı Don Hall ve Chris Williams yönetiyor.

İlk gösterimi Tokyo Film Festivali’nde yapılan film, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da En İyi Animasyon dalında ödüle aday gösterildi ve bunlardan Oscar ödülünü kazandı.

Animasyon, rottentomatoes’da %89 taze olarak değerlendiriliyor.

165 milyon dolar bütçesi olan yapım 605 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Baymax’in hareketleri ve şekli, bebek bezi takmış, bebeklerin hareketleri üzerinde yapılan çalışmanın ardından modellendi.

Scott Watanabe’ye göre, filmin geçtiği yer 1906 depreminden sonra Japon göçmenlerin ileri teknoloji kullanarak, depreme karşı dayanaklı, hareketli ve esnek bir şekilde inşa ettiği alternatif bir gelecekte San Francisco’da geçiyor. Şehir yeniden inşa edildikten sonra Amerikan ve Japon mimarinin bir karışımı olduğu için adı da, San Fransokyo olarak değiştiriliyor.

Prodüksiyon ekibi, microbotların hareketleri konusunda ilham almak için ateş karıncalarının videolarını izlediler.

Filmin karakter takımı, Denizen adı verilen bir yazılım kodladılar. Program, farklı yüzlerle vücutları ve giysi, saç ve ten renklerini karıştırarak farklı karakterler yaratmalarına olanak sağladı. Yazılım sayesinde 700 farklı eşsiz karakter yaratıldı ve onların yürümeleri, konuşmaları, oturmaları anime edildi. Böylece son derece gerçekçi bir San Fransokyo yaratılmış oldu.

Marvel’in 6 Süper Kahraman çizgi romanında yer alan iki önemli karakter, Silver Samurai ve Sunfire, 20th Century Fox’un X-Men serisinde kullandığı ve haklarına sahip olduğu için animasyonda kullanılmadı. Ama yine de Tadashi’nin şapkasındaki SF amblemi, Sunfire’ın fontuyla aynısı kullanıldı.

Her ne kadar Marvel’in aynı adlı çizgi roman serisinden uyarlansa da, isimler, karakterlerin etnik kökeni, arka plan hikâyeleri ve birçok açıdan konularda değişiklikler yapıldı.

Sentetik, kucaklanabilir, şişme Baymax’i modellemek için Carnegie Mellon Üniversitesindeki, “yumuşak robotlar” çalışmasından esinlenildi.

Baymax’in roket yumruğu ilk kez test ettiğinde paramparça ettiği bahçedeki heykel, Karlar Ülkesi’ndeki (Frozen) Hans’ın heykeli.

Baymax’ın ifadesiz yüz haline karar vermeden önce, sadece 5 farklı duygu haline göre yüz ifadesini değiştirebilen bir şekilde tasarlanmıştı.

Bilim fuarında Hiro’nun mikrobotları tanıtımı sırasında, Alistair Krei’ın ilgilendiği proje, Geleceğe Dönüş’de (Back to the Future) Dr. Emmett Brown’ın tasarladığı beyin dalgasını analiz eden kask projesiydi.

Hiro, Disney animasyonlarında kullanılan ilk iki ırklı karakter. Ayrıca onu seslendiren Ryan Potter’da yarı Japon yarı Kafkasyalı yani çift ırklı.

Fred’i canlandıran T.J. Miller, birçok bölümde karakterini doğaçlama olarak seslendirdi.

Portal testlerinin yapıldığı adanın derinlikleri Alcatraz’daki yeraltı mezarıydı fakat Angel adasının alternatif bir versiyonu yaratıldı ve Akuma adası adı verildi. Akuma Japonca’da şeytan anlamına geliyor.

Hiro’nun odasında Baymax ile ikince kez karşılaştığı sahnede ayağı kayarak yatak ile raf arasına sıkışıyor. Raftan üzerine düşen ikinci oyuncak karakter Dr. Who’daki Dalek.

Baymax’in süper elbisesinin miğfer kısmı Demir Adam’ınkini (Iron Man) andırıyor.

Kötü karakter Yokai’nin Japoncadaki anlamı, “ruh”, “hayalet.”

Baymex’in gözleri modellenirken Japonların geleneksel çanları olan Suzu’dan esinlenildi. Yönetmen Don Hall, Japonya’da bir tapınağı ziyaret ettiğinde gördüğü çandan esinlendiğini söyledi.

Lorelay Bove, Go Go Tamago karakterinin sarı elbiseli olmasının sebebinin, Tamago’nun Japonca’da sarı anlamına gelmesinden kaynaklandığını söyledi.

Fred’in kütüphanesindeki heykellerden biri İnanılmaz Aile’deki (The Incredibles) Elastigirl.

Wasabi karakterinin çizgi romandaki gerçek adı Wasabi No-Ginger (Zencefilsiz Wasabi).

Bilim fuarı sahnesinde (16 dakika 6. saniye) Steve Jobs ve John Lasseter’da yer alıyor.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Fred’in evindeki aile tablosunda ve yazılar sonrası bölümde yer alan babası, Marvel’in emekli başkanı Stan Lee. Marvel bağlantılı filmlerde, sözleşmeye göre Lee, filmin bir yerinde bulunuyor.

Fred’in babasını gerçek Stan Lee seslendiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.