Minority Report (Azınlık Raporu)

Minority Report aka Azinlik Raporu

TÜR: Aksiyon, Gizem, Bilim Kurgu. SÜRE: 145 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2002. imdb: 7,7. rottentomatoes: %90.

Steven Spielberg’in en iyi yapıtlarından biri olan Azınlık Raporu, gizemli konusu ve başarılı kurgusuyla güzel bir aksiyon bilim kurgu filmi.

Filmin merkez konusu, “hür irade ile belirlemecilik arasındaki savaş.”

Konu

Çığ gibi büyüyen cinayet rakamlarının önüne geçmek için 2050 yılında, “Suç Öncesi” adında bir polis birimi kurulur. Birim, geleceğe ait yaşanacak olayları görebilen ve kareler halinde aktaran, 3 tane mutasyona uğramış insanı kullanarak, cinayet yerini belirleyip, işlenmeden önce müdahale etmektedir. Birimin önemli isimlerinden Yüzbaşı John Anderton (Tom Cruise), “kâhinlerin” gönderdiği karelerden birinde kendisini görür.

Hakkında

Esnek bir şekilde Philip K. Dick’in aynı adlı kısa hikâyesini temel alarak, Scott Frank ve Jon Cohen’in senaryosunu yazdığı Azınlık Raporu’nun yönetmen koltuğunda Steven Spielberg oturuyor.

Film, Oscarlarda En İyi Ses Kurgusu ve BAFTA’da En İyi Görsel Efekt dallarında ödüle aday gösterildi.

Azınlık Raporu, rottentomatoes’de %90 taze olarak değerlendiriliyor.

102 milyon dolar bütçesi olan film, 359 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin yapım aşamasından 3 yıl önce, Steven Spielberg, Santa Monica’da teknoloji ve bilim dünyasından 16 kişiyle bir araya gelerek, 2054 yılı ile ilgili beyin fırtınası yaptılar.

Araba fabrikası sahnesi, Alfred Hitchcock’un 1959’daki Gizli Teşkilat (North by Northwest) filmi için düşündüğü ama teknolojik yetersizliklerden ötürü çekemediği sahneyi temel alarak çekildi.

Anderton’un dedektif Witwer’e, gerçekleşmenin metafiziksel kanıtlarından bahsederken, elindeki topu attığı sahne, ünlü filozof David Hume’un (1711-1776) fikirlerinden oluşturuldu.

Nokia, filmde cep telefonlarının olabildiğince çok görünmesi için 2 milyon dolar harcadı.

En başlarda filmin Geleceğe Çağır’nın (Total Recall, 1990) devamı olarak uyarlanması düşünülüyordu.

Colin Farrell, “I’m sure you all understand the legalistic drawback to Pre-Crime methodology” repliğininde oldukça zorlandı.

Film, senaryo, konu ve efektler konusunda pozitif yorumlar alsa da, sonun tutarsız olduğu konusunda eleştiriler de aldı.

Filmin DVD’si birkaç ay içinde 4 milyon satış rakamına ulaştı.

Steven Spielberg, Dr. Eddie’nin asistanı Greta’nın (İsveçli olduğu için) Abba’dan bir şarkı söylemesini istedi. Fakat Peter Stormare (Dr. Eddie), sahneyi daha da absürt bir hale getirmek için Greta’nın İsveççe bir çocuk şarkısı söylemesini önerdi ve uygun bulundu.

Senaryoya göre Danny Witwer Amerikalıymış fakat Spielberg, Colin Farrell’ın İrlandalı aksanının role uygun olmadığını düşünerek Danny’i İrlandalı yaptı.

Tom Cruise ve Steven Spielberg filmin bütçesinin 100 milyondan aşağı olması için ücretlerinde indirim yaptılar. Ve buna karşılık gişe hasılatından %15 aldılar.

Philip K. Dick’in kısa öyküsünde John Anderton, kısa, şişman ve keldi. Yani hiçbir şekilde Tom Cruise’a benzemiyordu.

Steven Spielberg, yoga sınıfı sahnesi için, farklı ülkelerden 12 akrobat kiraladı.

Steven Spielberg, Yedi’nin (Se7en) film jeneriğini çok başarılı bulduğu için, görsel efekt şirketi olarak Imaginary Forces’la çalıştı.

Filmde polislerin araştırma aygıtı olarak kullandıkları “örümcekler”, “Porsche tasarlasa nasıl olurdu?” sorusunun cevabı olarak tasarlandı.

Ses tasarımcısı Gary Rydstrom, filmdeki Mag-Lev’lerin (manyetik olarak havada giden araçlar) sesini kendi çamaşır makinasından elde ettiğini ifade etti.

Cameron Diaz, ufak bir rolle filmde yer aldı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Anderton’un Agatha’yı kaçırdığı sahnede, dedektif Witwer, (Anderton’un işleyeceği düşünülen cinayetin ne zaman gerçekleşeceğini sormak için) “ne kadar vaktimiz var?” diye soruyor ve “51 dakika 28 saniye” cevabını alıyor. Aslında bu cevap, o an filmin bitimine ne kadar kaldığına bir gönderme.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.