Gone Girl (Kayıp Kız)

Gone Girl aka Kyaip Kiz

TÜR: Gizem, Gerilim, Dram. SÜRE: 149 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2014. imdb: 8.2. rottentomatoes: %88.

5. evlilik yıldönümlerinde ortadan kaybolan bir kadının hikâyesinin anlatıldığı Kayıp Kız, oldukça başarılı bir konuya sahip, televizyon dünyası ve ön yargıların nefis bir şekilde anlatıldığı, gizem, gerilim ve drama dengesinin çok iyi ayarlandığı etkileyici bir film.

Kayıp Kız, David Fincher’ın, Dövüş Kulübü (Fight Club) ve Yedi’den (Se7en) sonraki en başarılı filmi.

Fragmanlarda konu hakkında verilen bilgi dozu da çok iyi ayarlanmış.

Konu

5. evlilik yıldönümlerinde Nick Dunne (Ben Affleck) evine döndüğünde, eşi Amy’nin (Rosamund Pike) evde olmadığını fark edip polise haber verir. Evdeki ufak kan izleri polisi şüphelendirmeye başlarken, eşiyle birlikte her evlilik yıldönümlerinde “hazine avı” oynayan Nick oldukça rahat görünmektedir.

Hakkında

Gillian Flynn’ın aynı adlı romanından, kendisi tarafından uyarlanan filmi David Fincher yönetti.

Rosamund Pike’ın filmdeki performansı, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da, En İyi Kadın oyuncu ödülüne aday gösterilmesini sağladı.

8.2 ortalama puanıyla yapım, imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alıyor.

61 milyon dolar bütçesi olan film, 368 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Yapımcılardan biri olan Reese Witherspoon, Haziran 2012’de kitabın yayın haklarını Gillian Flynn’dan satın alıp Amy rolünü oynamak istiyordu. Fakat Fincher’la yaptıkları ilk görüşmede, görünümünün Amy karakterine uymadığını düşünerek bu düşüncesinden vazgeçtti.

Ben Affleck, “Fincher, tek başına, işini herkesten daha iyi yapabilen çok iyi bir yönetmen” diyerek, Fincherla birlikte yönetmenlik yapma fikrini erteledi. Setteki ilk gün Affleck, kameranın lens ayarında çok ufak bir değişiklik yapıp, set çalışanlarıyla, Fincher’ın fark etmeyeceği konusunda bahse girdi. Fincher, sete gelip çekim öncesi kameraya kısa bir göz attıktan sonra, “bu kamera neden birazcık loş görünüyor?” diye sordu.

Filmin çekimleri sırasında Ben Affleck’in kilolarında dalgalanmalar oldu. Kilo alması ve özellikle çok fazla kaslı görünmesinin sebebi, Affleck’in Batman ve Superman: Adaletin Şafağı (Batman v Superman: Dawn of Justice) filminde Bruce Wayne’i oynayacak olmasından kaynaklandı.

Affleck, filmdeki rolünü daha iyi oynayabilmek için, karısını öldürmekle suçlanan birçok kişi hakkında araştırmalar yaptı. Ve çoğunlukla 2002’de hamile karısını öldürmekle suçlanan Scott Peterson üzerinde yoğunlaştı.

David Fincher, Amy rolü için 35 yaşındaki Rosamund Pike’ı tercih etme sebeplerinden birinin Pike’ın görünümünün yaşını muğlaklaştırdığını ve (yaşına göre) yaşlı ya da genç görünmediğini söyledi.

Bir sahnede Affleck’in Yankees şapkası takması gerekiyordu. Fakat sıkı bir Red Sox taraftarı olan Affleck bunu yapamayacağını söyleyince, Fincher oyuncuyu New York Mets şapkası takması konusunda ikna etti.

Affleck, çekimler sırasında sürekli 80’lerin şarkılarını söylüyordu. Tyler Perry onunla bir oyun oynamaya karar verdi. Perry, 80’lerden bir şarkıyı rastgele söylemeye başlayıp ardından Affleck’in devam edip edemeyeceğine bakıyordu. Perry, Affleck’in Barbra Streisand’ın bir şarkısı da dâhil olmak üzere tüm şarkıları kelimesi kelimesini bildiğini ifade etti.

John F. Kennedy Jr.’ın eşi Carolyn Bessette-Kennedy ile vücut dili ve soğuk ruh halinde görünme konusunda ders almış olan Rosamund Pike, rolünü oynarken Sharon Stone’un Temel İçgüdü (Basic Instinct) ve Nicole Kidman’ın Sonsuz İhtiras’daki (To Die For) performanslarından esinlendi.

Trent Reznor ve Atticus Ross, film müziklerini yaparken, içinde korku ve endişe barındıran pasif ve gevşetici melodiler tercih ettiler.

Fincher, Nick Dunne rolü için en uygun aktörü bulabilmek için nette aktörlerin fotoğraflarına göz attı. Ben Affleck’in bir sürü fotoğraftaki gülümsemesi ilgisini çekti. Bu gülümsemenin Nick karakterinin özünü/esasını yansıtacağını düşünerek rolü Ben Affleck’e verdi.

Fincher, Avrupa filmlerindeki gibi, oyuncuların, oynadıkları karakterleri, oyuncu kibrinden uzak, olduğu gibi, doğal bir şekilde yansıtabilmeleri adına Affleck’in duş sahnesinde tamamen çıplak görünmesini istedi.

Affleck, kendisinden 9 yaş küçük olan “ikizi” rolündeki Carrie Coon’un gerçekçi görünmeyeceği konusunda endişe duydu. Fakat Affleck’in oynadığı Nick karakterinin 30 yaşında olduğu düşünülünce, seçimin mantıklı olduğuna karar verildi.

Amy karakteri için, Reese Witherspoon, Charlize Theron, Natalie Portman, Emily Blunt, Rooney Mara, Olivia Wilde, Abbie Cornish, Jessica Chastain ve Julianne Hough düşünülen oyunculardı.

Tyler Perry, Ağustos 2014’te New York Magazine’e verdiği röportajda, “filmi David Fincher’ın yönettiğini, onun bugüne kadar neler yaptığını ve kitabın çok popüler olduğunu bilseydim kesin kabul etmezdim. Bunu bilen ajansım rolü kabul edene kadar film konusu, yönetmen ya da romanla ilgili hiçbir şey söylemedi” dedi.

Nick rolü için (Fincher’ın çalışmayı çok sevdiği) Brad Pitt de düşünülenlerden biriydi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.