L’image Manquante (The Missing Picture / Eksik Resim)

L'image Manquante aka The Missing Picture aka Eksik Resim

TÜR: Belgesel, Dram. SÜRE: 92 Dk. Ülke: Kamboçya, Fransa. YAPIM YILI: 2013. imdb: 7,4. rottentomatoes: %99.

2014’de En İyi Yabancı Dilde Film Oscar’ına aday olan Kamboçya-Fransa ortak yapımı Eksik Resim, her şeyiyle dört dörtlük bir belgesel.

L'image Manquante aka The Missing Picture aka Eksik Resim - Figur 2

Kamboçya’da gerilla savaşlarıyla iktidarı ele geçiren, Pol Pot liderliğindeki, Maocu çizgideki radikal komünist Kızıl Kmerler’in, 1975-79 yılları arasında ülkede yaşayan insanlar üzerinde yaptığı adeta deneysel çalışma ve katliamı konu alan Eksik Resim’in yarısı o dönem çekilmiş görüntülerden, yarısı ise kilden yapılmış küçük heykelciklerden oluşuyor.

L'image Manquante aka The Missing Picture aka Eksik Resim - Figur 1

Tüyler ürpertici bir konuya sahip olan filmin anlatımı, müzikleri ve heykelcikler ile eski görüntüler arasında kurulan bağlantılar çok başarılı.

Konu

Eksik Resim, 1975-79 yılları arasında Kızıl Kmerler’in başında Kamboçya’yı yöneten ve milyonlarca insanın ölümüne sebep olan Pol Pot’un iktidarı döneminde 13 yaşında olan bir Kamboçyalı’nın gözünden yaşanan büyük dramları anlatıyor.

Hakkında

Eksik Resim’in senaryosunu Rithy Panh yazdı ve yönetti.

2014′de Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına aday olmasına rağmen ödülü İtalyan yapımı La Grande Bellezza’ya kaptırdı.

Eksik Resim, bugüne kadar Kamboçya adına Oscar’larda yarışan ilk film oldu. Daha önce Kamboçya, 1994’de Rice People ve 2012’de Lost Lover filmlerini akademiye aday olarak sunmuş fakat yapımlar yarışma hakkını elde edememişlerdi.

Yapım, rottentomatoes’un en iyi 100 belgesel listesinde üst sıralarda yer alıyor.

Filmin anlattığı dönemle ilgili enteresan birkaç bilgi; (tr.wikipedia)

20. yüzyılın en kanlı rejimlerinden biri kabul edilen Kızıl Kmer iktidarı, bütün dünyada hiçbir Marksist yönetimin başvurmadığı kadar aşırı bir şiddet uygulamasına girişti. Ülkedeki meslek sahiplerinin ve teknik elemanların hemen hepsi yok edildi. Kentlerde yaşayan milyonlarca kişi zorla köylere yerleştirilerek, kolektif çiftliklerde çalışmaya zorlandı. Rejim düşmanı ilan edilenler aileleriyle beraber toplu olarak katledildi. Bu dönemde ekonomik sistemin felce uğraması nedeniyle baş gösteren açlık ve salgın hastalıklar sonucu ölenlerin sayısının, siyasi nedenlerle öldürülenlerle birlikte 3 milyon (nüfusun üçte biri) olduğu tahmin edilmektedir.

1979’dan 1997 Temmuzuna kadar Kamboçya’nın Çin ve Tayland sınırındaki ormanlık bölgede gerilla hareketine devam eden Pol Pot’un bu ülkeler tarafından desteklendiği iddia edildi.

Çin HC destekli Kızıl Kmerlerlerin lideri olan Pol Pot’un ideolojisine göre, ülkede sadece köylü sınıfı olmalıydı. Bu amaçla ülkenin tüm aydınlarını, bilim adamlarını, sanatkârlarını, kısacası köylü sınıfını oluşturmayan tüm Kamboçyalıları ağır koşullar altında pirinç tarlalarında çalışmaya zorladı. Çalışamayanlar ve muhalefet edenler Ortaçağ işkence yöntemleriyle öldürüldüler. Gözlük ve saatler de dahil olmak üzere tüm teknolojik aletler yasaklandı. Pol Pot yönetiminde dünyanın en büyük katliamlarından birini yaptılar. Verilere göre 3 milyon Kamboçyalıyı öldürdüler (1975-1979). Bu katliamlar Vietnam ülkeyi işgal edinceye kadar sürdü.

1997 Temuzunda Kral Sihanouk’un oğlu Prens Ranaridh’e bağlı kuvvetlerle işbirliği yaparak başkenti ele geçirmeye çalışan Pol Pot’a bağlı Kızıl Kmerler, eski başbakan Hun Sen’e bağlı hükümet kuvvetlerince püskürtüldü. Son başarısız girişiminden dolayı yandaşlarınca ömür boyu ev hapsine mahkûm edilen Pol Pot’un sağlık durumu da gittikçe kötüye gitmeye başladı.

Pol Pot ölümünden birkaç ay önce kendisiyle yapılan bir röportajda, milyonlarca insanın öldürülmesiyle alakalı vicdanen rahat olduğunu, bunları kendi başına yapmadığını açıklamıştı.

Kızıl Khmerler 1997’de Pol Pot’un ölümüyle tamamen dağıldı. Bugüne kadar hiçbir Kızıl Khmer yargılanmamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.