Her (Aşk)

Her aka Ask

TÜR: Dram, Romantik, Bilim Kurgu. SÜRE: 126 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2013. imdb: 8,0. rottentomatoes: %94.

Teknolojinin tüm yaşamı etkisine aldığı ve insanların iyice yalnızlaştıkları gelecekte geçen ve duyguları konu alan Aşk, Joaquin Phoenix’in etkileyici oyunculuğu ve Scarlett Johansson’ın etkileyici sesiyle, oldukça başarılı bir romantik dram bilim kurgu filmi.

Konu

1 yıl önce çocukluk aşkı ve eşi Catherine’den (Rooney Mara) ayrılan ama hala boşanma evraklarını imzalamayan, yalnız ve mutsuz bir profesyonel mektup yazarı olan Theodore Twombly (Joaquin Phoenix), yapay zekâya sahip bir işletim sistemi satın alır. Kurulum sırasında kendisine sorulan soruların ardından işletim sistemi Samantha (Scarlett Johansson) adıyla kendisiyle iletişime geçer. Kısa bir süre sonra Theodore’un alışkanlığı haline gelen Samantha, her geçen gün kendini geliştirmekte ve biraz daha insan gibi düşünüp, hissetmektedir.

Hakkında

Aşk’ı Spike Jonze yazıp yönetti.

Aralarında En İyi Film’in de bulunduğu 5 Oscar ödülüne aday olan Aşk, En İyi Özgün Senaryo Oscar’ının sahibi oldu. Ayrıca Altın Küre’de de En iyi Senaryo ödülünü kazandı.

23 milyon dolar bütçesi olan film gişede 47 milyon dolar hasılat elde etti.

Ivır Zıvır

Normalde Samantha’yı Samantha Morton seslendirdi. Çekimlerin ardından Spike Jonze kurguya başladığında bir şeyin doğru olmadığını düşünmeye başladı. Sonunda, Morton’ın da onayını alarak, onun yerine Scarlett Johansson’ı kadroya aldı ve tüm diyalogları yeniden seslendirdi.

Amy Adams, Spike Jonze’un her gün onu ve Joaquin Phoenix’ı bir ya da iki saatliğine bir odaya kilitleyip birbirleriyle konuşmalarını istediğini söyledi. Yönetmen bu sayede oyuncular birbirlerini daha iyi tanımalarını sağlamayı amaçlıyordu.

Filmin büyük bir çoğunluğu, özellikle de gökdelenlerin bulunduğu sahneler Şangay’da çekildi.

Spike Jonze’un senaryosunu 5 ayda yazdığı Aşk, yönetmenin kendi başına yazdığı ilk senaryo olma özelliğini taşıyor.

Yönetmen Spike Jonze, Alien Child karakterini seslendirdi.

Bazı duygusal sahneler sırasında Amy Adams, Annie veya The Rocky Horror Picture Show gibi bazı müzikallerden şarkılar söyleyerek kendini neşelendirmeye çalıştı. Zamanla ona Joaquin Phoenix de katıldı ve beraber şarkı söylemeye başladılar. Fakat Spike Jonze’un onları filme aldığını gördükten sonra susmaya karar verdiler.

Amy ve Samantha karakterlerini, gerçek adları Amy ve Samantha olan oyuncular canlandırdılar. Fakat son anda Samantha Morton yerini Scarlet Johansson’a bıraktı ama karakterin adı aynı kaldı.

Sinematograf Hoyte van Hoytema, filmin başındaki parti sahnesinde ufak bir rolle beyaz perdede yer aldı.

Filmdeki birçok sahne, sarı, kırmızı ya da ikisinin karışımı olan turuncu tonlarda.

Catherine rolü için en başta Carey Mulligan kadrodaydı fakat tarih uyuşmazlığı nedeniyle yerini Rooney Mara’ya bıraktı.

2003’te Sofia Coppola, esnek bir şekilde o günlerdeki eşi Spike Jonze ile ilişkilerinden esinlenerek senaryosunu yazdığı Bir Konuşabilse (Lost in Translation) ile En İyi Senaryo Oscar’ını kazandı. 10 yıl sonra Spike Jonze, Aşk ile aynı ödülün sahibi oldu. Her iki filmin yıldızı da Scarlet Johnsson’dı.

Filmden;

Bir kitap okuyormuşum gibi düşün. Delicesine sevdiğim bir kitap. Ama artık onu çok yavaş okuyabiliyorum. Bu yüzden de, sözcükler arasındaki boşluk o kadar büyüyor ki, artık sonunu getiremiyorum. Seni hala hissedebiliyorum. Ve hikâyemizdeki sözcükleri. Ama bunu artık sadece kelimelerin arasında mesafelerin olmadığı bir yerde yapabiliyorum. Maddesel dünyaya benzemeyen bir yerde. Başka bir şeyin var olup olmadığını bile bilmediğim bir yerde. Seni çok seviyorum. Olduğum yer artık burası. Olduğum kişi artık bu. Gitmeme izin ver.

Dip Not: 16 Haziran 2014’de yayımlandı, 2 Ağustos 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.