Rush (Zafere Hücum)

Rush aka Zafere Hucum

TÜR: Aksiyon, Biyografi, Dram. SÜRE: 123 Dk. ÜLKE: İngiltere, Almanya, Amerika. YAPIM YILI: 2013. imdb: 8,2. rottentomatoes: %89.

Meşhur 1976 Formula 1 sezonunun sürücüleri James Hunt ve Niki Lauda arasındaki rekabeti oldukça iyi bir kurguyla beyaz perdeye aktaran Zafere Hücum, başarılı bir biyografik aksiyon drama filmi.

Hans Zimmer’in imzasını taşıyan tema melodisi de oldukça başarılı.

Konu

İlk kez 1970 Formula 3 yarışlarında kozlarını paylaşan İngiliz pilot James Hunt (Chris Hemsworth) ile Avusturyalı pilot Niki Lauda’nın (Daniel Brühl) kariyerleri sürekli çekişmeyle geçer. Kadınlara düşkün, eğlence hayatını seven, disiplinsiz ama oldukça yetenekli bir pilot olan James Hunt ile ful disiplinli, çalışmaktan ve antrenmandan büyük zevk duyan Niki Lauda’nın neredeyse birbirlerine tamamen zıt olan karakterleri bu çekişmeyi herkes için daha ilgi çekici bir hale getirmektedir.

Hakkında

Zafere Hücum’un senaryosunu Peter Morgan yazdı ve Ron Howard yönetti.

Yapım, BAFTA’da En İyi Kurgu ödülünün sahibi oldu. Altın Küre’de En İyi Film (Drama) ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Daniel Brühl) kategorilerinde ödül için yarıştı.

8,2 ortalama puan ile yapım, imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alıyor.

38 milyon dolar bütçesi olan film 90 milyon dolar gişe hasılatı yaptı.

Ivır Zıvır

65 yaşındaki Avusturyalı pilot Niki Lauda, filmi izledikten sonra, “Çok etkilendim. Filmde anlatılanlar son derece gerçekti. Ufak tefek şeyler hariç neredeyse hiç ‘Hollywood değişikliği’ yapılmamış. Benim için büyük sürpriz oldu” dedi.

Eski bir Formula 1 pilotu olan Jocken Mass, Marlboro Mclaren’in 12 numaralı arabasını sürerek kendisini oynadı. Çekimler sırasında yapım asistanı yanına gelerek, filmin bitiş jeneriği için ona bir görev verdiğini söyledi ve ardından adını sordu. Üzerinde Jocken Mass yazan bir yarış elbisesi giyen Mass, adını söyledi ama asistan kendisini anlamadığını düşünerek birkaç kere daha adını sordu sonrasında da Almanca bilen birini aramaya gitti.

60. doğum günü sebebiyle Austrian Times’a bir röportaj veren Niki Lauda, bir gazetecinin kendisine sorduğu, “yaralı yüzünüz evliliğinizi nasıl etkiledi” sorusunun, hayatı boyunca acısını çektiği en büyük hakaret olduğunu söyledi.

James Hunt ve Niki Lauda’nın filmde işlenen 1976 yarışı, Almanya’daki meşhur Nürburgring Pisti’nin son Formula 1 yarışı oldu. Pist, sürücüler için “çok fazla tehlikeli” olduğu gerekçesiyle kazadan sonra yarış takviminden çıkartıldı.

Daniel Brühl, Niki Lauda’nın diş çıkıklığını yansıtabilmek adına çekimlerde bir diş aparatı kullandı.

Çekimlerde, Daniel Brühl ve Chris Hemsworth’ın Formula 1 arabası kullanmalarına izin verilmedi. Bunun yerine Formula 1 gibi kaplanmış Formula 3 arabaları kullandılar.

Niki Lauda ilk kez “Zafere Hücum”u izlediğinde, “Aman Allahım! Bu gerçekten benim!” dedi.

Niki Lauda, 1999’da Avusturya Havayolları’na satmadan önce, kırktan fazla uçağı bulunan Lauda Air’in sahibiydi ve aynı zamanda birçok uçuşta kaptan pilotluk yapmıştı.

Film bazı konularda gerçekleri değiştirmiş olsa da, Formula 1 endüstrisi tarafından büyük övgü kazandı. 2012 Almanya Grand Prix’inde, F1 pilotları, takım kaptanları ve F1 çalışanlarına özel bir ön gösterim yapıldı. Yönetmen Ron Howard bunun, 1995’te NASA astronotları ve görev kontrolörlerine yaptığı Apollo 13’ün ön gösteriminden bu yana yaptığı ilk zorlu “test” olduğunu söyledi. Film, izleyiciler tarafından alkış yağmuruna tutuldu.

Chris Hemsworth, James Hunt rolüne hazırlanmak için 14 kilo verdi.

Peter Morgan senaryoyu bitirir bitirmez film yapma teklifi aldı. Senaryonun ilk halinde hiçbir yarış bölümü bulunmuyordu çünkü yazar, bütçenin muhtemelen çok düşük olacağını düşünüyordu. Bu konuda, “Eğer İngiltere’de büyüdüyseniz, böyle düşünürsünüz” dedi.

Orijinalde yönetmen koltuğunda Paul Greengrass oturacaktı. Fakat sonraları Kaptan Phillips’i (Captain Phillips) yönetmesi düşünülen Ron Howard ile yerlerini değiştirdiler. Greengrass, Kaptan Phillips’in başına, Howard ise Zafere Hücum’un başına geçti.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Film genelde olumlu eleştiriler alırken, tarihsel doğruluk açısından; Hunt ile Lauda arasındaki rekabetin fazla abartıldığı, Nürburgring kazasından sonra Lauda’nın eşinin yaşadığı büyük şokun çok hafifletildiği ve Hunt’a Nürburgring’den sonra filmde verildiği söylenen “mezarlık” takma adının uydurma olduğu, aksine “yeşil cehennem” takma adının verildiği söylendi.

Dip Not: 30 Nisan 2014’de yayımlandı, 29 Temmuz 2015’de güncellendi.

Hans Zimmer – Lost But Won

Hans Zimmer – 1976

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.