Elling

Elling

TÜR: Komedi, Dram. SÜRE: 95 Dk. ÜLKE: Norveç. YAPIM YILI: 2007. imdb: 7,6. rottentomatoes: %84.

Kırklarında, otistik bir adamın hikâyesini anlatan Elling, oldukça eğlenceli ve başarılı bir komedi drama filmi.

Elling’i izlerken aklınıza, Benden Bu Kadar’daki (As Good As It Gets), Melvin Udall (Jack Nicholson) karakteri geliyor.

Konu

Annesi ölene kadar, onunla birlikte yaşayan, kırklarına gelmiş otistik spektrum bozukluğu olan Elling (Per Christian Ellefsen), polislerin eve gelmesiyle fark edilip, tedavi edilmesi için rehabilitasyon merkezine yatırılır. Birkaç yıl sonra, seks bağımlısı olan oda arkadaşı Kjell Bjarne (Sven Nordin) ile birlikte devlet tarafından sosyal hayata kazandırılmak üzere, Oslo’da kiralanan bir evde yaşamaya başlarlar. Gözetimde olan ikilinin normal dünyaya alışması zaman alacaktır.

Hakkında

Ingvar Ambjörnsen’in Kan Kardeşler (Brødre I Blodet / Blood brothers) kitabından, Axel Hellstenius ve Larry Stuckey tarafından uyarlanan Elling’in yönetmen koltuğunda Petter Næss oturuyor.

Yapım, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına Aday gösterildi fakat ödülü Tarafsız Bölge’ye (Ničija Zemlja / No Man’s Land) kaptırdı.

Ivır Zıvır

Sven Nordin, rolü gereği 11 kilo verdi.

Elling’in yaşamaya başladıkları ev sahneleri Oslo’nun batısında bulunan Majorstuen’de çekildi.

Şiiri gizledikleri süpermarket, akşam yemeğinin yendiği lokanta gerçek yerlerdi. Dükkân ve lokanta günümüzde de aynı adla çalışmaya devam ediyor.

Filmin uyarlandığı Kan Kardeşler romanının yazarı Ingvar Ambjörnsen, dünyada adını Beyaz Zenciler (Hvite Niggere/White Niggers) romanıyla duyurdu.

Ingvar Ambjørnsen’in Elling karakterini canlandırdığı toplam dört romanı var; Cennet Manzarası (Utsikt Til Paradiset, 1933), Kuşların Dansı (Fugledansen, 1995), Kan Kardeşleri (Brødre I Blodet, 1996) ve Yarın Beni Sev (Elsk Meg I Morgen, 1999).

Dip Not: 17 Aralık 2013’de yayımlandı, 1 Temmuz 2015’de güncellendi.

“Elling” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.