Across the Universe (Seni İstiyorum)

Across the Universe

TÜR: Dram, Fantezi, Müzikal. SÜRE: 133 Dk. ÜLKE: Amerika, İngiltere. YAPIM YILI: 2007. imdb: 7,5. rottentomatoes: %53.

Vietnam savaşı ve savaş karşıtlarının arasında yaşanan bir aşk hikâyesini konu alan ve Beatles’ın efsane olmuş 34 şarkısının yeniden yorumlayan Seni İstiyorum, eğlenceli bir müzikal filmi.

Bono ve Joe Cocker’ın da oyuncu kadrosunda yer aldığı filmde, “askere çağırılma” ve “hokkabaz” sahnelerdeki koreografiler oldukça yaratıcı.

Konu

Liverpool’da genç bir liman işçisi olan Jude (Jim Sturgess), bugüne kadar görmediği babasını bulma umuduyla Amerika’ya gider. Princeton Üniversitesinde hademe olarak çalışan babasına ulaşır ama bu tanışma faslı hiç de istediği gibi gitmez. Bu sırada rastlantısal bir şekilde Üniversitede okuyan Max (Joe Anderson) ile tanışan Jude, kısa bir süre sonra, Vietnam’da asker olan sevgilisinin dönmesini bekleyen Max’in kardeşi Lucy Carrigan’la (Evan Rachel Wood) tanışacaktır.

Hakkında

Dick Clement ve Ian La Frenais’in senaryosunu yazdığı Seni İstiyorum’un yönetmen koltuğunda Julie Taymor oturuyor.

Yapım, Altın Küre’de En İyi Film (Komedi veya Müzikal) ve Oscar’da En İyi Kostüm Tasarımı kategorilerinde ödüle aday gösterildi.

45 milyon dolar bütçesi olan film, 29 milyon dolar gişe hasılatı elde edebildi.

Ivır Zıvır

Yönetmen Julie Taymor filmin ilk gösterimini Paul McCartney’nin yanında izledi. Ünlü şarkıcının film nasıl bulacağı konusunda çok gergin olan Taymor, film bittikten sonra McCartney’e, sevmediği bir şeyin olup olmadığını sordu, müzisyen “sevmediğim bir şey mi?” diye cevap verdi. Ayrıca aynı konuşmada McCartney, “All My Loving”i söylediğinde, yönetmen için çok duygusal bir andı.

Ringo Starr, Yoko Ono, Paul McCartney ve Olivia Harrison filmi izledikten sonra beğendiklerini söylediler.

Prudence’ın kendini tuvalete kitlediği ve dışarıdakilerin ona serenat yaptıkları sahne, gerçek bir olaydan esinlendi. 1968’de Beatles Hindistan’ı ziyaret ettiğinde, orada bulunan Mia Farrow’un kız kardeşi Prudence’ın, insanlardan uzaklaşmasından ve yaşadığı yerden dışarıya çıkmamasından etkilenen John Lennon, “Dear Prudence” şarkısını yazmıştı.

Bono’nun üstünde “Evet” yazan bir şapka giymesi John Lennon ile Yoko Ono’nun ilk kez Yoko Ono’nun stüdyosunda yaptıkları buluşmaya bir gönderme. Lennon, beyaz duvara dayalı bir merdiven görür ve en üste tırmandığında “Evet” yazan bir yazı ile karşılaşır. Arkasını döndüğünde Ono’ya neden gülümsediğini sorar o da, “hayır dememi mi tercih ederdin?” diye cevap verir.

Filmde Jude’ın hayatı tıpkı John Lennon’ın hayatı gibi işleniyor. John Lennon da tıpkı Jude gibi ilk başlarda Liverpool’da yaşıyordu ve sonrasında New York City’ye gitti. Orada sanatçı olarak çalıştı. Ayrıca tıpkı Jude gibi kanunla başı belaya girdi ve yurtdışı edildi. (Lennon tutuklandı ama yurtdışı edilmedi).

JoJo karakteri kesin bir şekilde Jimi Hendrix’i işaret ediyor. Sadie’nin ona giydirdiği mor tişört ve bandana Jimi’nin en bilindik konser giysilerinden biri. Ayrıca JoJo, tıpkı Jimi’ninki gibi Fender marka bir gitar kullanıyor.

Film yapımcıları Beatles şarkılarının hakları için yayıncılar, ATV/Sony Müzik ve Michael Jackson’a 10 milyon dolar (şarkı başına yaklaşık 330 bin dolar) ödediler.

Paul McCartney ve Yoko Ono filme destek verdiler ve yönetmen Julie Taymor ile sürekli temas halinde kaldılar.

Film, Amerika’da John Lennon’un doğum günü olan 9 Ekim’de gösterime başladı.

Jude’un annesin hamileyken babasının koşarak uzaklaşması, John Lennon’ın 4 yaşındayken babasının ailesini terk etmesine bir gönderme.

Normal koşullarda 2006’da yayınlanması beklenen yapım, “son halini alma aşmasında” yönetmen ve yapımcılar arasında yaşanan sorunlar yüzünden Eylül 2007’de gösterime girdi.

Dip Not: 13 Aralık 2013’de yayımlandı, 30 Haziran 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.