The Invisible War (Görünmez Savaş)

Invisible War - Gorunmez Savas

TÜR: Belgesel, Suç, Dram. SÜRE: 93 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2012. imdb: 7,6. rottentomatoes: %98.

Amerika Birleşik Devletleri askeriyesinde yaşanan cinsel suçları ve sonrasında “olamayanları” konu alan Görünmez Savaş, oldukça başarılı ve bir o kadar da hüzünlü bir belgesel.

Konu

Görünmez Savaş, Amerika Birleşik Devletleri askeriyesinde cinsel taciz ve/veya tecavüze uğrayan erkek ve kadınların haklarını hiçbir şekilde arayamamasını konu alıyor.

Hakkında

Kirby Dick, Amy Ziering ve Douglas Blush’un senaryosunu yazdığı Görünmez Savaş’ın yönetmen koltuğunda Kirby Dick oturuyor.

En İyi Belgesel dalında Oscar ödülüne aday gösterilen yapım, ödülü Sugar Man’in İzinde’ye (Searching for Sugar Man) kaptırdı.

Belgesel, törenlerde toplam 22 ödüle aday gösterildi ve Şikago Film Eleştirmenleri’nden En iyi Belgesel, Dallas Uluslararası Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü dâhil, 9 tanesinin sahibi oldu.

Film sadece 71 bin 968 dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin sonunda, “14 Nisan 2012’de, Savunma Sekreteri, Leon Panetta bu filmi izledi. İki gün sonra, birlik komutanları için kovuşturma kararı aldı. Ama bu yeterli değil” yazıyor. Bilgi doğru fakat aynı zamanda yanıltıcı. Çünkü görevi kötüye kullanmakla suçlanan birim komutanlarının yerleri değişebilir olsa da, kuvvet komutanları savcılık dosyasını hala beklettikleri için başka bir işlem yapılmamış durumda.

Belgeseldeki en meşhur sözlerden biri Amerika Birleşik Devletleri sahil koruma görevlisi Kori Cioca’ın, “Her ne şekilde olursa olsun, hizmet için gösterdiğin fedakârlık için teşekkürler. Tanrı seni korusun” sözü.

Film, rottentomatoes seçim kriterlerini değiştirmeden önce, sitenin En iyi 100 Film Listesi’nde 17. sırada yer alıyordu.

Yapım, rottentomatoes’un en iyi 100 belgesel listesinde yer alıyor.

Dip Not: 27 Ağustos 2013’de yayımlandı, 17 Haziran 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.