Ashes And Snow (Küller ve Kar)

Ashes and Snow - Kuller ve Kar

TÜR: Belgesel, Dram. SÜRE: 63 Dk. ÜLKE: Kanada. YAPIM YILI: 2005. imdb: 8,4. rottentomatoes: Tomatometer skoru henüz yok...

Kısa şiirsel anlatımlar eşliğinde, nefis doğa, hayvan ve insan manzaraları sunan Küller ve Kar, oldukça başarılı bir belgesel.

Belgesel, devasa fillerin ayaklarında uyuyan insanlar, balinaların hareketlerine uyumlu olarak yüzen bir kadın ve bir erkek, ellerinden ipleri sallayarak dans eden bir kadının üzerinden pençelerini açarak uçan kral kartalları, uçsuz bucaksız çölde leoparların yanında bağdaş kurup oturan çocuklar gibi oldukça şaşırtıcı ve ilgi çekici görsellere sahip.

İnsanlarla hayvanların daha önce hiç görmediğim uyumu, yakınlıkları ve sakinlikleri inanılmaz görünüyor!

Hakkında

Küller ve Kar’ı Gregory Colbert yazdı, fotoğrafladı ve yönetti.

Ivır Zıvır

Kanadalı sanatçı Gregory Colbert, 1992 yılında 10 yıl sürecek ve aralarında Sri Lanka, Mısır, Burma, Etiyopya, Kenya, Tonga, Namibya ve Antarktika’nın da bulunduğu 34 farklı ülkeye yolculuk yaptı. Filler, balinalar, kral kartalları, ak sungurlar, mirketler, leoparlar gibi birçok hayvan ile insanın uyumunu ve sakinliğini fotoğraflayıp filme aldı.

2002 yılında çektiği fotoğrafları Nomadic Müze (Nomadic Museum) adı verilen özel tasarım bir mekânda sergiledi. Bu sergi 2002-2008 yılları arasında Venedik, New York, Santa Monica, Kaliforniya, Tokyo ve Meksika City’yi ziyaret etti. Toplamda 10 milyondan fazla ziyaretçi ağırlayan sergi, aynı zamanda, yaşayan bir sanatçının en fazla ziyaret edilen sergisi olmayı başardı.

2004 yılında, bir yıl süren yolculuğu sırasında karısına 365 tane şiir yazan kurgusal bir kahramanın şiirlerini Ashes and Snow: A Novel in Letters adında bir kitapta toplayıp yayınladı.

2005 yılında ise yolculukları sırasında çektiği filmler, fotoğraflar ve yazdığı şiirlerin bazılarını bir araya getirerek 62 dakikalık bir belgesel hazırladı.

Belgeselden bir şiir;

Evim yandığından beri ayı daha net görüyorum.
İçime düşen tüm cennetlere bakıyorum.
Ellerimle tuttuğum cennetler gördüm, fakat bıraktım.
Tutamadığım sözler gördüm.
Azaltamadığım acılar…
İyileştiremediğim yaralar…
Dökemediğim gözyaşları…
Kederlenemediğim ölümler gördüm.
Karşılık veremediğim dualar…
Açmadığım kapılar…
Kapatmadığım kapılar…
Geride bıraktığım sevgililer…
ve yaşamadığım hayaller…
Kabul edemediğim, bana sunulanların hepsini gördüm.
Arzu ettiğim, fakat asla almadığım mektuplar gördüm.
Olabileceklerin tümünü gördüm, fakat asla olmayacak…

Dip Not: 11 Mart 2013’de yayımlandı, 18 Mayıs 2015’de güncellendi.

“Ashes And Snow (Küller ve Kar)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.