Reservoir Dogs (Rezervuar Köpekleri)

Reservoir Dogs aka Rezervuar Kopekleri

Twitter (@izlenecekfilm) Link: #izlenecekfilm 72

TÜR: Suç, Drama. SÜRE: 99 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1992. imdb: 8,4. rottentomatoes: %92.

Quentin Tarantino’nun, karışık anlatım tarzı ve bol kanlı sahneleriyle ilk kez beyaz perdeye adım attığı, Rezervuar Köpekleri, oldukça sağlam bir suç drama filmi.

Konu

Joe Cabot (Lawrence Tierney), İsrail’den getirilecek olan elmasları çalmak için, daha önce birbirini tanımayan 6 kişilik bir ekip oluşturur. Her birine takma ad olarak birer renk verir; Mr. Blonde (Michael Madsen), Mr. Orange (Tim Roth), Mr. White (Harvey Keitel), Mr. Pink (Steve Buscemi), Mr. Blue (Edward Bunker) ve Mr. Brown (Quentin Tarantino). Ve onlardan, birbirlerine asla kendileri hakkında hiçbir gerçek bilgi paylaşmamalarını ister. Soygun günü geldiğinde ise hiçbir şey planladıkları gibi gitmeyecektir.

Hakkında

Rezervuar Köpekleri’ni, Quentin Tarantino yazıp yönetti.

8,4 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde üst sıralarda yer alan yapım, rottentomatoes’da %92 taze olarak değerlendiriliyor.

1,2 milyon dolar bütçesi olan film, sadece 2,8 milyon dolar gişe hasılatı etti.

Ivır Zıvır

Tarantino, California’da bir video dükkânında çalışırken, filmde polis memurunu canlandıran Lawrence Bender’ın yapımcılığında, 30 bin dolarlık bir bütçeyle Rezervuar Köpeklerini çekmeyi planlar. Bu arada (filmde de Mr. White’ı canlandıran) Harvey Keitel, senaryoyla ilgilenir ve yapımcı olmaya karar verir. Bir anda bütçe 1,2 milyon dolara çıkar.

Tarantino, filmin senaryosunu yazarken, doğrusal olmayan bir anlatıma sahip olan Stanley Kubrick’in 1956’da çektiği Son Darbe (The Killing) filminden ağır bir şekilde esinlendi.

Tarantino, filmde bahsi geçen soygunla ilgili hiçbir sahnenin yer almamasının, öncelerde bütçe ile ilgili olduğunu ama sonraları bu düşüncenin çok hoşuna gittiğini ve böylece “diğer şeyler hakkında” bir filmin gerçekleştiğini ifade etti.

Mr. Blonde karakterinin filmdeki gerçek adı Vic Vega. Tarantino’nun bir sonraki filmi Ucuz Roman’da (Pulp Fiction) John Travolta’nun karakterinin adı da Vince Vega. Quentin Tarantino, Vic ve Vince’in kardeş olduklarını ve “Double V Vega” adında verdiği bir filmde, iki kardeşin maceralarını anlatmak istediğini birkaç söylese de, herhangi bir gelişme yaşanmadı.

Filmin girişinde Madonna’nın ünlü şarkısı Like a Virgin’in sözleri hakkında bir tartışma yer alıyor. Madonna filmi çok sevmesine rağmen Tarantino’nun şarkısı hakkındaki yorumunu beğenmedi ve şarkının yer aldığı Erotica albümünün kapağına, “Quentin’e: Şarkı penis hakkında değil, aşk hakkında” diye bir not düştükten sonra yönetmene gönderdi.

Filmin düşük bütçesi nedeniyle çoğu oyuncu, çekimlerde kendi elbiselerini kullandı.

Quentin Tarantino, Mr Pink karakterini kendisi oynamayı çok istiyordu. Ama yine de diğer adayları rol testine aldı. Steve Buscemi teste girdiğinde, Tarantino, bu rolü gerçekten oynamak istediğini ve ancak testte çok çok iyi bir performans sergilemesi halinde rolden vazgeçebileceğini söyledi. Buscemi kusursuz bir performans sergiledi ve rolü kaptı.

Tarantino, 2009’da BBC’deki röportajında, soygun sahnesi olmamasına rağmen, sürekli ‘en iyi 10 soygun filmi’ listesinde yer aldığı için Rezarvuar Köpekleri’yle gurur duyduğunu söyledi.

Çekimler sırasında, Mr. Orange’ın silahla yaralanmış ve çok fazla kan kaybetmiş birini daha gerçekçi oynaması için bir sağlık görevlisi kiralandı.

Filmin çekimleri 35 günde yapıldı.

Film adını, Quentin Tarantino’nun video kiralama dükkânında çalıştığı günlerden alıyor. Tarantino, devamlı müşterileri için ufak bir öneri listesi hazırlamıştı ve bir gün bir müşterisine, Fransız filmi olan Elveda Çocuklar’ı (Au Revoir Les Enfants / Goodbye, Children) önerdi. Fakat telaffuzu oldukça kötüydü ve müşteri alaycı bir şekilde, “daha fazla rezervuar köpeği görmek istemiyorum!” dedi.

Filmde 272 kez “f**k” kelimesi kullanılıyor.

Mr. Blonde’ın Cadillac Coupe de Ville’i Michael Madsen’ın gerçek arabası çünkü düşük bütçe nedeniyle araba alacak paraları yoktu.

Filmin girişinde Madonna’nın Like a Virgin şarkısı hakkında tartışmayı yapanlardan biri de, Nice Guy Eddie Cabot’ı canlandıran Chris Penn. Penn aynı zamanda, Madonna’nın 4 yıl evli kaldığı Sean Penn’in kardeşi.

Quentin Tarantino, Miramax başkanı Harvey Weinstein ile işkence sahnesini çıkartmama konusunda uzun süre tartıştı. Weinstein, sahnenin seyirciler üzerinde kötü bir etki yapacağını düşündüğü için bölümün çıkartılmasını istedi ama Tarantino’nun yoğun ısrarı ve geri adım atmaması üzerine yönetmenin istediği oldu.

Filmin Amerika’da yayınlanmasından önce hiçbir tanıtım çalışması yapılmadı, bu yüzden de gişe de fazla başarılı olamadı. Fakat İngiltere’de film büyük bir etki yarattı. Öyle ki, Tarantino, Londra sokaklarında yürürken sürekli etrafı çevriliyordu. Ayrıca film hala İngiliz film yapımcılarının etkilendikleri filmlerin başında geliyor.

Mr. White’ın Mr. Pink’e söylediği, “sakin olmana ihtiyacım var. Sakin misin?” sözü, Lawrence Tierney ile Michael Madsen arasında yaşanan bir tartışmanın ardından senaryoya eklendi. Tartışma bitip çekime tekrar başlandıktan sonra Quentin Tarantino, Tierney’e, “Larry, sakin olmana ihtiyacım var. Sakin misin?” diye sordu.

Ünlü pop şarkıcısı Pink, birçok röportajında, sahne adını filmdeki Mr. Pink karakterinden aldığını söyledi.

Quentin Tarantino, filmin ilk senaryosunu 3,5 haftada yazdı.

Filmde hiç kadın repliği bulunmuyor.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Filmin tanıtım posterinde, “birbirini tanımayan 5 yabancı, kusursuz bir suç planı için takım kuruyor” yazıyor. Fakat Mr. Pink, Mr. White, Mr. Orange, Mr. Blonde, Mr. Brown ve Mr. Blue’dan oluşan ekip 6 kişilik. Muhtemelen bu sayı oyunu aslında, Mr. Orange’ın, muhbir olduğu için diğer beşini tanıyor olmasından kaynaklanıyor.

Filmin girişinde bahşiş verme üzerine yapılan tartışmada, örtülü bir şekilde filmdeki ispiyoncu işaret ediliyor. Bahşiş vermeye karşı çıkan tek bir kişi var o da gammazcı Mr. Orange.

Quentin Tarantino, Mr. Pink’in yaşadığını söyledi. Mr. Pink elmaslarla binadan kaçtığı sahnede yüksel seslerden bu durum anlaşılabiliyor. Polisler Pink’i tutukluyorlar.

Mr. Blonde, sözüm ona diğer karakterlerden daha fazla adam öldürmüş olsa da, ekranda hiç kimseyi öldürmüyor.

Filmde Nice Guy Eddie’nin cep telefonuyla konuştuğu sahnenin arka planında portakal rengi bir balonun asılı olduğu bir araba geçiyor. Birçok kişi bunun Mr. Orange’ın köstebek olmasına bir gönderme olduğunu söylese de, Tarantino, bunun tamamen kazara olduğunu söylüyor.

Michael Madsen, şiddetin her türüne karşı çok hassas olduğu için, filmdeki işkence sahnesinin çekimlerinde oldukça zorlandı. Özellikle, Kirk Baltz’i vurması istendiğinde, Baltz’ın oynadığı karakterin evde kendisini bekleyen bir çocuğunun olmasından ötürü çok rahatsızlık duydu. Çünkü kendisi de yeni baba olmuştu ve bir çocuğu babasız bırakmayı istemiyordu.

Dip Not: 7 Şubat 2013’de yayımlandı, 13 Mayıs 2015’de güncellendi.

“Reservoir Dogs (Rezervuar Köpekleri)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.