Frankenweenie 3D

Frankenweenie

TÜR: Animasyon, Komedi, Aile. SÜRE: 87 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2012. imdb: 7,0. rottentomatoes: %87.

Tim Burton’ın 1984’de yaptığı aynı adlı kısa filmin, stop-motion tekniğiyle yeniden çekimi olan Frankenweenie, konusu, anlatımı, karakterleri ve özellikli üç boyutlu film severler için ürkütücü atmosferiyle, eğlenceli bir komedi animasyon filmi.

Victor’un korku filmlerinin kült karakterlerine benzeyen sınıf arkadaşları çok başarılı!

Konu

Genç film yapımcısı ve bilim adamı olan Victor Frankenstein (Charlie Tahan), ailesi ve köpeği Sparky’le birlikte yaşamaktadır. Tek eğlencesi Sparky ve deneyleriyle zaman geçirmek olan Victor’un sınıfındaki arkadaşları klasikleşmiş korku filmlerindeki karakterlere benzemektedir. Bir gün Beysbol oynarken yola kaçan topun peşinden giden Sparky araba çarpması sonucunda ölür. Bu olaydan sonra oldukça üzgün olan Victor bir gün kimya öğretmenleri Mr. Rzykruski’nin (Martin Landau) derste ölü bir kurbağaya elektrik vererek yaptığı bir sunumdan etkilenerek Sparky’e benzer bir deney yapmaya karar verir.

Hakkında

Tim Burton, Mary Shelley’in aynı adlı romanından 1984 yılında uyarladığı kısa filmden, yeniden uyarladığı Frankenweenie’nin yönetmen koltuğunda da kendisi oturuyor.

Yapım, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da En iyi Animasyon dalında aday gösterildi.

Animasyon, rottentomatoes’da %87 taze olarak değerlendiriliyor.

39 milyon dolar bütçesi olan yapım, 82 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Tim Burton’ın yapımcılığındaki 4. stop-motion filmi olan Frankenweenie, aynı zamanda yönetmenin müzikal olmayan ilk stop-motion filmi.

Film, Tim Burton’ın 2003’deki Büyük Balık’tan (Big Fish) bu yana Johnny Depp’in yer almadığı, 1999’daki Hayalet Süvari’den (Sleepy Hollow) bu yana Helena Bonham Carter’ın yer almadığı ve 1996’daki Çılgın Marslılar’dan (Mars Attacks!)bu yana her iki oyununun da yer almadığı ilk filmi.

Hayvan mezarlığında, Noel Gecesi Kâbusu’ndaki (Nightmare Before Christmas), Zero’nun mezarı da yer alıyor.

Tim Burton’ın düzenli oyuncularından olan Christopher Lee, animasyonda yer almasa da, Victor’un ailesi televizyonda onun yer aldığı 1958 yapımı Drakula’nın Ölümü (Dracula) filmini izliyorlar.

Hayvan mezarlığında mezarı olan “Shelley” adındaki kaplumbağa, senaryonun uyarlandığı kitabın yazarı Mary Shelley’e bir gönderme.

Mr. Rzykruski’nin sınıfta ölü kurbağaya elektrik verdikten sonra bacağını hareket ini gösterdiği deney, 1771’de İtalyan fizikçi Luigi Galvani’nin yaptığı gerçek deneyi temel alıyor. Ki bu deney, elektrik uygulanan ölü kobayın vücudunda hareket ya da seğirmenin olduğunun keşfedilmesini, böylece biyoelektrik ve sonrasında sinir sistemleri ve işlevleri konusunda çalışmalara ön ayaklık etti.

Animasyon, Three Mills/Üç Değirmen Stüdyosunda çekildi. Filmde yer alan panayır sahnesinde üzerinde “Drie Molens” yazan bira fıçıları var. Hollandacada bunun anlamı “Three Mills”.

Elsa Van Helsing’in köpei Persephone’un saç şekli doğrudan, 1935 yapımı Frankenstayn’ın Nişanlısı (Bride of Frankenstein) filmindeki Elsa Lanchester’in karakterinin saçlarından alındı.

Mr. Rzykruski karakteri, Tim Burton’ın tüm filmlerinde esinlendiği Vincent Price’a çok benziyor.

Victor’un çatı katındaki odasındaki saatin markası Miles Paulley ki, kendisi animasyonun sanat bölümü koordinatörünün adı.

Filmden;

Victor: Fuarın başına beden öğretmenini koyduklarına inanamıyorum.

Mr. Rzykruski: Bilimle ilgilenmiyor bile. Bizim memlekette herkes bilim adamıdır. Tesisatçım bile Nobel Ödülü kazanmıştı. Ülkeniz yeteri kadar bilim adamı çıkarmıyor. Hep daha fazla olması lazım. Sen de bir bilim adamı olmalısın, Victor.

V: Kimse bilim adamlarından hoşlanmıyor ki.

R: Bilimin onlara verdiklerini seviyorlar ama soruları sevmiyorlar. Bilimin sorduğu soruları sevmiyorlar.

V: Aslında benim bir sorum var.

R: İşte bu yüzden bir bilim adamısın.

V: Deneyimi, yani projemi yaparken ilk başta çok başarılı oldu ama diğer seferinde işe yaramadı. Yani bir bakıma yaradı da, sonra yaramadı. Neden olduğunu anlamadım.

R: Demek ki ilk başta da hiç anlamamış olabilirsin. İnsanlar, bilimin (kafasını gösteriyor) burada olduğunu sanır. Ama aynı zamanda (kalbini gösteriyor) buradadır. İlk seferde deneyini seviyor muydun?

V: Evet.

R: Peki ya ikincisinde?

V: Hayır. Sadece bitip gitmesini istiyordum.

R: Demek ki değişkenleri değiştirmişsin.

V: Yanlış bir sebepten ötürü yapıyordum.

R: Bilim iyi veya kötü değildir, Victor. Ama iki şekilde de kullanılabilinir. Bu yüzden her zaman dikkatli olmalısın.

Dip Not: 27 Ocak 2013’de yayımlandı, 28 Nisan 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.