The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği)

TÜR: Macera, Fantazi. SÜRE: 178 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2001. imdb: 8.8. rottentomatoes: %91

İngiliz filolojist ve Oxford Üniversitesi profesörü J. R. R. Tolkien’in çocuklar için yazdığı 1937 tarihli Hobbit‘in devamı olarak başladığı ama 1954’de yayınlandığında çok daha büyük bir eser haline gelen epik fantezi türü romanı Yüzüklerin Efendisi, Yeni Zelandalı yönetmen Peter Jackson’ın elinden göz kamaştırıcı bir şekilde üçleme halinde beyaz perdeye aktarıldı.

Tüm zamanların en çok satan ikinci romanı durumunda olan Yüzükler Efendisi’nin filmleri de, çeşitli eleştiriler gelse de romanı kadar büyük bir ilgi ve beğeni topladı.

Üçlemenin ilk film Yüzük Kardeşliği 2001’de vizyona girdi, 875 milyon dolar gişe hasılatı elde etti, 4 dalda Oscar kazandı ve imdb’nin en iyi 250 listesinde 11. sıraya oturdu.

Howard Shore imzalı müzikler ve İrlandalı Celtic/New Age müzisyeni Enya’nın seslendirdiği May It Be şarkısı da filmin güzellikleri arasında yer alıyor.

Konu

Yıllar önce üretilen ve Orta Dünya topraklarına kandan başka hiçbir şey getirmeyen yüzüklerin sonuncusu, üretiminden yüz yıllar sonra ortaya çıkar. Amcasının kendisine emanet ettiği yüzüğün nelere kadir olduğundan habersiz olan Frodo (Elijah Wood), büyücü Gandalf’ın (Ian McKellen) anlattıkları sonrasında dehşete kapılır. Bu yüzükten ve müstakbel savaşlardan kurtulmanın tek yolu, gücünü toplamaya çalışan Sauron’u (Sala Baker) da engellemek için bu yüzüğü yok etmektir. Yüzüğü yok edilebileceği tek yer olan Mordor’a götürmek için kendini feda eden savaşçılardan oluşan bir ekip oluşturulur. Çok uzun ve çetin geçecek olan yolculuk başlar. Orta Dünya’nın kaderi, bu insanların ellerindedir. (beyazperde.com)

Hakkında

J.R.R. Tolkien aynı adlı romanından Fran Walsh, Philippa Boyens ve Peter Jackson tarafından uyarlanan filmi Peter Jackson yönett,.

2002 Oscar’larında En İyi Sinematografi, En İyi Görsel Efekt, En iyi Makyaj ve En İyi Müzik ödüllerinin sahibi olan film, rottentomatoes’de hakkında yazılan 225 eleştirinin 205’inden geçer not alarak %91 taze olarak değerlendirildi ve 8.8 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 listesinde 11. sırada yer alıyor.

93 milyon dolar bütçesi olan film 871 milyon dolar gişe hasılatı elde ederek, Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın (Harry Potter and the Philosopher’s Stone) ardından 2001’in en fazla gişe yapan ikinci filmi olmayı başardı. Yüzük Kardeşliği, Amerika’daki gösterimin ilk haftasında 47 milyon dolar kazandı.

Ivır Zıvır

Gandalf’ı canlandıran Ian McKellen, Bilbo’nun evindeki çekimler sırasında çok zorlandı. Çünkü ev senaryodakinden daha küçük yapılmıştı. Bu nedenle oyuncu defalarca alnını çarparak yaralandı.

Saruman’ı canlandıran Christopher Lee, yayınlandığı günden beri, her yıl bir kez romanı okuyor. 1922 doğumlu yıldız oyuncu, J.R.R. Tolkien’le tanışma şansı yakalayan, film ekibindeki tek oyuncu.

J.R.R. Tolkien, Christopher Lee ile yaptığı mektuplaşması sırasında yazar, romanın film haline getirilmesi durumunda Lee’nin Gandalf’ı canlandırması dileğinde bulunmuş. Lee, bu yüzden film kadrosuna alındığında bir süre Gandalf rolünü oynamak için ısrarcı oldu ama Saruman rolü teklif edilince, kadroda yer almak için kabul etti.

Cüce Gimli rolünü canlandıran John Rhys-Davies, 1.85 metre boyuyla kadrodaki en uzun oyuncuydu.

Bir dövüş sahnesi çekimleri sırasında Aragorn’u canlandıran Viggo Mortensen’in dişi kırıldı. Oyuncu dişini yapıştırıcıyla yapıştırıp çekimlere devam etmek istese de yönetmen öğle arasında, oyuncuyu dişçiye götürdü ve öğleden sonra çekimlere devam edildi.

Çekimlerin olduğu her gün kahvaltıda, set ekibi ve oyunculara 1460 tane yumurta servis edildi.

Orlando Bloom ok ve yay kullanmak için 2 ay ders aldı.

Sean Astin, Sam rolünü oynamak için 13 kilo aldı.

Filmin giriş bölümündeki anlatımı yapması için ilk olarak Elijah Wood, ardından da Ian McKellen seçildi ama her iki oyuncunun canlandırdığı Frodo ve Gandalf karakterlerinin anlatıma uymadığına karar verilip, ölümsüz Elflerden birini canlandıran Cate Blanchett’in metni okumasında karar kılındı.

Peter Jackson, Yüzük Kardeşliği’nde olduğu gibi Smaug’un Çorak Toprakları’nda (The Hobbit: The Desolation of Smaug) da, Bree kasabasındaki “kızıl saçlı” adam rolünü oynadı.

Dip Not: 24 Ekim 2012’de yayımlandı, 16 Aralık 2014’de güncellendi.

“The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği)” üzerine 3 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.