Chaim Soutine (1893-1943)

Rus asıllı Fransız ressam Chaim Soutine, soyut dışavurumculuğun en önemli isimlerden biriymiş. Zaten çalışmaları, dönemin geleneksel yaklaşımları ile gelişmekte olan soyut dışavurumculuğun formu arasında bir köprü olarak kabul ediliyormuş. Sanatçının porte ve manzara resimleri bana sanki kavanoz dibinden kişiye/manzaraya bakıyormuşum hissi verdi. Bunda sanırım objelerin eğrili-büğrülü halleri etkili oldu…

Sanatçı hakkında okuduğum şu bilgiler ise oldukça ilginç;

Soutine, bir keresinde stüdyosuna bir hayvan cesedinin gövdesini getirerek bütün komşularını korkutmuş. Daha sonra bu gövdenin resmini yapmış (Carcass of Beef / Sığırın Gövdesi). Komşular pis koku sebebiyle polise gitmişler ve Soutine’e hijyenin önemine dair bir ders bile verilmiş. Şubat 2006’da, Soutine’in “Sığırın Gövdesi” isimli tablosu Londra’dan ismi açıklanmayan bir alıcıya £7.8 milyon ($13.8 milyon) satılmış.

Sotine’un 1921’de çizdiği “Kırmızı Fularlı Adam / L’Homme au Foulard Rouge” portresi ise 2007 şubat ayında $17,2 milyon’a satılmış.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.