TÜR: Suç, Dram, Gizem. SÜRE: 138 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1997. imdb: 8,3. rottentomatoes: %99.
50’lerde Hollywood yıldızları, paparazziler ve polis arasında dönen kirli çamaşırları konu alan Los Angeles Sırları, konusu, ilgi çekici anlatımı ve oyunculuklarıyla, başarılı bir suç dram filmi.
Konu
1953 yılı. Güneş, sahiller, mutlu, zengin ve ünlü insanlarla dolu, hayallere bile sığmayacak bir yer olarak lanse edilen Hollywood’un kalbi Los Angeles, aynı zamanda fahişelerin, şantajcıların, uyuşturucuların ve suçun da kalbidir. Suçun sürekliliğini sağlayan en önemli etkenlerden birisi de polislerdir.
Hakkında
Yazar James Ellroy’un aynı adlı kitabından Curtis Hanson ve Brian Helgeland’ın uyarladığı Los Angeles Sırları’nın yönetmen koltuğunda Curtis Hanson oturuyor.
Yapım, Oscarlarda En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Kim Basinger) ve En İyi Senaryo, Altın Küre’de En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve BAFTA’da En İyi Kurgu ve En İyi Ses ödüllerinin sahibi oldu.
8,3 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan Los Angeles Sırları, rottentomatoes’da %99 taze olarak değerlendiriliyor ve sitenin en iyi 100 film listesinde yer alıyor.
35 milyon dolar bütçesi olan film, 126 dolar gişe hasılatı elde etti.
Ivır Zıvır
Filmin uyarlandığı romanın yazarı James Ellroy, 1940 ve 50’lerde, Hollywood ünlüleri ile polis arasındaki illegal ilişkileri anlatan 4 kitaplık L. A. Quartet serisini yayınladı. Film de bu serinin 3. kitabını beyaz perdeye aktardı.
Hikâyenin geçtiği dönemde Los Angeles’da hiç çok katlı yapı olmadığı için, kameralar hep belirli noktalara konularak çekimler yapıldı.
İki üniformalı polisi dövdüğünden şüphelenilen İspanyol tutukluların, polis tarafından fena bir şekilde dövüldüğü kanlı Noel sahnesi gibi birçok olay gerçekte yaşanmış olaylardan alındı.
Guy Pearce DVD yorumunda, James Ellroy’un Melbourne, Avustralya’daki tek kişilik gösterisine katıldığını ve soru-cevap bölümünde seyircilerden birinin sorduğu, “herhangi bir kitabınız sinemaya uyarlandı mı?” sorusuna, yazarın, “sadece L. A. Sırları ki, o da ön yapım aşamasında. Ama şunu belirtmem gerekir ki, 2 Avustralyalı tanınmamış oyuncu (Guy Pearce ve Russell Crowe) da kadroda” diye yanıtladı. Seyirciler Ellroy’un alaycı bir şaka yaptığını düşünerek bol kahkaha attılar. Çünkü büyük bir Hollywood filminde tanınmamış iki Avustralyalı oyuncunun bulunmayacağını düşünüyorlardı. Seyirciler arasında oturan Guy Pearce, o an çok utandığını ve incindiğini söyledi.
Romanda James Ellroy, Bud White karakterinin L. A. polis teşkilatındaki en iri polis olduğunu söylemişti. Fakat onu canlandıracak olan Russell Crowe’un boyu ancak 1,82’ydi. Bu yüzden oyuncu çekim öncesi evine gitti ve en ufak kapa aralığına girip ayakta durmaya çalıştı. Sete döndüğünde kendisini “dev” gibi hissediyordu.
Kevin Spacey, senaryo yazarı Curtis Hanson’a, “film 50’lerde çekilseydi, benim canlandıracağım karakteri kim oynardı” diye sordu. Bu soruyu sorarken aklından William Holden tarzı bir oyuncu geçiriyordu ama Hanson, sürpriz bir şekilde ona Dean Martin yanıtını verdi. Örnek olarak da, Kader Yolcuları’ındaki (Some Came Running) oyunculuğunu gösterdi. Spacey de, karakterini esnek bir şekilde Martin’i örnek alarak oynadı.
Tecavüz kurbanı Inez Soto’nın, romanda daha büyük bir rolü vardı. Inez, Bud ve Exley’nin mücadele ettiği kızdı.
Guy Pearce, canlandırdığı Ed Exley karakterini hiç sevmedi ve senaryoyu ilk kez okuduğunda onun fazlasıyla açgözlü olduğunu düşündü.
Russell Crowe ile Guy Pearce’in kavga ettiği sahne, çekimlerin tamamlanmasından 4 ay sonra yapıldı. Pearce’in saçlarını kestirmiş olması kısa süreli bir gerilim yaratsa da, oyuncu peruk takarak sorunu giderdi.
Yönetmen Curtis Hanson, Kim Basinger’ın Lynn Bracken karakteri için ilk ve tek tercihi olduğunu söyledi.
Russell Crowe, karakterini oynarken, Stanley Kubrick’in Son Darbe (The Killing) filmindeki Sterling Hayden’i örnek aldı.
Çekimlere başlamadan önce Curtis Hanson, Russell Crowe ve Guy Pearce’i Los Angeles’a getirdi ve hem şehri tanımalarını, hem oynayacakları roller için polislerle görüşmelerini, hem de aksan dersi almalarını sağladı.
Filmin zirve anlarından biri olan, çatışma sahnesinin çekildiği Victory Hotel, film için kurulan tek setti.
Dip Not: 15 Ağustos 2012’de yayımlandı, 9 Nisan 2015’de güncellendi.