BBC Yellowstone

BBC Yellowstone, 1872 yılında koruma altına alınan Kuzey Amerika’daki dünyanın en eski ulusal parkı olan Yellowstone’daki vahşi tabiat koşullarını ve hayatta kalmaya çalışan hayvanların hikâyelerini konu ediyor. Her biri yaklaşık 50 dakika süren 3 bölümden oluşan belgeselde sırası ile Yellowstone’daki Kış, Yaz ve Sonbahar mevsimi anlatılıyor.

Tüm BBC belgesellerinde olduğu gibi Yellowstone’da da ses, görüntü, çekimler ve seslendirme olağanüstü. Belgesel, el değmeden korunan doğal bir yaşam alanında birbirini avlayan hayvanların aslında bir yandan da birbirlerine nasıl yardım ettiklerini, her bir bireyin sürmekte olan hayat için ne kadar önemli olduklarını göstermesi bakımından çok güzel bir yapıt.

Çocukluğumdan beri (nedense) hayran olduğum Bizonların vahşi hayatlarını izlemek de ayrıca benim için çok ilgi çekici ve eğlenceli idi.

İlk Bölüm “Kış”dan;

1807 kışında yalnız bir kürk avcısı Kayalık Dağları’nın derinliklerinde bir yolculuğa çıktı. Yellowstone Irmağı’nın kaynağının yakınlarında bir yerde kayıp bir dünya buldu. Buz, ateş ve kükürtün hükmettiği bir harikâlar diyârı. Yaşamaya çalışan her şey için
aşırı zorluklarla dolu bir dünya. Belki de Dünya’nın en kıymetli bakir doğasına sahip bir yer.

Yellowstone’da kış – 40 derece. Fahrenayt ya da santigrat fark etmiyor. – 40 iki ölçekte de sonuç aynı. Yılın yarısı boyunca Yellowstone kaskatı donmuş hâldedir. Yine de bu buzdan dünyanın ortasında kaynar bir sıcaklık var. Ne burası sıradan bir yer ne de bu kış sıradan bir kış. Buradaki her şeyin kaderi, inanılmaz derecede etkili güçlerin elinde. Yellowstone, Kuzey Amerika’daki Kayalık Dağları’nın kalbinin derinlikerindedir. Engebeli dorukların koruduğu ıssız, yüksek bir plâto. Onu bu kadar farklı kılan ise konumu. Jeolojinin eşsiz bir cilvesi olarak, Yellowstone’un tam altındaki erimiş kaya sıradışı bir şekilde Dünya’nın derinliklerinden donmuş yüzeyin bu kadar yakınına geliyor. Kimse neden burada cereyan ettiğini bilmiyor ama Yellowstone’u dünyaca ünlü yapan şey etkisi. Yellowstone Dünya üzerindeki en geniş jeotermal alandır. 10.000’den fazla termal hârikası ve dünyanın geri kalanının toplamından fazla gayzeri var. Old Faithful, Yellowstone’daki en ünlü gayzerdir. Hemen her saat 5.000 galon suyu 45 metre havaya fırlatıyor. Bu görkemli gösteriye hareket veren güçlerin yüzeyde görebildiğimizden çok daha büyük etkisi var. Çelişkili bir biçimde, Yellowstone kışını Amerika’nın en soğuk biri yapan işte bu yeraltındaki sıcaklıktır.

Son Bölüm “Sonbahar”dan;

Bu muhteşem el değmemiş doğanın yaklaşık 140 yıl önce ulusal park ilân edildiği, gezegendeki en ücra yerlerden biri olduğu zamanların bir andacı gibi. İnsan dünyası zamanla hissettirmeden Yellowstone’a yaklaşınca bu fevkalâde boşluğun gerçek değeri her zamankinden daha belirgin hâle geldi. Yellowstone yeterince büyük olmasa da, birçok açıdan etkisi, sınırlarından çok öteye ulaşıyor. Yalnızca etrafındaki arazilere değil kendi iyiliği için korunan el değmemiş her yere. İlk ulusal park burada Amerika’nın kalbinde doğdu. Bütün dünyada, vahşi yaşamla olan ilişkimizi yeniden tanımlamamıza sebep olan bir fikir Bazıları bunun Amerika’dan çıkan en iyi fikir olduğunu söyler.

Yellowstone National Park 2011

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.