La Historia Oficial (The Official Story / Resmi Tarih)

TÜR: Dram, Tarih, Savaş. SÜRE: 112 Dk. ÜLKE: Arjantin. YAPIM YILI: 1985. imdb: 7,7. rottentomatoes: %100.

Arjantin’de yaşanan Kirli Savaş sonrası evlatlık alan bir annenin, çocuğunun gerçek ailesini aramaya başlamasını konu alan Resmi Tarih, nefis bir savaş tarih drama filmi.

Konu

Lisede tarih öğretmeni olan Alicia (Norma Aleandro) ve askeri cuntaya yakınlığı ile tanınan avukat-iş adamı Roberto (Héctor Alterio), 1970’lerin ortalarından itibaren Arjantin’de yaşanan “Kirli Savaş”tan sonra Gaby (Analia Castro) adında bir kız çocuğunu evlat edinmişlerdir. Askeri cunta zamanında ülkeden kaçan Ana (Chunchuna Villafañe) yıllar sonra ülkesine döner ve Alicia’ya ülkeden kaçmasına sebep olan işkence ve tecavüzleri anlatır. O yıllarda askeri cuntanın, işkence yaptığı hamile kadınların çocuklarını başkalarına evlatlık verdiğini anlatır.

Hakkında

Senaryosunu Luis Puenzo ve Aída Bortnik’in yazdığı Resmi Tarih’in yönetmen koltuğunda Luis Puenzo oturuyor.

Yapım, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ı ve En İyi Yabancı Dilde Film Altın Küre’sinin sahibi oldu.

Film, rottentomatoes’da %100 taze olarak değerlendiriliyor.

Ivır Zıvır

24 Mart 1976’da başa gelen ve 1981’e kadar ülkeyi yöneten Jorge Rafael Videla önderliğindeki askeri cuntanın iktidarı sırasında, “yıkıcı güçler” olarak adlandırılan 9 ila 30 bin sol görüşlü insan kayboldu. Parlamento, sendikalar, siyasi partiler ve yerel yönetimler kapalı tutuldu. 1981’de cuntayı komünizme karşı bir savunma aracı olarak gören Ronald Reagan yönetiminin güçlü desteğini arkasına alarak başa Leopoldo Galtieri getirildi. Resmi tarih, Arjantin’deki son diktatör olan Galtieri’nin 1983’de “düşmesinin” ardından dönemi irdeleyen ilk önemli film oldu.

Filmin çekimlerine askeri cuntanın da sona erdiği 1983 yılında başlandı. Fakat yönetmen, oyuncular ve Analia Castro’nun ailesinin tehditler alması üzerine çekimlerin durdurulduğu açıklandı. Ama buna rağmen, 1985 yılına kadar gizlice proje devam ettirildi.

Alicia, Roberto ve Gaby’nin yaşadıkları ev, yönetmen Luis Puenzo’nun eviydi.

Film 3 Nisan 1985’te gösterime girdi ve aynı gün Arjantin’deki askeri yönetim ilk kez yargı karşısına çıkarıldı.

Resmi Tarih, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını kazanan ilk Latin Amerika filmi oldu.

Film, Oscar ödülünü 24 Mart 1986’da kazandı. Tam 10 yıl önce 24 Mart 1976’da askeri cunta Arajntin’de yönetimi ele geçirmişti.

Gaby’nin söylediği şarkı, María Elena Walsh’ın bestelediği, Arjantin’in en meşhur çocuk şarkılarından biri olan En el país de Nomeacuerdo.

Dip Not: 8 Mayıs 2012’de yayımlandı, 3 Nisan 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.