The Bourne Ultimatum (Son Ültimatom)

TÜR: Aksiyon, Gerilim. SÜRE: 115 Dk. ÜLKE: Amerika, Almanya. YAPIM YILI: 2007. imdb: 8,1. rottentomatoes: %94.

Bourne serisinin üçüncü filmi olan Son Ültimatom, neredeyse hiç yavaşlamayan temposu, konunun ciddiyetle işlenmesi ve gerçekçi sahneleriyle oldukça başarılı bir aksiyon gerilim filmi.

Konu

Kim olduğunu ve nasıl bu hale geldiğini araştırmaya devam eden Jason Bourne (Matt Damon), gazetede Simon Ross (Paddy Considine) imzalı bir yazı görür. Ross, yazısında Treadstone’un önemli isimlerinden biriyle yaptığı söyleşinin ayrıntılarını okuyuculara aktarmıştır. Yazıda “her şey Jason Bourne ile başladı” sözlerinden ötürü Bourne, gazeteciye ulaşıp konuştuğu kişinin adını öğrenmek ister. Ama gazeteciyi takip eden tek kişi Bourne değildir.

Hakkında

Robert Ludlum’un aynı adlı romanından Tony Gilroy, Scott Z. Burns ve George Nolfi tarafından uyarlanan Son Ültimatom’un yönetmen koltuğunda, Paul Greengrass oturuyor.

En İyi Kurgu, En İyi Ses Kurgusu ve En İyi Ses Miksajı dallarında 3 tane Oscar kazanan Son Ültimatom, BAFTA’da da En İyi Kurgu ve En İyi Ses ödüllerinin sahibi oldu.

8,1 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan film, rottentomatoes’da %94 taze olarak değerlendiriliyor.

110 milyon dolar bütçesi olan Son Ültimatom, 443 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Nicky ve Desh, Tangier’deki kovalama sahnesi sırasında bazı insanlara çarpıyorlar. Bu kişiler oyuncu değil gerçek halktan insanlar. Çekimlerin yapıldığı Tangier’deki alan çok kalabalık olduğu için, sahne çekimi sırasında halktan kişilerde kovalamacadan nasiplerini aldılar.

Jason Bourne film boyunca hiç gülümsemiyor. Sadece Geçmişi Olmayan Adam’dan (The Bourne Identity) ekrana gelen eski görüntülerde gülümsüyor.

Waterloo tren istasyonunda yapılan çekimler için, istasyonun yayalara kapatılma şansı olmadığından, sahnede yer alan insanların birçoğu gerçek yayalar.

Tangiers’da yapılan çekimler sırasında Ramazan ayıydı ve çekim ekibindeki Müslümanlar oruç tutuyorlardı. Oruç tutmayan ekip elemanları oruç tutanlara saygı göstermek için beslenme konusunda daha özenli davrandılar.

Jason Bourne dövüş sahnelerinde Filpino Kali ve Bruce Lee’nin Jeet Kune Do döğüş sanatlarının bir karışımını yapıyor. Desh ise bu döğüş sanatlarına, Capoeira’yı da ekliyor.

Film yapımcısı Frank Marshall’ın fotoğrafı, Pamela Landy’nin, öldürülmüş ajanları gösteren faksında yer alıyor.

Manhattan’da çekilen araba kovalama sahnesinin geliştirme aşaması 6 hafta sürdü. Çekimlerde araçlar New York Polisinin izin verdiği hız sınırı olan 35 milin üstüne çıkmadı.

Film, Matt Damon’ın başrolü oynadığı en fazla gişe yapan yapım.

Dip Not: 21 Mart 2012’de yayımlandı, 24 Mart 2015’de güncellendi.

“The Bourne Ultimatum (Son Ültimatom)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.