True Grit (İz Peşinde)

TÜR: Macera, Dram, Western. SÜRE: 110 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2010. imdb: 7,7. rottentomatoes: %96.

Coen kardeşlerin imzasını attığı ve John Wayne’nin 1969 yapımı aynı adlı filmin yeniden çevrimi olan İz Peşinde, güzel konusu, Coen stili esprileri ve elbette Jeff Bridges’in oyunculuğuyla, oldukça eğlenceli bir western filmi.

Jeff Bridges’in uğradıkları bir kulübenin önünde oynayan 2 çocuktan birine yaptığı ani hareket çok eğlenceli.

Konu

Tom Chaney (Josh Brolin), 14 yaşındaki Mattie Ross’un (Hailee Steinfeld) babasını öldürmüş ve Kızılderililerin bölgesine kaçmıştır. Mattie, Chaney’i bulmak için babasının öldürüldüğü kasabaya gelir ve ödül avcısı Rooster Cogburn’ı (Jeff Bridges) kiralar. Akşam LaBoeuf (Matt Damon) adından bir başka ödül avcısı Mattie’ye gelir ve Chaney’in Texas’da bir senatör öldürdüğünü ve büyük bir ödül koyulduğunu söyleyip onlara katılmak ister.

Hakkında

İz Peşinde’yi Charles Portis’in 1968’de yayınladığı aynı adlı romanından Coen kardeşler uyarladı ve yönetti.

Film, 10 tane Oscar ve 8 tane BAFTA ödülüne aday gösterildi ama sadece BAFTA’da En İyi Görüntü Yönetimi ödülünün sahibi oldu.

Yapım, rottentomatoes’da %96 taze olarak değerlendiriliyor.

38 milyon dolar bütçesi olan film, 252 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Çocuk işçi kanunu gereği, gece yarısı çekimlerinde Hailee Steinfeld yerine yetişkin dublörü rol aldı.

Hailee Steinfeld, Mattie Ross rolüne 15 bin aday arasından seçildi. Çekimler sırasında 13 yaşındaydı ve ilk uzun metrajlı filmiydi.

Jeff Bridges, Coen kardeşlerin kendisine ilk olarak, “John Wayne’in oynadığı filmle ilgili her şeyi unut. Biz 1968’de o filmin temel aldığı romana göre filmi çekeceğiz” dediğini söyledi.

Rooster’ı canlandıran John Wayne, 1969’daki filmde 62 yaşındaydı, Jeff Bridges ise filmde 60 yaşında.

İz Peşinde, en fazla (10 tane) Oscar ödülüne aday gösterilip, hiçbirini kazanamayan film rekorunu kırdı.

Yapım, Amerika’da 100 milyon dolar gişe hasılatını geçen ilk Coen filmi.

Fort Smith kasabası oluşturulurken hiç bilgisayar efekti kullanılmadı. Granger, Teksas’taki bir kasaba sanat ekibi tarafından binalar boyanarak, kaldırımların üstüne kum serpilerek, konu kışın geçtiği için ağaçlardaki yapraklar yolunarak, telefon kulübeleri ağaçlarla kapatılarak, gerçek bir vahşi batı kasabası haline getirildi.

Matt Damon, dilini ısırdığı sahneden sonra gerçekçi bir ses vermek adına, dilini bir saç teliyle sıkıca bağladı ve öyle konuştu.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Mattie Ross’un 40 yaşındaki, tek kollu halini Elizabeth Marvel oynuyor. Oyuncunun vücut dublörlüğünü ise Ruth Morris yapıyor. Morris’in doğuştan sağ kolunun ön tarafı yok. Gerçekten Morris, filmde Marvel’den daha fazla yer alıyor.

Dip Not: 18 Şubat 2012’de yayımlandı, 20 Mart 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.