3 Idiots (3 Aptal)

TÜR: Komedi, Dram. SÜRE: 170 Dk. ÜLKE: Hindistan. YAPIM YILI: 2005. imdb: 8,5. rottentomatoes: %100.

Ezberci eğitim sistemini Hindistan’daki kast sistemi üzerinden irdeleyen Bollywood filmi 3 Aptal, güzel hikâyesi, anlatımı ve eğlenceli sahneleriyle oldukça başarılı bir komedi drama filmi.

Konu

Farhan Qureshi (R. Madhavan) ve Raju Rastogi (Sharman Joshi) aldıkları bir haber üzerine tüm planlarını iptal edip Silencer’la (Omi Vaidya) buluşurlar. Silencer, Farhan ve Raju’nun 5 yıldır haber alamadıkları arkadaşları Rancha ile yıllar önce girdikleri iddiayı kazandığını söyler ve Rancha’nın yerini tespit ettiğini anlatır. Rancha’yı bulmak üzere yola çıkarlar.

Hakkında

Esnek bir şekilde Chetan Bhagat’nın Five Point Someone romanından, Rajkumar Hirani, Abhijat Joshive Vidhu Vinod Chopra tarafından uyarlanan 3 Aptal’ın yönetmen koltuğunda Rajkumar Hirani oturuyor.

Yapım, Hindistan Film Akademisi ödüllerinin en büyükleri dâhil olmak üzere, 16 ödülün sahibi oldu. Ayrıca Filmfare’de En İyi Film, En iyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini kazandı.

8,5 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan 3 Aptal, rottentomatoes’da %100 taze (toplam 6 eleştiri) olarak değerlendiriliyor.

8,6 milyon dolar bütçesi olan film 62 milyon dolar dünya geneli gişe hasılatı elde ederek, hem Hindistan’daki o güne kadarki tüm gişe hasılat rekorlarını (günlük, haftalık, toplam), hem de dünyada en fazla gişe yapan Bollywood filmi rekorunu kırmayı başardı.

Ayrıca film, Çin gibi Uzak Asya ülkelerinde gişe başarısı gösteren nadir Hint filmlerinden biri oldu.

Ivır Zıvır

Öğrencilerin pantolonlarını indirdikleri “ragging” sahnesi, kız yurdunda yapıldı. Oyuncular kendilerini rahat hissetmediklerini söyledikleri için, izleyicilerin onları görmeleri kısmen engellendi.

Yapımcılar tarafından filmin, sinema gösteriminin 12. haftasında youtube’da da yayınlanacağı duyuruldu fakat bu, ancak Mayıs 2012’de gerçekleşti. Böylece youtube’da resmi olarak yayınlanan ilk Hint filmi oldu.

Rancho (Aamir Khan) filmde sarf ettiği, “önce Mühendislik oku, sonra MBA’e gir. Sonra da bankacı ol” sözü, doğrudan filmin uyarlandığı romanın yazarı Chetan Bhagat’ın eğitim hayatını anlatıyor.

Film kronolojik sıranın tersine göre, önce günümüz sonra üniversite yılları şeklinde çekildi.

Sarhoş sahnesinde Aamir, oyuncuların gerçekten sarhoş olmalarını önerdi. Sonuç, defalarca sahne tekrar çekildi ve kameraların çekim kapasitesi tamamen doldu.

Yapım, imdb’de en fazla oy kullanılan Hint filmi.

Kareena Kapoor her zaman Rajkumar Hirani’yle çalışmak istiyordu. Bu yüzden, Pia rolü için yönetmene bizzat kendisini önerdi.

Öneren: Ömer.

Dip Not: 24 Ocak 2012’de yayımlandı, 18 Mart 2015’de güncellendi.

All Izz Well

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.