Forrest Gump

TÜR: Dram, Romantik. SÜRE: 142 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1994. imdb: 8,8. rottentomatoes: %72.

Öğrenme güçlüğü çeken ve belki de bu yüzden içindeki çocuğu, hayatı boyunca yaşatan ve sadece çocukluk arkadaşı Jenny’e âşık olan bir adamın hikâyesini anlatan Forrest Gump, harikulade bir romantik komedi drama filmi.

Alan Silvestri’nin film için bestelediği şarkılar ise tek kelimeyle enfes!

Konu

Annesiyle birlikte Alabama’da Greenbow bölgesinde yaşayan ve öğrenme güçlüğü çeken Forrest Gump (Tom Hanks), hayatı boyunca hep ona söylenenleri yapmış ve her zaman çocukluk arkadaşı Jenny’e (Robin Wright) âşıktır. Forrest Gump’ın enteresan hayat hikâyesi, birçok popüler olay ve markayla kesişecektir.

Hakkında

Winston Groom’un aynı adla romanından Eric Roth tarafından uyarlanan Forrest Gump’ı Robert Zemeckis’ yönetti.

13 dalda Oscar’a aday olan ve En İyi Film, Yönetmen, Erkek Oyuncu ve Senaryo dâhil, altı tanesini kazanan Forrest Gump, Altın Küre’de de En İyi Film (Drama), En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerinin sahibi oldu.

8,8 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan film, rottentomatoes’da %72 taze olarak değerlendiriliyor.

55 milyon dolar bütçesi olan film 678 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Forrest Gump, Washington’da yapılan Vietnam savaşı karşıtlarının gösterisinde bir konuşma yapıyor. Fakat mikrofonunun bağlantısı bir asker tarafından çekildiği için konuşması duyulmuyor. Tom Hank, Forrest’ın konuşmasında, “bazen insanlar Vietnam’a giderler. Evlerine, annelerinin yanına ise bacakları olmadan dönerler. Bazen de hiç eve geri dönmezler. Bu kötüdür. Hepsi bu, sadece bunu söylemek istiyorum” dediğini söyledi.

Forrest’ın her yaş değişimindeki ilk sahnede, üzerinde mavi ekose bir gömlek var.

Forrest revirde pinpon oynamayı öğrendiği sahnede bir asker ona oyunun püf noktasının, gözlerini asla toptan ayırmamak olduğunu söylüyor. Sonraki sahnede Forrest pinpon oynarken hiç gözünü kırpmıyor.

Tom Hanks’in kardeşi Jim Hanks, birçok bölümde oyuncunun dublörlüğünü yaptı.

Filmde yer alan, “benim adın Forrest Gump, insanlar beni Forrest Gump diye çağırır” sözünü Tom Hanks doğaçlama olarak söyledi ve yönetmen çok sevip, kullanmaya karar verdi.

Okul otobüsündeki kızıl saçlı kız Tom Hanks’in kız kardeşi Elizabeth Hanks.

Tom Hanks senaryoyu 1,5 saat okuduktan sonra tek bir koşulla rolü oynamayı kabul edeceğini söyledi. O da, hikâyenin tarihi gerçeklere uymasıydı.

1996 yılında, filmde bahsedilen Bubba Gump Karides Şirketi kuruldu ve zamanla Amerika’dan Çin’e, Japonya’dan Meksika’ya kadar 33 şube açtı.

Bill Murray, John Travolta ve Chevy Chase, Forrest Gump rolünü kabul etmediler. Travolta sonraları hata yaptığını ifade etti.

Vietnam savaşı sırasında Forrest’ın ABD Başkanı Lyndon Johnson’dan aldığı onur madalyası sahnesinde, 1968’de Sammy L. Davis’in onur madalyası aldığı tören görüntüleri kullanıldı. Görüntülerde Davis’in kafası yerine Hanks’in kafası eklendi.

Pinpon maçı sahnelerindeki toplar bilgisayar efektiyle eklendi.

Tom Hank’in oturduğu, Chippewa meydanındaki fiberglas bank, kötü hava koşulları ve olası bir çalınmaya karşın Savannah Tarih Müzesi’ne kaldırıldı.

Filmde bilinmeyen bir nedenle Forrest’ın ülkeyi kat eden koşusu, 1982’de 16 yaşındaki Louis Michael Figueroa’nın Amerikan Kanser Topluluğu için New Jersey’den San Francisco’ya yaptığı koşundan ilham aldı.

Forrest’ın filmde yer alan tüm fotoğraflarında gözleri kapalı.

Filmde yer alan, “annem her zaman hayatın bir kutu çikolata gibi olduğunu söylerdi. İçinde ne olduğunu asla bilemezsin” sözü Amerika Film Enstitüsü’nün en iyi 100 replik listesinde 40. sırada yer alıyor.

Hippi sahnesinden birçok ekstra oyuncu Maryland Rönesans Festivali’nden sağlandı.

Tom Hanks ile annesini canlandıran Sally Field arasında sadece 10 yaş var.

Forrest’ın bankta oturduğu Savannah’da normal trafik soldan akıyor. Bu yüzden film için çekimler sırasında sağdan akması sağlandı.

Yazar Winston Groom’a, romanın telif hakları için 350,000 dolar ve filmden elde edilecek net kardan yüzde üç pay ödenecekti. Fakat film yapımcıları ve Paramount, Hollywood muhasebe tekniklerini kullanarak masrafları fazla gösterip gişe rekoru kıran film için zarar gösterdiklerinden, Winston Groom’a kardan alacağı pay ödenmedi. Buna karşılık Tom Hanks ve yönetmen Zemeckis, sabit ücretle anlaşmak yerine brüt hasılat üzerinden anlaştıklarından, her biri yaklaşık 40 milyon dolar aldılar. Ayrıca Oscar Ödülleri’ndeki altı konuşmanın hiçbirinde yazar Groom’un adı yer almadı. Fakat sonraları yazarla olan uyuşmazlık çözüldü.

Dip Not: 22 Kasım 2011’de yayımlandı, 9 Mart 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.