Anadolu Yıldızı Eskişehirspor, Özgür Topyıldız

Yıllar önce Mudanya’ya giderken -ya da gelirken- otobüste bulunan bir dergide Eskişehirspor ile ilgili bir araştırma yazısı okumuştum. Renklerinden ötürü büyük bir sempati duyduğum Eskişehirspor, o yıllarda alt liglerde yer alıyordu ve araştırma Eskişehirspor’da yaşanan düşüşü konu alıyordu. Kendi takımımı da yerine koyarak okuduğum yazı içimi burkmuştu ve aklımdan “keşke tekrar dönseler de, tribünden bir Eses-Gençler maçı izleyebilsem” diye geçirmiştim…

Yıllar sonra Eskişehirspor, Kırmızısıyla, siyahıyla tekrar en üst ligde yerini aldı. 2008-09 sezonu 3. haftasında Ankara 19 Mayıs stadında oynadığımız ve 3-1 kazandığımız maça garip duygularla gitmiştim. Aynı yıl 0-0’lık Eses deplasmanında da tribündeydim…

macanilari.com için yaptığımız futbol kitapları araştırması sırasında, Özgür Topyıldız’ın 2003’de yayınladığı, Anadolu Yıldızı Eskişehirspor kitabı, ilk aldığımız futbol kitaplarından biri idi. İletişim’in Futbol Kitapları dizisinin 10. kitabı olan Anadolu Yıldızı Eskişehirspor, Eses’in kuruluşundan zirve yaptığı 1968-69 ve 1969-70 yıllarında 1. Lig’de şampiyonluğu iki kez üst üste kılpayı kaçırdığı yılları, Sevilla efsanesini, Abdullah Gegiç’i, düşüşü ve daha da düşüşü baş aktörlerin gözünden konu alıyor…

Tarihi ve sosyolojik bilgiler içine maç anıları o kadar güzel bezenmiş ki, okurken büyük zevk alıyorsunuz…

Kesinlikle okuması gereken kitabın kapağını , “Ankara Rüzgarı: Gençlerbirliği Tarihi” ile birlikte en sevdiğim kapak tasarımları listesinde ilk iki sırayı aldığını belirtmem gerek…

Kitaptan;

“Anadolu Yıldızı” “Kırmızı Şimşekler” “Eseses- Kikiki- Eski eski-Es”. Türkiye futbol tarihinin en büyük nostaljik kıymetlerinden biri: Eskişehirspor. Futbolda “Anadolu Devrimi’nin simgesi idi Eskişehirspor. İstanbul oligarşisine karşı çıkan ilk büyük tehditti. Altın çağındaki Eskişehirspor, 1960’lar/1970’ler dönümü Türkiye’sinde yaşanan toplumsal değişim dinamizminin, “statüko’yu sarsmaya dönük heyecanının futbol dünyasındaki temsilcisiydi, sanki.

Özgür Topyıldız, büyük emek ürünü incelemesinde, Eskişehirspor’un hikâyesini anlatıyor. Eskişehir’in kısa spor tarihi. Şehrin değişen sosyo-ekonomik durumu ve bunun futboldaki “temsili” Altın Çağ ve kahramanları: Fethi- Nihat-Ender, Kamuran Yavuz, İsmail Arca, Abdullah Gegiç, Aydın Begiter ve diğerleri. Çöküş ve “Efsaneleşme’ süreci. “Amigo Orhan’dan “Ayder’ ve Kızılcıklılar’a. Eses’in coşkun tribün tarihi. Eses’in romanı kısacası!

Anadolu Yıldızı Eskişehirspor’dan macanilari.com’a yapılan alıntılar…

Anadolu Yıldızı Eskişehirspor, Futbol Kitapları, 10

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.