AC Milan, Milano, İtalya

“Associazione Calcio Milan”, yaygın kullanılan kısa ismiyle Milan; futbol tarihinde en çok tanınan Kırmızı-Siyah takımlardan biridir. Milan, İngiltere’nin Nottingham kentinden Milano’ya taşınan Sir Albert Edward ve Herbert Kiplin adlı iki İngiliz tarafından Milano, Lombardiya’da 16 Aralık 1899 yılında kurulmuş. Kulübü kuran kişilere saygı olarak, kulübün adı İtalyanca Milano yerine şehrin İngilizce yazımı olan Milan olarak bırakılmış.

Kulübün renkleri, bütün tarihi boyunca kırmızı ve siyah olarak kalmış. Renkler oyuncuların ateşli hırsını (kırmızı) ve rakiplerinin korkusunu (siyah) temsil eder. Çubuklu siyah-kırmızı forması dolayısıyla, takımın takma ismi Rossoneri (siyah kırmızılar)dir. Bir diğer takma adları da il Diavolo (the Devil / şeytan)’dur.

Milan deplasmanda hep beyaz forma giymiş. Bunun en büyük sebeplerinden biri de 8 kez oynadıkları ŞKK/ŞL final maçlarında beyaz forma giyip 6’sını kazanmalarının bir çeşit uğur halline gelmesiymiş. Real Madrid’in Mor-Beyaz olmasına rağmen genelde ve çoğu final maçında beyaz forma girmesi uğuru gibi..

İlk resmi maçlarını Mart 1900’da bir başka Milano takımı olan Mediolanum’a karşı oynamışlar.

Kupaları ise şöyle; Avrupa’nın bir numaralı kupası olan Şampiyon Kulüpler Kupası / Şampiyonlar Ligi’ni 7, Kıtalararası Kupa/FIFA Dünya Kulüpler Kupası’nı 4, UEFA Süper Kupa’sını 5 (rekor), Kupa Galipleri Kupası’nı da 2 kere kazanmışlar.

Ayrıca Seria A’yı 18 kez, İtalya Kupası’nı 10 kez ve İtalya Süper Kupası’nı 6 kere kazanmışlar.

Kaynaklar: tr.wikipedia, acmilan.com, oleole.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.