“Kırmızı-Siyah Öyküler” ve “Onların Adı Gençlerbirliği” bölümlerine eklenecek futbol takımlardan biri de, artık tarih olan Gençlerbirliği ASAŞ / Gençlerbirliği OFTAŞ’tır.
2003-04 sezonunda Gençlerbirliği, 3. Lig’de yer alan ASAŞ’ı satın alır. Adını Gençlerbirliği ASAŞ ve renklerini Kırmızı-Siyah yapar. Amaç futbolcu yetiştirmek için bir pilot takım oluşturmaktır. Bu kapsamda 2002-03 sezonunda şampiyon olan Gençlerbirliği PAF takımı, Gençlerbirliği ASAŞ’ın iskeletini oluşturur. Takımın renklerinin ve adındaki Gençlerbirliği’nin kısa öyküsü aslında böyle…
Fakat yazılmaya değer hikâye de aslında burada başlıyor. Zira takım 2003-04’de 3. Lig 2. Grup şampiyonu olup, 2. Lig’e çıkar. 2004-05’de 2. Lig B Kategorisi B Grubu ikincisi olur. 2005-06’da ise 2. Lig B Kategorisi 4 Grubu şampiyonu ve Yükselme Grubu ikincisi olarak Lig A’nın yolunu tutar. Bu beklenmeyen başarının ve Süper Lig’in bir alt ligi olan Lig A’da olmanın forsu ile Gençlerbirliği, adını taşıdıkları ASAŞ şirketinden daha fazla sponsorluk bedeli ister. Ret cevabı alınca takımın adı yeni sponsorlarının adı, yani Gençlerbirliği OFTAŞ olur. Aynı renkleri ve hatta Gençlerbirliği’nin logosu kullanılmaya devam edilir.
2006-07 sezonunda Gençlerbirliği OFTAŞ imkânsızı başarıp, toy takımı ile bir sürü şehir ve köklü takımı alt edip şampiyonluğunu ilan eder ve Süper Lig’e çıkar. Bunun üzerine Gençlerbirliği OFTAŞ için yeni bir logo tasarlanır. Çünkü artık abileri ile aynı ligde yer alacaklardır. Tartışmalar arasında takım, A takımı olan Gençlerbirliği ile aynı ligde yer alır. Efsaneye devam ederler ve 2007-08 sezonunu A takımının 4 sıra üstünde 11. sırada tamamlarlar.
Bu durumla ilgili olarak Orcan bir muhabbetimiz esnasında, bazı İngiliz arkadaşları ile yaptığı muhabetlerde Gençlerbirliği ile OFTAŞ’ın aynı renkler, aynı isim ve aynı tesisleri kullanarak, aynı ligde yer alamasını bir türlü anlatamadığından bahsetmişti…
Zaten benim de dahil olduğum birçok Gençlerbirlikli, bu süreç boyunca, pilot takımının hiçbir tecrübesi olmayan oyunculardan kurulu olmasına rağmen “sadece takım ruhu” ile efsanevi başarılara imza atmasıyla, bir yandan gurur duyarken bir yandan da A takımı ile aynı ligde yer almalarının hem mantıklı olmadığını hem de çok ironik bir durum olduğunu düşünüyorduk.
Yılsonunda ise, bir sürü tartışma olur. Bunun üzerine federasyonun baskıları ile takımın adı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bir zamanlar Keçiören Belediye Başkanıyken yok ettiği efsanevi Ankara takımı olan Hacettepe olarak değiştirilir. Renkleri de Hacettepe’nin Mor-Beyazını alır. Benim gibi futbolun romantik yüzünü seven insanlar için güzel bir gelişmedir aslında bu. Çünkü Mor Menekşeler ne olursa olsun küllerinden doğup tekrar en üst ligde yer alacaklardır…
2008-09 sezonu ile birlikte Gençlerbirliği yönetiminin yanlış müdahaleleri ile takım olmaktan uzaklaşan Hacettepe’de düşüş başlar. Her yıl Gençlerbirliği ASAŞ / Gençlerbirliği OFTAŞ’ın geldiği basamaklardan inişe geçer…
Bu süreçte belki de sevinilecek tek şey, 2011-12 sezonunda Gençlerbirliği ASAŞ’ın doğduğu ligin bir alt kademesinde mücadele edecek olan Mor Menekşelerin her şeye rağmen tekrar doğmasıdır herhalde…