Gaziantepspor

1969 yılında kurulan Gaziantepspor, Kırmızı – Siyah renkleri en üst ligde istikrarlı bir şekilde taşıyan Türk takımlarından biri. Kuruluş ve Kırmızı-Siyah öyküleri ise resmi sitelerinde şöyle belirtilmiş;

Gaziantep’in adını taşıyan ‘Gaziantepspor’ 1969 yılının ilk günlerinde kuruldu.

Kentin önde gelen kişileri, dönemin belediye başkanı Abdulkadir Batur başkanlığında bir toplantı yaparak, Gaziantepspor’un kuruluşunun ilk tohumlarını attılar. Daha sonra devam eden toplantılar sonucunda 58 kişinin kuruculuğu ile Gaziantepspor Kulübü 1969 yılında kuruldu.

Gaziantepspor’un renkleri için yapılan görüşmeler neticesinde, I. Dünya Savaşı sırasındaki Gaziantep savunmasında can pahasına kenti düşmana teslim etmeyen 6.317 şehidin anısına matem rengi olan siyah ve şehitlerin kanını simgeleyen kırmızı benimsenerek, renklerin kırmızı-siyah olması münasip görülmüştür. Gaziantepspor’un ilk kulüp başkanlığına kurucu üyelerden Beşir Bayram getirildi. Gaziantepspor ilk kurulduğu yıl hazırlık maçları ile sezonu tamamladı.

Kırmızı – siyahlılar, 1970 yılında çıkartılan ve il takımlarının direk üçüncü lige alınmasını öngören kararname ile 1970-1971 sezonunda Türkiye liglerindeki ilk mücadelesine başladı.

Ulusal futbol camiasında adlarını ilk kez ikinci ligde yer aldıkları 1972-73 sezonunda Türkiye Kupası Çeyrek finaline yükselmekle duyuran Gaziantepspor, 1979-80 sezonunda 1. Lig’de yer alma başarısı gösterdi. En üst ligdeki 4. yıllarında (1982-83) ise küme düşüp tekrar dönmek için 8 yıl beklediler. 1990-91’de tekrar en üst lige çıktılar ve o gün bugündür Süper Lig’de yer alıyorlar.

Türkiye Kupası’nda 10 kere çeyrek final ve 4 kere yarı final oynayan Kırmızı-Siyahlılar’ın, 3 kere UEFA Kupası, birer kere Avrupa Ligi ve Intertoto kupası maceraları var. En büyük başarıları ise 2003-04’de UEFA Kupası 3. turunda yer almak.

“Gaziantepspor” üzerine bir yorum

  1. tekrar çıkmak için 8 değil 7 yıl bekledik 90 91 sezonunu zaten süper ligde geçirdik. iyi çalışmalar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.