Eintracht Frankfurt, Almanya

8 Mart 1899’da kurulan ve Almanya’nın en eski kulüplerinden biri olan Eintracht Frankfurt’un renkleri, alıştığımız gibi iki renk olarak değil de Kırmızı-Siyah ve Beyaz olarak geçiyor. Bunun sebebi renklerinin hikayesinden kaynaklanıyor…

1899’da kurulan Frankfurter Fußball-Club Viktoria ve Frankfurter Fußball-Club Kickers’ın 1911’de birleşmesi ile kurulan Eintracht Frankfurt’un renklerini Frankfurt ve Purusya’nın bayrak renkleri oluşturuyor. Frankfurt bayrağının Kırmızı-Beyaz’ı ve Prusya’nın Siyah-Beyazı…

Tanıl Bora’dan kısa bir bilgi olarak;

Prusya, Almanya’nin ulusal birliğinin kurulmasından önceki irili ufaklı devletlerden biriydi, bu ulusal birliğin kuruluşuna önderlik eden en güçlü, bilhassa askeri açıdan en güçlü devlet. Almanya’nın federal geleneği içinde, birleşmeden sonra da “Prusya” kimliği ve idari yapısı, varlığını sürdürdü. Yani hem kurulan yeni Almanya içinde eridi, ama hem de onun içinde kendi kimliğini, varlığını korudu.

Buradaki Kırmızı-Beyaz, şehrin bayrağının renkleri. Malum, Ortaçağdan yeni zamanlara geçerken büyüyüp gelişen şehirlerin kendi parlamentosu ve siyasi varlığı oluyor, dolayısıyla bayrakları da. Tıpkı Prusya gibi Frankfurt şehri de, birleşmeden sonra da bayrağını-amblemini falan koruyor. Frankfurtlular kendi renklerine Prusya’nınkini de ilave ederek bir nevi hürmet etmiş veya “patrona” selam çakmış oluyorlar.

Kartallar (Die Adler / Eagles), uzun süredir Avrupa Kupalarında boy göstermeseler de, 1980 yılında UEFA Kupasını ve 1967’de Fuar Şehirleri Kupasını müzelerine götürmüşler. Türk takımları ile ilk kesişmeleri de 1988-89 Kupa Galipleri Kupası 2. Turunda Sakaryaspor ile olmuş. 3-1 ve 3-0’lık skorlarla yollarına devam etmişler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.