WALL-E

TÜR: Animasyon, Macera, Romantik. SÜRE: 98 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2008. imdb: 8,5. rottentomatoes: %96.

Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da En İyi Animasyon ödüllerini toplayan, Walt Disney – Pixar’ın elinden çıkma WALL-E, konusu, anlatımı ve karakter duygularının, inanılmaz başarılı bir şekilde beyaz perdeye aktarılmasıyla, dört dörtlük bir romantik animasyon filmi.

Neredeyse hiç repliğin bulunduğu animasyonda, tüm hislerin, “mimik” ve hareketlerle aktarılıyor olması da filmi özel kılıyor.

Konu

Dünya, 2085 yılında, kimsenin yaşamadığı bir çöplük yığınına dönüşmüştür. WALL-E adındaki bir temizlik robotu her şeye rağmen, çöpleri toplayıp paketlemeye devam etmektedir. Uzay boşluğundaki gemilerde hayatlarını sürdüren insanlar, bir yandan da dünyada yaşam olup olmadığını araştırmak için robotlar göndermektedirler. Bunlardan biri de EVE’dır. Külüstür bir robot olan WALL-E, EVE’yı görünce âşık olur ve onla kontak kurmaya çalışır.

Hakkında

Andrew Stanton ve Jim Reardon’ın senaryosunu yazdığı WALL-E’nin yönetmen koltuğunda Stanton oturuyor

WALL-E, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da En İyi Animasyon ödülleri dâhil, toplam 82 tane ödül kazandı.

8,5 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde 62. sırada yer alan film, rottentomatoes’de %95 taze olarak değerlendiriliyor.

180 milyon dolar bütçesi olan film 521 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Animasyondaki böceğin çıtırdatma sesi kelepçenin kilitlenme sesinden, hamamböceğinin çıkarttığı ses süratle giden rakundan, rüzgâr sesi halının üstünde sürüklenen çantadan yaratıldı.

WALL-E ile EVE’in ilk diyaloğu, animasyonun 22. dakikasında ve ilk insan sesi 39. dakikasında yer alıyor.

Animasyonda yer alan Twinkie ve hamamböceği, “radyoaktif patlamadan sadece Twinkie ve hamamböceği canlı kalır” mitine bir gönderme.

Andrew Stanton ve Pixar ekibi, diyalogsuz olarak hikâyeyi en iyi şekilde nasıl anlatılabileceği konusunda bir şeyler bulmak adına, yaklaşık 1,5 yıl boyunca, her gün öğle yemeğinde sessiz sinema dünyasının devleri Charles Chaplin ve Buster Keaton’ın tüm filmlerini izlediler.

Andrew Stanton, 2004’de Kayıp Balık Nemo’nun (Finding Nemo) ardından, WALL-E ile ikinci kez En İyi Animasyon Oscar’ını kazandı.

Stanton, Oyuncak Hikâyesi’nin tamamlanmak üzere olduğu günlerde (1994), yapımın yazarları John Lasseter, Pete Docter ve Joe Ranft ile bir akşam yemeğinde, “bundan sonraki projemiz ne olsun?” sorusuna cevap aramaya başladılar. Bir Böceğin Yaşamı (A Bug’s Life), Sevimli Canavarlar (Monsters, Inc.), ve Kayıp Balık Nemo’nun (Finding Nemo) temellerinin atılmış muhabbet sırasında Stanton, masadakilere, “insanoğlu dünyayı terk etse ve geriye sadece kapatmayı unuttukları bir robot kalsa ne olur?” sorusunu sordu. Yıllar içinde Stanton, hikâyenin Robinson Crusoe vari bir şey olmasına ve ana karakterin de bir çöp toplayıcı robot olmasına karar verdi. Yönetmen, çocuksu ana karakter nedeniyle, dünyanın çöpler içinde kalmış olması fikrinin korkutucu olmayacağına karar verdi.

WALL-E, gerçek görüntü kullanılan, Pixar’ın ilk uzun metrajlı animasyonu oldu.

WALL-E’deki tüm robotlar, bilim kurgu yazarı Isaac Asimov’un “Robotbiliminin Üç Yasası”na uygun olarak yaratıldılar. Yasaya göre; 1. Robot insanlara zarar veremez. 2. Robot, 1. maddeyle çelişmemek koşuluyla, insanların verdiği tüm emirleri uygulamak zorundadır. 3. Robot, 1. ve 2. maddeyle çelişmemek koşuluyla, kendini her türlü korumalıdır. Bilim kurgu dünyasındaki bazı “kötü robotlar”, bu yasaları takip etme çelişkilerinden yaratılmıştır.

Andrew Stanton, filmin merkez temasının, “mantıksız aşk, programlama dâhil her şeyi üstesinden gelir” olduğunu ifade etti.

Film, 27 yaşında kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Pixar çalışanı Justin Wright’a adandı.

Ses tasarımcısı Ben Burtt, robot sesleri için 2500 farklı ses kaydetti. Bu rakam Yıldız Savaşları filmlerinin her birinin yaklaşık 2 katı.

Animasyonun ilk adı “Çöp Gezegen”di.

Pixar’ın yayınladığı kısa film koleksiyonunda (1984-2009), WALL-E’de yer alan BURN-E adında bir roboton hikayesi de yer alıyor.

WALL-E aynı zamanda, Pixar’ın şu ana kadar yaptığı en maliyetli animasyon filmi.

Dip Not: 22 Mayıs 2011’de yayımlandı, 26 Ocak 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.