TÜR: Suç, Drama. SÜRE: 116 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2001. imdb: 7.6. rottentomatoes: %81
Joel ve Ethan Coen’in elinden çıkan Orada Olmayan Adam, herkesin dönem dönem kendini etkisiz eleman gibi hissetme hissini beyaz perdeye aktarıyor. Filmi izledikten sonra bir kere daha bu hisle yüzleştiğinizde anda aklınıza Orada Olmayan Adam geliyor.
Filmin başından sonuna kadar birçok sahnede Ed’in adını hatırlamayıp adını sormaları, hayatı boyunca isteyerek hiçbir karar almayan Ed’in gerçekten “orada olmayan adam” olduğunu kafanıza kazıyor.
Filmin hikâye gerçekten başarılı.
Filmde Birdy Abundas karakterini Scarlett Johansson canlandırıyor. Scarlet’i siyah-beyaz izlemek de ayrı bir zevk 🙂
Konu
Evliliği dâhil, hayatı boyunca hiçbir karar almamış ve kendisini yaşamın akıntısına bırakmış Ed Crane (Billy Bob Thornton), berberliği de kayınbiraderinin isteği ile yapmaktadır. Günlerden bir gün dükkâna gelen bir müşterinin, “kuru temizleme işine gireceğim ve 10 bin dolar sermaye arıyorum” sözleri ile Ed, hayatında ilk kez bir karar alır ve tüm yaşantısı değişmeye başlar.
Hakkında
2001 yapımı Orada Olmayan Adam’ı Joel ve Ethan Coen kardeşler yazıp yönettiler.
Joel Coen, Cannes’da David Lynch’in Mulholland Drive (Mulholland Çıkmazı) ile birlikte En İyi Yönetmen ödülünü kazandı.
Film, En İyi Sinematografi dalında Oscar’a ödüle aday gösterildi.
20 milyon bütçesi olan film, 19 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.
Ivır Zıvır
Billy Bob Thornton (Ed) Coen’lere olan güveni nedeniyle senaryoyu okumadan teklifi kabul etti.
Ed Crane, Fransız piyano öğretmeni Jacques Carcanogues’in (Adam Alexi-Malle) stüdyosundayken, gerçekte başarılı bir piyanist olan Adam, çekimden habersiz bir şekilde Liszt’in 1. Piyano Konçertosunun girişini çalıyordu. Coen’ler ona belli etmeden çekimi sürdürdüler.
Filmin adı William Hughes Mearns’in Antigonish adındaki şiirinden alındı.
Filmin ilham kaynağı, Coen Kardeşler’in Bir Şirket Komedisi (The Hudsucker Proxy) filmini çekerken 1940’ların değişik saç kesimlerinin yer aldığı bir posterdi. Filmde 1949’da geçen öyküye ilişkin olarak Joel Coen, Double Indemnity, The Postman Always Rings Twice ve Mildred Pierce gibi romanlarıyla tanınan yazar James M. Cain’in eserlerinden “yoğun şekilde etkilendiklerini” ifade etti. Filmin konusunun genelinde ve bazı detaylarda da Albert Camus’nün dışavurumcu romanı Yabancı’nın izleri görülmekte.
Filmde Roger Deakins’in yaptığı sinematografi doğrudan ve geleneksel. Çoğu çekimde kamera göz hizasında, normal odaklama ve geniş netlik derinliği tercih edildi, standart ışıklandırma kullanıldı. Bu sinematografi, 1950’lere ait donanım ve setlerin tutarlı ve yerinde kullanımıyla birlikte, filmin gerçekten de 50 yıl önce çekilmiş olduğu izlenimini veriyor. Ed, neredeyse tüm sahnelerinde filtresiz bir sigara içmesi de filmin geçtiği döneme uygun detaylardan biri.
Film aslında renkli çekildi ve daha sonra siyah beyaza dönüştürüldü. Roger Ebert’in Movie Answer Man isimli köşesinde belirttiğine göre, bazı renkli kopyalar, ilk makaralarla birlikte yanlışlıkla dağıtıma sokuldu.
Film boyunca birkaç defa, rüyalarda ya da konuşmalarda, hatta çeşitli donanımlarda (örn. bir kültablasında) UFO’lara göndermeler yapılmakta.
Dip Not: 30 Mayıs 2011’de yayımlandı,5 Aralık 2014’de güncellendi.