Endüstriyel Futbola Karşı İlk Bayrak: Feriköy…

1959 senesinde başlayan Milli Lig beraberinde futbolumuza “profesyonellik” kavramını da getirmişti. Profesyonellik, yıldız futbolcular için milyonların saçılması, güçlü takımların kurulması ve endüstriyelleşmek  anlamına geliyordu. İşte bugünlerde Milli Ligimizde bir “başka” İstanbul takımı ilk kez boy gösteriyordu: Feriköy…

1959-60 sezonu başladığında ligin en güçsüz ekibi hiç kuşkusuz Feriköy’dü. Bu yüzden hiçbir şey beklenmiyordu Feriköy’den. Ligin ilk 10 maçında Feriköy beklentileri boşa çıkartmadı ve sahadan sadece 1 galibiyet, 2 beraberlikle ve 7 mağlubiyetle ayrıldı.

Ligin 10. maçında Kasımpaşa ile birer puanı paylaştıktan sonra “Baba” Gündüz Kılıç’ın genç ve yıldızsız takımı takdire şayan bir şekilde parlamaya başladılar. Beykoz (2-0), Şeker Hilâl (2-1), Ankaragücü (4-1), Ankara Demirspor (2-1), Altay (2-0) , Vefa (1-0).

Tarih 9 Aralık 1959. Bu maçtan 6 gün önce Nice’de oynanan Nice – Fenerbahçe maçı öncesi kaleci Özcan’ın kulüpten para istemesi ve olumsuz yanıt üzerine “maça gelmem” demesi büyük yankı buluyor, “profesyonellik” tartışılmaya başlanıyordu. İşte bu hava içinde Vefa önüne çıkan Feriköy maçı 1-0 kazanıyor ve galibiyet serisini 6 maça çıkartıyordu. Maçtan bir gün sonra Necmi Tanyolaç şunları yazıyordu okuyuculara: “…misafirdi bu takım. İlk haftalarda alacağını alacak sonra düşecekti. Yıldızı yoktu bu takımın. Milli Lig’de yaşamak için en lüzumlu görülen parası da. Ama biz savaşacağız diyen Baba Gündüz’leri, ateşli bir seyircileri vardı. Feriköy, o eski Feriköy’dü. Gün geldi futbolcunun galibiyet primini taraftar ödedi. Gün geldi idareci futbolcunun karnını evinde doyurdu. Çünkü Feriköy ligin en fakir takımıydı. Ancak, bunlar bir yüz karası değil, bilakis profesyonelliğin sonu bilinmeyen gidişatına karşı memnuniyet verici bir direniş telâkki edilmelidir.  Çünkü, yıldızların, onlara sarf edilen  milyonların başarıyı temin etmediğini bilmeyen kalmamıştır ve iç kavgalarla spor sahalarındaki maksatlarından uzaklaşan kulüpler amatörlük devrinin en hararetli müdafil kesilmişlerdir. Feriköy ve Feriköylülerin de  yaptığı budur. Çünkü onların her sahaya çıkışında, profesyonelliğimizin yıldızları dökülmektedir…”

Feriköy seriye 2 galibiyet daha ekledi. Göztepe (1-0), Altınordu (1-0). Bu seri bile Feriköy’ün futbolun endüstriyelleşmesine karşı açılan bayrak olmasına yetmişti.

14 Nisan 2010

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.