Nordwand (North Face / Kuzey Yamacı)

Nordwand - North Face - Kuzey Duvari

TÜR: Macera, Dram, Tarih. SÜRE: 126 Dk. ÜLKE: Almanya, Avusturya, İsviçre. YAPIM YILI: 2008. imdb: 7,4. rottentomatoes: %84.

Hava koşulları ve fiziksel durumu nedeniyle, tırmanmak için en zorlu parkurlardan biri olan Eiger dağının kuzey yamacına, 1930’larda yapılan önemli bir tırmanışı konu alan Kuzey Yamacı, başarılı bir tarihi macera drama filmi.

Filmi izledikten sonra; günümüzde aynı rotanın, günümüzdeki ekipmanlarla, profesyonel dağcılar tarafından çok kolay tırmandığını görmek oldukça enteresan.

Konu

1936 yılında İsviçre’deki Alplerin bir parçası olan, 3.970 metre yüksekliğindeki Eiger dağının kuzey yamacına tırmanarak bir ilki başarmak isteyen ikişer kişilik takımlar arasında bir yarışma yapılacaktır. Bundan önceki tırmanışların birçoğunun ölümle sonuçlandığı zorlu parkuru zaferle tamamlamak aynı zamanda savaş çanlarının yavaş yavaş duyulmaya başlandığı o günlerde, propaganda açısından önemli bir yer teşkil edecektir.

Yarışmaya katılan takımlardan biri Alman askerler Toni Kurz (Benno Fürmann) ve Andi Hinterstoisser (Florian Lukas) dir. Yarışı takip etmek üzere Toni’nin eski kız arkadaşı olan stajyer gazeteci Luise Fellner (Johanna Wokalek) ve önemli gazeteciler de yerlerini almışlardır.

Hakkında

1936’da yaşanan gerçek tırmanış olaylarını temel alarak, Benedikt Roeskau’nun yazdığı hikâyeden, Christoph Silber, Philipp Stölzl, Rupert Henning ve Johannes Naber tarafından uyarlanan Kuzey Yamacı’nın yönetmen koltuğunda Philipp Stölzl oturuyor.

Yapım, Alman Film Ödülleri’nde, En İyi Sinematografi ve En İyi Ses ödüllerinin sahibi oldu.

Film, rottentomatoes’da %84 taze olarak değerlendiriliyor.

Ivır Zıvır

Luise Fellner ve patronu Herr Arau’nun, Eiger’e ulaştıklarında, hoteldeki kalabalığın içinden birisi, “bakın kim geliyor, Bartolo Sandri ve Mario Menti” diyor. Ona cevaben karabalıktan başkaları, “bir aptal çift daha. Trenle gelirler, tabutla giderler” diye homurdanıyor. Bahsi geçen İtalyan dağcılar, 21 Haziran 1938’de kuzey yamacına yaptıkları tırmanışta hayatlarını kaybettiler.

Eiger’in kuzey yüzü 1.800 metrelik kayalıktan oluşup, Grandes jorasses’in (4.208 metre) kuzey yüzü (Walker buttress) ve Matterhorn’un (4.478 metre) kuzey yüzü ile birlikte tırmanışın en zor olduğu rota olarak bilinmekte ve “Üç Büyük Kuzey Yüz” olarak anılmaktadır.

Öneren: Esra.

Dip Not: 1 Ocak 2013’de yayımlandı, 18 Nisan 2015’de güncellendi.

Filmi izledikten sonra bir de bunu izlemenizi öneririm. Ama filmi izledikten sonra! Ueli Steck speed solo Eiger record

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.