TÜR: Western. SÜRE: 123 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1962. imdb: 8,1. rottentomatoes: %93.
Her istediğini yaptırabilen, güçlü “kötüler”, özgür olmayan basın, politikacılar, korkan, susan insanlar ve sisteme karşı çıkmaya çalışan bir adamın çabalarını konu alan Kahramanın Sonu, başarılı bir western filmi.
Gene Pitney’in seslendirdiği ve dönemin müzik listelerinde uzun süre boy gösteren, filmle aynı adı taşıyan tema müziği de oldukça başarılı.
Konu
Avukat Ransom Stoddard (James Stewart) Shinbone’un ufak bir kasabasına doğru yolculuk ederken, Liberty Valance (Lee Marvin) ve adamlarının saldırısına uğrar. Kasabada düzenin ancak silahla sağlanacağına inanan Tom Doniphon (John Wayne) tarafından kurtarılan Ransom, bir aile tarafından işletilen ve Tom’un gelecekte evlilik planları kurduğu Hallie’nin (Vera Miles) de çalıştığı lokantaya bırakır.
Hakkında
Kahramanın Sonu’nu Dorothy M. Johnson’ın kısa hikâyesinden James Warner Bellah ve Willis Goldbeck uyarladı ve John Ford yönetti.
Film, En İyi Kostüm Tasarımı (Siyah-Beyaz) dalında Oscar’a aday gösterildi.
Kahramanın Sonu, rottentomatoes’da %93 taze olarak değerlendiriliyor.
2 milyon dolar bütçesi olan film, 8 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.
Ivır Zıvır
50 yaşındaki O.Z. Whitehead, filmde genç bir çocuk karakteri (13-19) canlandırıyor.
Valance’ın konuşmalarında sıklıkla kullandığı “dude” kelimesi, 1870’lerde aşağılayıcı bir şekilde, “rüküş giyinmiş şehirli” anlamında kullanılıyordu. Yıllar içinde kelime “arkadaş, ortak” anlamına dönüştü.
Filmde biri, John Wayne’e “hacı / pilgrim” diye sesleniyor.
Lee Marvin (Liberty Valance), Strother Martin (Floyd) ve Lee Van Cleef (Reese) bu filmden önce, en son 1961 yapımı, Alacakaranlık Kuşağı’nın (The Twilight Zone) Mezar (The Grave) bölümünde beraber oynadılar.
Dutton Peabody’nin gazetenin ofisinde sarhoşken tökezlediği sahnede yaptığı konuşma, kısmen William Shakespeare’in 5. Henry adlı eserinde, 5. Henry’nin Fransızlar tarafından bozguna uğratılmadan önce yaptığı konuşmadan naklediyor. Bu konuşma aynı zamanda Ransom Stoddard ve Liberty Valance arasındaki silahlı çatışmanın da habercisi niteliğinde.
Gene Pitney’in şarkısı “The Man Who Shot Liberty Valance”, konunun geçtiği döneme göre fazla modern bulunduğu için, filmin açılış müziği olarak kullanılmadı.
Kısmen lokantada geçen bazı sahnelerde yönetmen John Ford, arkadaşı ve dostu, yönetmen Howard Hawks’a alaycı göndermeler yaptı.
Kahramanın Sonu, John Ford’un son siyah-beyaz filmidir.
***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***
Valance’ın Ransom Stoddard’la yaptığı düellodan önce, poker masasındaki son elinde, 2 tane 8 ve 2 tane as var. Bu, kanun adamı ve silahşor Wild Bill Hickok’un 1876’da poker masasında başarısız bir kumarbaz olan Jack McCall tarafından vurulduğunda elinde olan iskambil kâğıtlarıydı ve yıllar içinde pokerciler için “ölü adamın eli” olarak ünlendi.
Dip Not: 10 Ekim 2011’de yayımlandı, 27 Şubat 2015’de güncellendi.
Gene Pitney – The Man Who Shot Liberty Valance