TÜR: Destansı, Dönem Draması, Trajedi, Savaş Destanı, Dram, Tarihi, Savaş. SÜRE: 148 Dk. ÜLKE: Almanya. YAPIM YILI: 2022. imdb: 7,8. Tomatometer: %90
Açık ve net Er Ryan’ı Kurtarmak’dan (Saving Private Ryan) bu yana çekilmiş en iyi savaş filmi olan Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, tam anlamıyla oldukça etkileyici bir savaş filmi.
Konu
Yapım, I. Dünya Savaşı’nın son yıllarında arkadaşlarıyla birlikte Alman Ordusu’na yazıldıktan sonra savaşın gerçekleri karşısında kendini risk altında bulan ve kahraman olma umutları yerle bir olan 17 yaşındaki Alman asker Paul Bäumer’in (Felix Kammerer) hayatını konu alıyor
Hakkında
Erich Maria Remarque’ın 1929 tarihli aynı adlı romanından Edward Berger, Lesley Paterson ve Ian Stokell tarafından uyarlanan Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok’un yönetmen koltuğunda Edward Berger oturuyor.
En İyi Film dahil 9 dalda 2023 Oscar ödülüne aday olan yapım En İyi Uluslararası Film, En İyi Müzik dahil 4 dalda mutlu sona ulaştı. BAFTA’da da İngilizce Olmayan En İyi Film, En İyi Ses, En İyi Müzik, En İyi Uyarlama Senaryo dahil 7 dalda ödüle ulaştı.
Filmin 20 milyon dolar bütçesi vardı.
Ivır Zıvır
Erich Maria Remarque’ın romanı, I. Dünya Savaşı’nda Alman askeri olarak yaşadığı deneyimlerden esinlenmiştir. Siperlerde savaşan Remarque, savaşın dehşetini ve askerlerin çatışma sırasında ve sonrasında yaşadığı zorlukları gerçekçi şekilde yansıtır.
Senaristler Lesley Paterson ve Ian Stokell bu filmi hayata geçirmek için 16 yıl uğraştı. 2006’da kitabın film haklarını aldılar, ancak maddi sorunlar nedeniyle hakları yenilemekte zorlandılar. Paterson, 2011’de 20.000 dolarlık ödülü kazanmak için XTERRA triatlonlarına katıldı ve kazandığı ödüllerle hak yenilemelerini finanse etti. Bu süreçte beş kez dünya şampiyonu oldu ve yaklaşık 200.000 dolar harcadılar.
Bu yapım, Netflix tarihindeki en pahalı Alman filmi olarak kayıtlara geçti.
Başrol oyuncusu Felix Kammerer, rolüne fiziksel olarak hazırlanmak için aylarca her gün 10 kiloluk yelekle 10 km koştu.
Film, dört Oscar kazanarak İngilizce olmayan bir film olarak en fazla Oscar alan yapımlardan biri oldu. Bu başarıyı Fanny ve Alexander (1982), Kaplan ve Ejderha (Wo Hu Cang Long / Crouching Tiger, Hidden Dragon) (2000) ve Parazit (Gisaengchung / Parasite) (2019) ile paylaşıyor.
Savaş sahneleri, Prag’ın kuzeyindeki askeri bir bölgede, 10 futbol sahası büyüklüğünde çamurlu bir arazide çekildi. Ayrıca bir siper sahnesi 1 kilometre uzunluğunda ve 600 metre genişliğindeydi.
Bu film, önceki versiyonların, örneğin; Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok (All Quiet On The Western Front) yeniden çevrimi değil; doğrudan 1928 tarihli romana dayanan yeni bir uyarlama olarak tasarlandı.
Yönetmen Edward Berger, çatışma ve silahlı sahneler için oyunculara gerçek ateşli silahlarla askeri simülasyon eğitimi aldırdı.
Bu film, En İyi Film Oscarı’na aday gösterilen ve hiçbir kadın karakter ya da diyalog içermeyen dördüncü film oldu. Diğerleri: 12 Öfkeli Adam (12 Angry Man) (1957), Arabistanlı Lawrence (1962) ve Üstad ve Komutan: Dünyanın Uzak Ucu (2003). Bunlardan sadece Arabistanlı Lawrence Oscar kazandı.
***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***
Batı Cephesi’nde 3 milyona yakın insan öldü… ama cephe sadece birkaç yüz metre oynadı. Dört yıl boyunca insanlar çamurun, gazın ve makineli tüfeklerin çinde boğuldu. Ve sonunda… hiçbir şey değişmedi.
Filmin başında, ana arkadaş grubunun üniformalarını giydikten sonra diğer askerlerle birlikte yürüyüp şarkı söyledikleri bir sahne yer alıyor. Kamera, karakterlerin sırasıyla Ludwig, Kropp, Franz (ekran dışında ölür) ve en son Paul olacak şekilde onları gösterir. Bu sıra, filmde ölümlerinin gerçekleştiği sırayla aynı.
“Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok” adı, filmin uyarlandığı romanın sonundaki ifadeye atıfta bulunur. Romanda, o günle ilgili tek raporun “Batı Cephesi’nde yeni bir şey yok” olduğu belirtilir.
Gerçek hayatta ateşkes anlaşması, daha sonra “Compiègne Vagonu” olarak anılacak bir demiryolu vagonunun içinde imzalanmıştır. Savaş sonrası bu vagon Paris’te sergilendi, ancak II. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından ele geçirilip götürüldü ve 1945’te SS birlikleri tarafından yok edildi. Filmdeki ateşkes imzalama sahnesi, 1950’lerde aynı modelden yapılan bir kopya vagonda çekildi.