Good Morning, Vietnam (Günaydın Vietnam)

TÜR: Biyografi, Komedi, Dram. SÜRE: 121 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1987. imdb: 7,3. Tomatometer: %89…

Ünlü bir DJ’in askeri disiplinden sıyrılarak cephedeki askerlere “ulaşma” çabalarını konu alan ve savaşın aslında “nerede”, “niye” ve “kiminle” olduğu sorularını soran Günaydın Vietnam, başarılı ve keyifli bir biyografik komedi dram filmi.

Konu

Ünlü bir DJ olan Adrian Cronauer (Robin Williams), ordu tarafından sabahın erken saatlerinde yayınlanan bir radyo şovu için getirtilir. Cronauer, önceki ciddi ve sıkıcı havadalgalarını, mizah ve hippi nağmeleriyle dolu yaylım ateşiyle yok eder. Askerler tarafından çok sevilir, ancak üst yönetim içinde öfke uyandırır.

Hakkında

Mitch Markowitz’in senaryosunu yazdığı Günaydın Vietnam’ın yönetmen koltuğunda Barry Levinson oturuyor.

Robin Williams gösterdiği performansa Oscar, BAFTA ve Altın Küre’de En İyi Erkek Oyuncu dalında ödüle aday gösterildi ve Altın Küre’de mutlu sona ulaştı.

13 milyon dolar bütçesi olan yapım 124 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin hikâyesi genel olarak AFRS radyo DJ’i Adrian Cronauer’in deneyimlerine dayanıyor.

Robin Williams, Adrian Cronauer’in tüm yayınlarını doğaçlama olarak yaptı.

Film çoğunlukla Bangkok, Tayland’da çekildi ve o sırada Uluslararası (Amerikan) Bangkok Okulu’ndan (ISB) yüzlerce erkek öğrenci, film boyunca Amerikan GI’lerini gösteren çok sayıda çekimde rol almaları için figüran olarak işe alındı. Nezaketen, Robin Williams ISB’ye geldi ve 10. sınıf ve üzerindeki tüm öğrenciler için bir stand-up gösterisi sergiledi.

Senaryo 1979’da Adrian Cronauer tarafından hazırlandıktan sonra birkaç revizyondan geçti. Cronauer bunu önce bir TV dizisi, ardından “Haftanın Filmi” olarak hazırladı. DJ rolünün kendi komedi markası için mükemmel bir çıkış olacağını fark eden Robin Williams için Cronauer senaryoyu tamamen yeniden düzenlendi.

Robin Williams’ın Adrian Cronauer’ı canlandırması, gerçek Cronauer’ın inançları konusunda kafa karışıklığına yol açtı. Robin Williams’ın biyografisine göre Cronauer, filmin yaklaşık yüzde 45 doğru olduğunu söyledi. Cronauer, kendi sözleriyle “aptallık karşıtı” iken, filmin onu savaş karşıtı görünmesi için yanlış tanıttığını söyledi. Aslında, daha sonra avukat olan ve 2018’de ölen Cronauer, aktif bir Cumhuriyetçi oldu ve 2004 Bush-Cheney yeniden seçim kampanyasının başkan yardımcılığını yaptı. Ayrıca Cronauer, Williams’ın filmde yaptıklarının yarısını yapmış olsaydı, askeri mahkemeye çıkarılacağını ve Fort Leavenworth’a gönderileceğini de söyledi.

Bir ara, Cronauer’ı 1968 Demokratik Ulusal Konvansiyonunda muhabir olarak gösterecek olan Günaydın Chicago adlı bir devam filmi için planlar yapıldı. Fakat senaryo yazılırken proje rafa kaldırıldı.

Bruno Kirby, bu filmde çalışmaktan kariyerindeki diğer tüm filmlerden daha çok keyif aldığını söyledi.

Filmdeki haber yayınlarından birinde Robin Williams, Hanoi Hannah’yı gündeme getirerek ona “kuzeyin kötü cadısı” diyor. Hanoi Hannah, günde üç kez Kuzey Vietnamca İngilizce propaganda yayınlarıyla savaşın her iki tarafında da ünlenen Kuzey Vietnamlı bir kadın yayıncı olan Trinh Thi Ngo’un sahne adıydı. Dikkatlice yazılmış yayınlarda Amerikan birlikleriyle alay etmeyi ve morallerini bozmayı amaçlasa da, Hannah’nın yanlış kullandığı Amerikan argosu, tuhaf kültürel referanslar, yanlış telaffuz edilen kelimeler ve hayali NV zaferlerine dair çirkin iddialar içeren yayınları, büyük ölçüde GI’ler arasında gülünç bir eğlence kaynağı olarak görülüyordu.

Barry Levinson, filmin yapımı sırasında Adrian Cronauer ve Robin Williams’ın buluşmasına izin vermedi. Levinson, ikisinin bir araya gelmesi durumunda Williams’ın performansı sırasında bilinçaltında Cronauer’ı taklit ederek karakterizasyonu olumsuz etkileyeceğinden korkuyordu. Williams ve Cronauer sonunda filmin galasında buluşacaktı.

Bu film Tayland’da çekildi. Filmin ilk kopyalarının arka kapağında Tayca sokak tabelaları görülebilir.

Adrian, filmde iki kez Beatles’ın “Help!” plağını radyonun plak koleksiyonundan aldığı görünüyor ama filmde Beatles çalınmıyor.

Filmde hiçbir Beatles şarkısı çalınmadı çünkü o zamanlar şarkılarının telif hakları filmlerde veya başka herhangi bir medya kuruluşunda kullanılmak üzere yayınlanmamıştı. Pirate Radio filminde de durum böyleydi. DJ’ler Beatles’a tapar ve onlar hakkında sık sık konuşurlardı ama şarkılarını çalamazlardı.

1987’nin dördüncü en yüksek hasılat yapan filmi, yalnızca ABD’de 123,9 milyon dolar hasılat yaptı.

Forest Whitaker ve Richard Edson sonraları bir başka Vietnam filmi olan Müfreze’de (Platoon) rol aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.