Birdman of Alcatraz (Alkatraz Kuşçusu)

TÜR: Biyografi, Suç, Dram. Süre: 147 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1962. imdb: 7,8. Rottentomatoes: %91.

Amerikan tarihinin en kötü şöhretli suçlularından biri olarak kabul edilen Robert Stroud’un esnek bir şekilde hayat hikayesini konu alan Alcatraz Kuşçusu, oldukça başarılı ve etkileyici bir biyografik dram filmi.

Konu

Robert Stroud (Burt Lancaster) işlediği bir suçtan dolayı 12 yıl hapse mahkum olur fakat içeride işlediği bir cinayet suçuyla cezası yaşam boyu hapse çevirilir. Bir gün kaldığı hücreye yaralı bir kuş gelir ve onu tedavi eder. Zamanla kuşlar hakkında bilgilenen Stroud, artık bu konuda bir uzmana dönüşmüştür.

Hakkında

Thomas E. Gaddis’in 1955’te yazdığı kitaptan Guy Trosper tarafından uyarlan Alcatraz Kuşçusu’nun yönetmen koltuğunda John Frankenheimer oturuyor.

Yapım En İyi Aktör (Burt Lancaster), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Telly Savalas), En iyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Thelma Ritter) ve En iyi Siyah Beyaz Film Sinematografisi dalında ödüle aday gösterildi. Ayrıca Burt Lancaster BAFTA’da En İyi Yabancı Erkek Oyuncu ödülünün sahibi oldu.

2.6 milyon dolar bütçesi olan yapım Amerika ve Kanada’da toplam 3 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Amerikalı yazar Robert Niemi, Stroud’un “üstün bir zekaya” sahip olduğunu ve “birinci sınıf bir ornitolog ve yazar” olduğunu, ancak “gardiyanları ve mahkum arkadaşları tarafından sevilmeyen ve güvenilmeyen son derece tehlikeli ve tehditkar bir psikopat” olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte, son yıllarında Stroud’un davranışı düzeldi ve ona daha olumlu bakıldı; Yargıç Becker, Stroud’u alçakgönüllü, artık toplum için bir tehlike teşkil etmeyen ve kuşlara karşı gerçek bir sevgi besleyen biri olarak değerlendirdi. Carl Sifakais, Stroud’u “kuşlar konusunda kendi kendini yetiştirmiş parlak bir uzman ve muhtemelen ABD hapishane sisteminde kişisel gelişim ve rehabilitasyonun en iyi bilinen örneği” olarak görüyor.

Burt Lancaster daha sonra, Robert Stroud’un, yetkililerin çocuklara cinsel tacizde bulunabileceğinden endişe duymaları nedeniyle hapishaneden serbest bırakılamayacağını iddia etti.

Yapım mahkum Robert Stroud’un hayatının büyük ölçüde kurgulanmış bir versiyonu.

Robert Stroud aslında D Blokta bulunan 42 numaralı hücrede hapsedilmişti. Eski bir hapishane gardiyanı olan Frank Heaney’e (1948-51) göre Stroud, Burt Lancaster tarafından canlandırılan sempatik karakterden başka her şeye benziyordu. Stroud, son derece zeki olmasına rağmen acımasız bir katil ve şiddetli bir psikopat olan son derece zor bir mahkumdu.

Bu film nedeniyle Robert Stroud Alcatraz’da yatan en ünlü mahkum oldu. İkinci sırada ünlü mafya lideri Al Capone yer alıyor.

Burt Lancaster rolüne o kadar çok daldı ki bazı sahnelerde gözyaşlarını tutamadı. Fakat ünlü oyuncu yönetmen Frankenheimer’den seyircilere ağladığı anların gösterilmemesini istedi.

Bazı anlarda Stroud’un hücreisnde 400’den fazla kuş vardı.

Yapımın yönetmen koltuğunda ilk zamanlarda Charles Crichton oturuyordu fakat birkaç hafta sonra yerine John Frankenheimer geçti.

Filmdeki kanaryalar, ünlü bir gösteri kanaryacısı ve The National Bird Show’un eski başkanı olan Harold Sodaman’ın kuşhanesindendi.

Film, Alcatraz Muharebesi’nin hapishane sistemiyle ilgili derin hayal kırıklıklarının bir sonucu olduğunu ima ediyor ve sonunda iki mahkumun yalnızca bir isyana neden olmak amacıyla diğerlerini serbest bırakmasıyla patladı. Aslında bu, hükümlülerin planlandığı gibi binadan çıkamaması üzerine bir savaşa dönüşen çok daha ihtiyatlı bir kaçış girişiminin sonucuydu. Sadece altı hükümlü olaya karıştı.

Stroud 1987’de TV Filmi Six Against the Rock filminde da yeniden canlandırıldı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Gerçek Robert Stroud film yayınlandıktan bir yıl sonra öldü. 54 yıl hapishanede kaldıktan sonra 73 yaşında öldü. Hayatıyla ilgili filmi izlemesine izin verilmedi.

Court TV web sitesindeki Robert Stroud’un biyografisine göre mahkumun gardiyanı öldürme sebebi filmde anlatıldığı gibi annesinin değil kardeşinin ziyaretini engellediği içindi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.