Queen – Greatest Hits (LP)

Türk plak piyasası özellikle 2008’deki Issız Adam filminin yayınlanmasının ardından inanılmaz bir enflasyona maruz kalmış ve 5 liralık plakların önce 20 ardından 50 sonrasında da 500-1000 liraya yükselmişti. Yıllar içinde popüler kültüre adını yazdıran “plak sevdası” nedeniyle eski plaklara ulaşım çoğu insan için imkânsız hale geldi.

Yabancı plaklar ise 2008 öncesi ekstra özellikleri varsa değerliydi. Mesela Türkiye basımı bir Queen plağınız varsa işte o değerliydi. Ama plakların “başkalarını etkileme” aracına dönüşmesiyle yabancı plaklar da uçuşa geçti.

Doların 2-3-4 TL hatta 5-6 TL iken yurtdışından sıfır yabancı plak almak kargo, gümrük filan da ödemenize rağmen Türkiye’dekilerine göre çok daha ucuzdu. Ben de bu yüzden birçok sevdiğim yabancı plağı Amazon’dan çok daha uyguna edinip koleksiyonuma eklemiştim. İyi ki de eklemişim!

Gelin görün ki, doların efsanevi artışı ya da Türk Lirasının aşırı değer kaybetmesi, dünyada covid sonrası kargo ücretlerinin manyaklaşması ve bir de üstüne geldiği ülkeye ve değerine göre değişen %20-%30 ya da daha fazla gümrük vergisi derken günümüzde “daha uyguna” yabancı plaklara ulaşmak için tüm kanalların önü de kapanmış oldu.

Örneğin geçenlerde uzun bir aradan sonra Amazon’dan sipariş ettiğim ve İngiltere’den gelen Elvis plağı normalde 48,85 dolar olmasına rağmen, kargo (görece az ödedim) ve gümrük vergisiyle birlikte 1338 TL’ye bana ulaştı.

Kısacası siz bu yazıyı okuduğunuzda rakamlar ne olur bilemem ama şu anda dolar kuru 19,50 TL civarındayken yurtdışından ortalama bir sıfır plağın değeri 1200-1300TL’den başlıyor.

İşte bu fiyatların havada uçuştuğu toz duman içerisinde nadiren de olsa ilginç şeylere de denk gelebiliyorsunuz. İşte bunun en güzel örneği de Queen’in 1981 ve 1991 yıllarında piyasaya sürdüğü en efsanevi albümleri olan Greatest Hits ve Greatest Hits II plakları oldu.

Şöyle ki; bir umut Bon Jovi’nin Cross Road plağını bulmak için dolaşırken D&R’da bu iki efsanevi plağı gördüm. Biri 902 diğeri 992 TL idi ve düşük fiyatta olan ikinci plağa %50 indirim yapıyorlardı. Uzun yıllardır koleksiyon yapan biri olarak “bir daha nerede bulacağım” diyerek, bana göre pahalı olmasına rağmen “bu son olsun” diyerek hemen sepete ekledim. 1894 TL yerine 1443 TL ödeyecektim. Tam kasaya giderken nette bakınmaya karar verdim.

Daha önce Cansın’la birkaç kere daha yaşadığımız gibi D&R’ın net fiyatları normal dükkân fiyatlarından daha ucuzdu! İki plak net 1371,40 TL idi. Plakları yerine koydum ve eve geçip netten sipariş ettim.

Greates Hits’i 676,50 TL (o günün dolar kuru 19,26 TL üzerinden 35 $) ve II’yi 694,90 TL’ye (36,07 $) edinmiş oldum.

Siparişi geçtikten sonra Amazon’a bakındım. Kısaca kargo ile birlikte bu iki plağın indirimli rakamları üzerinden kargo ile 108,98 $ TL olarak da 2206,70 TL idi. Tabi bir de buna dolar değeri üzerinden %18-30 arası gümrük vergisini de eklemek gerekiyor. O yüzden çok iyi rakama plakları koleksiyona eklemiş oldum.

Bunun en büyük sebebi ise sanırım, aybaşında gittiğim Ayrancı Antika Pazarı’nda ve bir süredir plak satan dükkânlarda gördüğüm yüksek fiyattan ötürü plaklara rağbetin düşmesinden kaynaklanıyor. Bu yüzden satılan plak sayıları, pazarlarda açılan stant sayılarının düştüğünü çok net görebiliyorsunuz. Bu nedenle de muhtemelen dükkanlar eldeki ürünleri kar marjını düşürüp satmaya karar veriyorlar.

Zaten 12 Nisanda yani aldıktan 2 gün sonra kuzen Anıl ve şirketten Cem’e “kaçırmayın bence” diye bilgi verdiğimde netteki Queen plakları tükenmişti bile!

Bu uzun girizgâhtan sonra dönelim konumuza. 🙂

İngiliz rock grubu Queen’in 8 Kasım 1981 tarihinde yayınladığı ilk toplama albüm olan Greates Hits grubun, 1974 yılında yayınlanan ikinci albümü Queen II’den, 1980 yılında yayınlanan The Game ve Flash Gordon albümlerine kadarki çalışmalarından en popüler şarkılarını içermekte. Bu yüzden de çok çok başarılı bir albüm. Benim açımdan tek eksik ise ilginç bir şekilde Scorpions yorumunu daha çok sevsem de bence grubun klasiklerinden olan Love Of My Life şarkısının yer alıyor olmaması.

Albümden birkaç öneri;

Bohemian Rhapsody

Fat Bottomed Girls

Killer Queen (Top Of The Pops, 1974)

Another One Bites the Dust

Don’t Stop Me Now

Crazy Little Thing Called Love

We Will Rock You

We Are The Champions

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.