Grbavica (Grbavica: The Land Of My Dreams / Esma’nın Sırrı)

TÜR: Dram. Süre: 90 Dk. ÜLKE: Bosna Hersek. YAPIM YILI: 2006. imdb: 7,2. Rottentomatoes: %98.

Bosna Savaş’ını yaşayan insanların olayların üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen yaşadıkları travmaları konu alan bir kadın filmi olan Esma’nın Sırrı oldukça başarılı bir dram filmi.

Eğer benim gibi Bosna Savaşı günlerini yaşayan ya da hatırlayan biriyseniz filmin etkisi çarpı beşe yükseliyor.

Konu

Bekar bir kadın olan Esma’nın (Mirjana Karanovic) 12 yaşında Sara (Luna Zimic Mijovic) adında bir de kızı vardır. Sara okulun düzenleyeceği geziye gitmek istemektedir ama bunun için 200 Euro’luk bir ücret ödenmesi gerekmektedir. Bir barda garson olarak çalışan Esma parayı bulmak için uğraşıp durur. Bir yandan da Sara okula verilmek üzere annesinden babasının şehit olduğuna dair bir yazı almasını ister.

Hakkında

Esma’nın Sırrı’nı Jasmila Zbanic yazıp yönetti. (Wikipedia’ya göre Barbara Albert senaryoyu Zbanic ile birlikte yazdı.)

Yapım 56. Berlin Uluslararası Film Festivali’nde en büyük ödül olan Altın Ayı’yı kazandı. Ayrıca Türk Sinema Yazarları Derneği Ödüllerinde de En İyi Yabancı Film ödülünün sahibi oldu.

Ivır Zıvır

Filmin orijinal adı olan Grbavica, “Esma”nın yaşadığı Saraybosna’nın ilçelerinden birinin adı. Aynı zamanda savaş sırasında en büyük trajedilerin yaşandığı bölgelerden biri.

Grbavica Boşnakça’da “kambur” ve bir yandan da “dert yüklü” anlamına geliyor.

Luna Zimic Mijovic futbol sahnesinin çekimleri sırasında ayağını kırdı.

Luna Zimic Mijovic’nin ilk filmi.

Bosna yapımı birçok film gibi Esma’nın Sırrı da oldukça küçük bir bütçe ile çekildi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Senaryo yazarı ve yönetmen Jasmila Zbanic filmin arka planı ile ilgili olarak şunalrı söyledi: “..1992’de her şey değişti ve seksin kadınları aşağılamak ve böylece bir etnik grubun yok olmasına neden olmak için bir savaş stratejisinin parçası olarak kullanıldığı bir savaşın içinde yaşadığımı fark ettim. Savaş sırasında Bosna’da 20.000 kadın sistematik olarak tecavüze uğradı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.