The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years (The Beatles: Haftada Sekiz Gün – Tur Yılları)

TÜR: Belgesel, Tarih, Müzik. SÜRE: 106 Dk. ÜLKE: İngiltere, Amerika. YAPIM YILI: 2016. imdb: 7,8. Tomatometer: %96…

1960’larda dünyayı tam anlamıyla sallayan Beatles’ın özellikle 1962-1966 yıllarındaki dünya turlarını konu alan, zengin arşiv görüntüleri ve fotoğraflarıyla donatılmış The Beatles: Haftada Sekiz Gün – Tur Yılları oldukça başarılı bir tarih ve müzik belgeseli.

Özellikle Amerika pop piyasasına girdikten sonra grubun inanılmaz yükselişi, o güne kadar görülmemiş büyüklükteki stadyum konserleri, özellikle genç kızlar arasında yaşanan izdihamlar, ayılmalar, bayılmalar, konser sırasında sürekli çığlıklar atan, ağlayan, kendini paralayan seyirciler, kısacası Beatles’ın hem insanlık, hem de müzik tarihi için gerçekten ne olduğunu anlamak, görmek ve tatmak için oldukça başarılı bir yapım.

Konu

Belgesel 1960’larda dünyada fırtına gibi esen ve her yaptıkları olay olan Liverpoollu rock ‘n roll grubu Beatles’ın dünya müzik tarihindeki seyrini oldukça zengin arşiv görüntüleriyle beyaz perdeye aktarıyor.

Hakkında

Mark Monroe ve P.G. Morgan’ın senaryosunu yazdığı The Beatles: Haftada Sekiz Gün – Tur Yılları’ın yönetmen koltuğunda Ron Howard oturuyor.

Belgesel BAFTA’da En İyi Belgesel ödülüne aday gösterildi.

5 milyon dolar bütçesi olan yapım 12,3 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Belgesele adını veren “Haftada Sekiz Gün” şarkısının ismi aslında bir rastlantıyla çıktı. Paul McCartney’nin ehliyeti aşırı hız nedeniyle elinden alındığı günlerde McCartney, John Lennon’ın evine gitmek için bindiği özel şoförlü bir araçta sürücüye çok çalışıp çalışmadığını sordu. Sürücü oldukça net bir şekilde “haftanın 8 günü” der.

Belgeselin film müzikleri albümü için kullanılacak Beatles şarkılarının dijital düzenlemelerini grubun efsanevi yapımcısı George Martin’in oğlu Giles Martin yaptı.

Beatles’ın 1964’teki Hollanda, Hong Kong, Avustralya ve Yeni Zelanda konser görüntülerinde davulcu Jimmy Nicol olmasına rağmen belgeselde adı geçmiyor. Nicol, grubun davulcusu Ringo Starr’ın bademcik iltihaplanması nedeniyle hasta olduğu günlerde konserler için kiralanmıştı.

Belgeselin Londra galasında Paul McCartney, Ringo Starr, Yoko Ono ve Oassis’in üyeleri Liam Gallagher ile Noel Gallagher katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.