Colectiv (Collective / Kolektif)


TÜR: Belgesel, Suç. SÜRE: 109 Dk. ÜLKE: Romanya, Lüksemburg. YAPIM YILI: 2019. imdb: 8,1. Tomatometer: %99...

Bir ülkenin sağlık sisteminde yaşanan yolsuzluk, kötü yönetim ve sahtekarlığı gözler önüne sermek için çalışan gazetecilerin yaşadıklarını ve akabinde göreve gelen genç ve dürüst bir sağlık bakanının elinin kolunun aslında nasıl da bağlı olduğunu belgeleyen Colectiv, sistemde yaşanan çaresizlikten ötürü insanı sinirlendiren oldukça başarılı bir belgesel.

Belgeseli özel kılan şey, sorunları çözmesini beklediğimiz ve bu yüzden oy verdiğimiz siyasetçilerin, para aklayan şirketler, kurulu sistemler ve kumpaslar nedeniyle aslında ne kadar aciz ve zavallı durumda olduklarının gözler önüne sermesi. Bir başka önemli nokta da bağımsız bir şekilde sorunları ortaya çıkartmak için çırpınan gazetecilerin sürekli hayatlarının tehlikede olması.

Konu

Romanya’daki Colectiv adında bir mekanda çıkan yangın sonucunda 27 kişi orada 37 kişi ise bir ay içinde hastanede hayatını kaybeder. Bu olağan dışı durumu araştıran gazeteciler sağlık sisteminin ve hastanelerdeki durumun acınası olduğunu fark edip gündeme taşımaya başlarlar.

Hakkında

Senaryosunu Alexander Nanau ve Antoaneta Opris’in yazdığı Colective’in yönetmen koltuğunda Alexander Nanau oturuyor.

Belgesel En İyi Belgesel ve En İyi Uluslararası Film dalında Oscar’a ve En İyi Belgesel dalında BAFTA’da ödüle aday gösterildi.

Yapım 150 bin dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Belgesel Metacritic’in yayınladığı 2020’nin en iyi filmler listesinde 3. sırada yer aldı. İlgili listeye göre en üst sırayı elde eden belgesel oldu.

Colective, Romanya adına Oscar’da ödüle aday gösterilen ilk film oldu.

Yönetmen, gazetecileri ve muhbirleri korumak için, çekim sırasında Spor Gazetesi haber odasının görüntülerini odada bırakmayı teklif etti. Gazeteciler de, çekimleri bilinmeyen birçok yerde kenilerini koruyacağı konusunda yönetmene güvendiler.

Yapım, Bal Ülkesi (Medena Zemja / Honeyland)’den sonra En İyi Belgesel ve Yabancı Dilde En İyi Film / En İyi Uluslararası Film dallarında aynı anda ödüle aday gösterilen ikinci film oldu.

Belgesel, eski ABD başkanı Barack Obama’nın 2020 yılında yayınlanan en iyi 14 film listesinde yer alıyor.

Yapım, Rolling Stone’un 2020’nin en iyi 20 film listesinde ilk sırada yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.